Тази седмица в Пловдив ще посещаваме изложби и ще гледаме фестивално кино
 

02 октомври

3 Groovy Years Birthday Party

Groove Music&Art расте заедно с вас. Вече е на три годинки, ходи и говори.  Ще има комплименти от бара за всички гости, музиката ще се лее от пулта, който ще бъдте на разположение на всеки желаещ да се пробва. Какво още? Да заявите вашето присъствие за петък вечер, като с предимство ще бъдат хората с клубни карти.

Groove Music&Art

20:00 – 02:00 часа

Stazz @ The Post

Този петък имаме не една, а даже две супер яки причини да ви поканим в бара!
На гости ще ни е Selector Stazz (FlipFlop bar resident), който ще застане зад диджей пулта и ще се развихри, а пред бара ще бъде мобилния бар на Whitley Neil джин, там ще намерите Атанас Савов (посланик на марката за България), той ще твори страхотни напитки за всеки вкус с невероятната палитра от вкусове на Whitley Neil.

Пощата - The Post

21:00 – 03:00 часа

Bally Club pres. DJ Stephan Gee

Този петък зад пулта в Bally Club застава Stephan Gee! Той започва DJ кариерата си през 1994г. Минавайки през доста стилове в музиката към края на 90-те открива любовта си към електорната музика.С изяви в почти всяко кътче на родната сцена и редица зад граница към момента резидент на Cacao Beach.

Bally Club

20:30 – 05:00 часа

03 октомври

Духовни маршрути в Пловдив - Маршрут V

3 ОКТОМВРИ (събота), 10:30 ч.
СБОРЕН ПУНКТ: Седмият хълм

ВОДАЧИ: доц. д-р Владимир Янев, д-р Стефан Шивачев
С УЧАСТИЕТО НА: Елена Минчева

Тема: ЛИТЕРАТУРНИЯТ ПЛОВДИВ И ИСТОРИЯТА

■ Седмия хълм
■ Дановата къща – Христо Г. Данов и създаването на модерното книгоиздаване в България; Данов – издателят на учебници и учебни помагала като основа на новобългарското образование в Мизия, Тракия и Македония
■ Църквата „Св. Николай“
■ Катедрален храм „Успение Богородично“
■ Жълтото училище – борбата за национална просвета; мястото на Пловдивското класно епархийско училище, прераснало в първата гимназия в българските земи до съвременната Хуманитарна гимназия, възпитаниците на това училище – 5 министър-председатели, Вазов, Яворов, Дебелянов
■ Античният театър – мястото му в живота на римския град и провинция Тракия, пловдивската школа в съвременната реставрация на антични паметници, Пловдив като средище на културно-историческото наследство на поне пет цивилизации
■ Къщата с кулата
■ Къща „Клианти“
■ Къща „Ламартин“

10:30 – 13:00 часа

„Времеубежище“ в Пловдив. Среща с Георги Господинов

Запазете този късен следобед в ранната есен на 2020 г. за един роман, който започва да се сбъдва пред очите ни. Среща с писател, чиито книги станаха убежище за няколко поколения български читатели, пътуват по света, преподават се в университети в САЩ, Аржентина, Европа.

Разговорът ще води Борис Минков.

Лятно кино Орфей

18:00 – 19:30 часа

EORN - Aponama - Release promo

EORN е проект, създаден от Андрей Христозов, български продуцент, проектиращ звукови вълни под вещото ръководство на научно-фантастичната мания и тийнейджърската носталгия.

През 2020 г. EORN издаде първия си сингъл "Aponama". Изданието от две песни е емоционално и медитативно парче електронна музика. Трансът на бъдещето е окъпан в дронове, космически подложки, абстрактни текстури и осезаеми механични барабани. Музика, предназначена за танци!

