Съботна разходка из Епископска базилика на Филипопол

 

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЗАПИСВАНЕ!

 

19.06.2021 г. (събота)
Две обиколки: от 10:00 ч. и от 11:30 ч.

 

СБОРЕН ПУНКТ: пред входа на Епископска базилика на Филипопол

 

ВХОДНА ТАКСА: 10 лв. за възрастни и 3 лв. за учащи

 

ЗАПИСВАНЕ: Записване: на https://www.facebook.com/marshruti.plovdiv/ (като коментар под публикацията или на лично съобщение) или на щанда на издателство „Летера“ на Алея на книгата – Пловдив (14–18.06.2021)

 

Тема 1: Археологически разкрития в Епископската базилика на Филипопол

 

ВОДАЧ: археолог Жени Танкова, ръководител на археологическото проучване на Епископската базилика през 2016–2017 г.

 

 

Тема 2: Антични мозайки в Епископската базилика на Филипопол

 

ВОДАЧ: художник-реставратор доц. д-р Елена Кантарева-Дечева, ръководител на реставрацията на мозайките на: Епископска базилика (2015 г. до днес); Малка базилика (2011–2014 г.); сграда „Ейрене“ (2003–2004 г.)

 

Епископската базилика на Филипопол е най-голямата раннохристиянска църква в страната. Размерите, украсата и централното разположение на църквата в близост до форума на античния град свидетелстват за
голямата и влиятелна християнска общност във Филипопол.
Вътрешността й била украсена с колони с капители с християнски символи, стенописи и пищни мозаечни подове. Мозайките са и най-добре запазената част от сградата. Правени са на три етапа, образуват два пласта и имат обща площ от 2000 кв.м.
Очаква ви едно невероятно изживяване заедно с проучвателите на Епископската базилика – Елена Кантарева-Дечева и Жени Танкова, които ще ви разкажат най-интересните факти и истории по откриването на базиликата и реставрацията на античните мозайки в нея.

 

Пред вас ще се разкрие модерното пространство на Посетителския център, в който са разположени античните мозайки, интерактивни изложби и виртуални реконструкции на интериора на църквата.

 

 

Влизането в Епископската базилика е разрешено само с предпазни маски.

 

Побързайте да се запишете, тъй като местата в двете групи са ограничени. След записването ще получите потвърждение, че сте включени в групата.

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…