Лястовичи вир се намира в землището на асеновградското село Долнослав и предлага множество красиви гледки към „играта на водата“

 

Пролетта дойде, а с нея се засили и желанието ни да преоткриваме околностите и близките до Града на тепетата местности. Пътуванията извън страната вече повече от година са доста ограничени, но пък това ни даде повод да се огледаме и да посетим множество интересни места. Вече сме ви разказвали за недалечните от Пловдив водопади, но днес ще ви изненадаме с още една водна каскада, която си струва уикенд разходката.

 

Особено подходяща е за онези дни, когато не ти се иска да бързаш, но пък имаш желание да се раздвижиш наоколо. Пътеката за „героя“ на нашия разказ се намира в землището на асеновградското село Долнослав (на около 12 км от „българския Йерусалим“). За да стигнете до него, трябва да поемете пътя за Кърджали и да вземете отбивката между Долнослав и Тополово. Водопадът се намира по поречието на река Сушица над едноименния язовир.  

 

 

След завоя за язовира ще стигнете с автомобила до конната база Wild City и там може да оставите превозното средство, тъй като следващата отсечка е за ходене пеша. Според местните легенди името Лястовичи вир произлиза от труднодостъпния терен, до който стигат само лястовиците, но ние гарантираме, че разходката дотам не е трудна и със сигурност си заслужава, особено през пролетта, когато поради обилните валежи и топенето на снеговете водопадът е пълноводен.

 

 

След паркинга продължете нагоре до къщите за настаняване в базата , но първо не забравяйте да се полюбувате на прекрасната панорама към язовира. След това поемете наляво по пътя и се пригответе за около 45 минути умерен ход срещу течението. Удобно е, защото в по-голямата част се върви през гората и дори да пече жарко слънце, дърветата ще ви пазят хладина и сянка. Най-вероятно ще се наложи да пресечете рекичката на няколко пъти, а когато стигнете до паднало дърво или импровизираното мостче, завийте наляво нагоре по склона.

Цялата уикенд разходка може да прочетете в Lost in Plovdiv.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…