Wunderbær - Hills Beer Bar & Shop

19:00 – 23:30 часа

Street Music with Varola (GrooveLab) at BALLY CLUB

Зад пулта нa 03-ти октомври ще застане Varola, в чиято селекция ще чуете мелодичен и ритмичен deep/tech с дълбоки бас линии, преминаващ през динамичен groovy tech, понякога с испански и ориенталски елементи, достигащ до underground и tech house звучене.

Bally Club

20:30 – 04:00 часа

04 октомври

Духовни маршрути в Пловдив - Маршрут VI

ВОДАЧИ: доц. д-р Владимир Янев, д-р Стефан Шивачев
СПЕЦИАЛЕН ГОСТ: доц. д-р Йордан Костурков
С УЧАСТИЕТО НА: Елена Минчева

Тема: КОГАТО ПЛОВДИВ БЕШЕ СТОЛИЦА

■ Площад „Съединение“ – историята на паметниците на Съединението
■ Регионалният исторически музей – сградата, строена по проект на архитект Пиетро Монтани за Областно събрание на Източна Румелия, единствената запазена архитектурно парламентарна сграда
■ Регионалният археологически музей и археологическото богатство на Пловдив и Древна Тракия
■ Дондуковата градина – първата обществена градина в България след Освобождението
■ Паметникът на Захари Стоянов и неговото дело в Пловдив като революционер, писател и общественик
■ Паметникът на Иван Вазов – връзката на дядо Вазов и Константин Величков с мястото, къщата на Вазов, която днес я няма
■ Къщата на Йоаким Груев – разказ за този изключителен българин, запознаване с архитектурата на къщата
■ Къщата на Драган Манчов – разказ за Манчов и неговото дело като издател на български учебници; къщата, проект на Йосиф Шнитер; делото на Манчов за издаване на първата българска енциклопедия на Лука Касъров

Площад Съединение

10:30 часа

"Прераждане" танцово-театрален мултимедиен шоу спектакъл

"Прераждане“ е танцово-театрален, мултимедиен шоу спектакъл за любовта между амазонка и римлянин, които се прераждат през вековете в опит да изживеят живота си заедно. Едно зрелищно представление с над 30 участника, 17 танца, динамична хореография и осветление, 8 на 3 метра LED екран и използвано максимално мултимедийно въздействие, създаващо впечатление за "жив" филм.

Поради ограничения брой на зрители от 50%, спектакълът този път ще бъде изигран 2 пъти, като първият ще е с начален час -  16: 00 часа, а вторият от 19:00.

За да се създаде организация и да се спазят противоепидемичните мерки, на първия спектакъл от 16:00 ще бъдат допуснати зрителите, които имат билети с началните номера на местата от 1 до 12-14-то място. Това са местата, които са до средната пътека на партера. На балкона – местата до 13-то място. Така зрителите ще могат да сядат по целия ред, през едно място, един от друг. За втория спектакъл влизат другите номера на билети.

Дом на културата "Борис Христов

Пловдив 2019: МЛАДЕЖКИ ОРКЕСТЪР И АНСАМБЛИ PROGRESSIVE

На 4 октомври на откритата сцена на Римския стадион в Пловдив от 17.30 ч. ще се състои Гала концертът на проекта “Младежки оркестър и ансамбли  PROGRESSIVE”, в който на една сцена ще си партнират млади музикални таланти и изявени солисти и оркестранти със световна кариера! Проектът е част от програма "Наследство" на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Като солист на сцената ще излезе прочутата цигуларка Зорница Иларионова, лауреат на редица национални и международни конкурси, заедно с изгряващите звезди Ева Дончева – цигулка и Кай Орлинов – цигулка. Огромна привилегия за младите оркестранти е, че към тях като ментори и колеги в Гала концерта ще се присъединят музикантите от най-елитния камерен оркестър в България – Ансамбъл “Софийски солисти” с диригент професор Пламен Джуров. Ще звучи музика от Вивалди, Хайдн, Сарасате.
Концертът ще отбележи и 75-годишнината от създаването на НУМТИ “Добрин Петков”. Тя ще бъде почетена с изпълнения на талантливия китарен ансамбъл CHITARRA CAMERATA към училището с ръководител Милена Манева – Вълчева.

