Макар и разположено най – близо до Главната улица на град Пловдив, Сахат тепе или Хълма на часовниковата кула често остава извън туристическия поток.
То е едно от днешните шест тепета на Пловдив. Името му е турско и в превод означава Хълма на часовника. Не случайно е наречен така, тъй като в една от най-високите си точки има построена часовника кула, която вече няколко века отмерва времето. Тя е сред най-старите, но не е първа.
 
Сахат тепе е единственото тепе, от върха на което може да видите всички открити сцени в града. На изток се извисява Трихълмието и Античният театър, на запад – летния театър на Бунарджика и в самото му подножие е разположено лятното кино „Орфей”. В далечината планината и равнината се сливат в едно, а ние оставаме за пореден път безмълвни пред красотата на родния град.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…