Ще се хареса както на търсачите на места за красиви Инстаграм кадри, така и на планинарите, че дори и на рибарите

Днешната идея за разходка е перфектна възможност да избягате за ден от града и да се възползвате от малкото останали топли есенни уикенди. Ще се хареса както на търсачите на места за красиви Инстаграм кадри, така и на планинарите, че дори и на рибарите.

Язовир Доспат е вторият по големина язовир в страната и най-високият по надморска височина. Намира се на цели 1200 м. и е начало на каскадата Доспат-Кричим. Набира водите си от реките: Доспат, Канина, Бистирица и Вищерица извиращи от Дъбраш, които със специални подземни тунели се прехвърлят към него. Бреговете на язовира са предимно полегати, гористи с красиви удобни поляни за пикник или къмпингуване. Има множество тихи и изящно очертани от природата заливи, подходящи за риболов, лагеруване и пускане на лодка. Язовирът е богат на риба. В него плува костур, шаран, кефал, уклей, червеноперка и пъстърва. Практикуват се няколко вида риболов: на плувка, на дъно, на муха с шнур, на блесна и на булдо.   При разходка по склоновете покрай водоема се разкриват редица местности с интересни имена – Хаджиосманското, Деразлии, Кървав дол, Орлино, Манастира, Зелниково и др., все наименования, свързани със старата история на град Доспат.

Интересен факт е, че доспатчани са  известни в цяла България с майсторите си чешмари и с „белите“ си чешми. Традицията е прастара и едва ли някой си спомня точно кога е възникнала, но вярването, че трябва да докараш вода и да построиш чешма за пътниците и изморените преминаващи тук, на този свят, за да има вода и за близките ти в отвъдното, които са се споминали, е като закон за местните хора от района на Доспат и Сатовча. Ежегодно, край водите на язовира се организира и събор на чешмарите. Над 1800 чешми, изградени „за хаир“,  има пръснати в този родопски край. Действащи и пресъхнали те са основно с по един, два, но и до  24 чучура.

Изключително живописен е пътят, който води до съседния град Сърница, тъй като той лъкатуши от начало до край, следвайки живописния язовирен бряг. Красивите гледки тук не са една и две. Любителите на романтичните пейзажи трудно могат да изберат от стотиците кътчета край язовира, кое от кое по красиво, а нерядко се чуват и сравнения с природните дадености на Швейцария.

Доспатските гори минават за най-ценните в страната и са благодатно място за развиване и на алтернативни видове туризъм – пешеходен, конен и велосипеден туризъм, ориентиране, биатлон, развитие на водни спортове и организирането на спортни прояви,   приключенски лагери и зелени училища, приключенско-състезателни прояви и тиймбилдинг програми.

Затова не се чудете много и не губете деня, а грабвайте раницата и се гответе за разходки сред природата!

Цялата галерия със снимки вижте в Lostinplovdiv.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…