Верен на своя замисъл да се развива и да инициира иновативни и оригинални събития, проектът “Младежки оркестър и ансамбли PROGRESSIVE” ще представи новосъздаден младежки вокален ансамбъл, изпълняващ автентичен български фолклор.

Входът е свободен за всички пловдивчани и гости на Града под тепетата.

Римски стадион

17:30 часа

Fluca goes Dark[room] by 7 Films Lab

Приятели на фотографията, имаме удоволствието да Ви поканим на едно по-различно мероприятие. Fluca ще се превърне в импровизирана тъмна стая за ден, в която ще проявават филми и снимки на хартия. Нашият екип ще Ви снима, ще прояви филмите пред Вас и после ще копира кадрите на хартия. Последната част от процеса ще имате възможност да наблюдавате чрез лайвстрийм пред павилиона. След като изсъхнат копията ще Ви бъдат подарени. Очакваме Ви!

15.00-17.00 - снимки
17.00-18.00 - проявяване на филми
18.00-22.00 - копиране на хартия

FLUCA – Austrian Cultural Pavilion

15:00 – 22:00 часа

Staff party @ Bally Club

Bally Club ви кани на поредица "Staff Party"! -50% на избрани алкохоли и коктейли.

Bally Club

17:00 – 23:59 часа

05 октомври

Quiz Night Show

Куизмастър Стефан Лозанов

Правила:

I кръг - 10 отворени въпроса по 30 секунди и 1 точка за верен отговор + 1 допълнителен въпрос за 3 точки с две минути време за мислене

II кръг - 10 отворени въпроса по 30 секунди и 1 точка за верен отговор + 1 допълнителен въпрос за 3 точки с две минути време за мислене

III кръг – Снимков кръг – 10 снимки по 45 секунди и 1 точка за верен отговор + 1 допълнителен въпрос за 3 точки с две минути време за мислене

IV кръг – Аудиовизуален – 3 песни за разпознаване на изпълнител, 3 музикални видеоклипа за разпознаване на песента, 3 откъса от филми за разпознаване на филма и откъс от един сериал за разпознаване. 45 секунди време за мислене и 1 точка за верен отговор + 1 допълнителен въпрос за 3 точки с две минути време за мислене

V кръг – Пирамида/Рискова пирамида – 4 въпроса с общо търсени 10 отговора/Рискова пирамида с възможност за удвояване

Temple Bar

20:30 – 22:30 часа

06 октомври

„Абстрактна реалност“ Изложба фотография на Соня Станкова

Соня Станкова потапя зрителя във фотографска „Абстрактна реалност“ в Градската художествена галерия От 6 до 27 октомври 2020 г. един от най-разпознаваемите автори на художествена фотография Соня Станкова ще представи пред публика новия си проект „Абстрактна реалност V“. Творбите ѝ ще бъдат разположени на първия етаж в Залите за временни експозиции към Градска художествена галерия - Пловдив на ул. „Княз Александър I“№15, а почитателите ѝ могат да се срещнат с нея между 17 и 20 часа на 6 октомври. Маските са задължителни.

За образите и идеите, които я вълнуват тя споделя: „В някои от фотографиите ми присъства образът на майката с огромна изпълнена утроба като метафора на енергията и вселенската информация, която носи човешкото тяло, а ритъмът на подвижната вода го превръща във фрагмент от Дзен градина.

Градска художествена галерия – Пловдив

17:00 – 20:00 часа

FLUCA presents: HALLO by Gert Resinger solo exhibition

През октомври FLUCA – Австрийски културен павилион ще представи HALLO - дебютната изложба на младия австрийски художник в България Герт Ресингер. Изложбата, която ще се състои между 6 октомври - 29 октомври 2020 г. в Пловдив, ще бележи края на петия летен сезон на FLUCA, в който откритата сцена за изкуство и култура създава диалог между съвременното изкуство и града.

Творчеството на Герт Ресингер, като че ли сърфира в хедонистична лекота между гребена на вълните на рисунката, живописта, дизайна, графиката, пространствените инсталации, пърформънса, музиката, видеото, фотографията, колажа, шевицата и печата върху текстил. Нерядко се случва една творба да възникне от смесване на остатъци от други творби и така да се превърне в безкраен процес. Идеите и концепциите му също често се проявяват циклично в други форми отново и отново.

За Герт Ресингер хуморът, трагикомичното и неизмеримото са огромен подтик да създава и да изразява себе си. Той се вдъхновява от социалните процеси, литературата, поп културата, технологиите и психологията.

Пред българската публика Герт Ресингер представя специално направената за FLUCA текстилна инсталация “Тhe head”, 2020, както и новите си творби скулптурата “Ciao”, 2020 и дизайн обекта “The Nervous Chair”, 2020.

FLUCA – Австрийски културен павилион

18:30 – 22:00 часа

Plovdiv Swing Social Dance

След доста дълга пауза, отново се завръщаме с редовните сошъли всеки вторник! Една от най-хубавите страни на суинг танците е запознаването с нови хора! Елате да се социализираме, да потанцуваме, да импровизираме или просто да се порадваме на хубава джаз музика в приятната обстановка на Vintage House. Просторният дансинг Ви зове!

Vintage House

20:00 – 23:00 часа

08 октомври

Международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2020 в Пловдив

София филм фест се завръща в Пловдив през октомври с „Паразит“ и новите филми на Кен Лоуч и Джим Джармуш. В Пловдив след 8 октомври пристигат носителите на Оскар, Златна Палма и Златна Мечка за изминалата година. След дълго чакане любителите на седмото изкуство ще могат да се насладят на носителя на Оскар за Най-добър филм – корейският „Паразит“. Освен овациите на американската филмова академия, филмът взе и ред други също толкова престижни награди – сред които Златна Палма в Кан’19 и Златен глобус за Най-добър чуждоезичен филм.

Част от програмата е и „Медена земя“ – македонският документален филм, направил пробив на фестивала за независимо кино „Сънданс“, както и при Оскарите. Лентата на югозападната ни съседка бе номинирана в две категории на американската Академия – за най-добър пълнометражен документален филм и за най-добър международен филм. Историята ни среща с прехвърлилата 50 години Хатидже живее в запустяло село в Македония. Всеки ден тя изкачва един хълм, за да се грижи за своите пчелни семейства, сгушени в скалите, докато спокойните ѝ владения не са навестени от шумни двигатели и много деца.

Освен наградените филми, фестивалът ще ни срещне и с най-новите заглавия на някои любими режисьори. Майсторът на социалната драма Кен Лоуч се представя с „Извинявайте, че не ви намерихме“. Страхотен актьорски състав събира и любимият Джим Джармуш в една необичайна зомби комедия. В „Мъртвите не умират“ ще видим Адам Драйвър, Бъл Мъри и Стив Бушеми.

Питър Уебър, с номинации за Оскар, Златен глобус и БАФТА, се представя с черно-бялата история „Ина де Ярд“. Филмът е портрет на пионерите на реге музиката в Ямайка. „Ина де Ярд“ улавя непреходността на този жанр и неговите социални ценности, както и страстта, с която се връща интересът на по-старите поколения, за да бъде предадена на младите слушатели.

Лъки Дом на Киното

08 – 22.10

21:00 – 23:00 часа

No Sense Karaoke Show

След извънредната почивка от бара отново имат възможността да ви поканят на "No Sense Караоке Show", на което да пеете заедно любимите си песни, без да има значение дали можете.
Сценичната треска ще се лекува с шотчета, а несполучливите изпълнения с още повече шотчета!

No Sense

21:30 – 03:00 часа.

Източник: Lost in Plovdiv

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…