Проф. Хюсеин Мевсим идва от Анкара, за да представи новата си книга „Земя пределна. Страници от българско-турските културни връзки“ в Културния център на Радио Пловдив в сряда 27 ноември.

Изданието представя малко известни факти от културните връзки между България и Турция, които той изследва от години. Между тях са разкази за Багряна, Чудомир, Атанас Далчев, история за дервишите, както и лични споделяния.

Хюсеин Мевсим е роден в кърджалийското село Козлево. Две години след като завършва Пловдивския университет, през 1991г. заминава за Турция. Преподава български език и литература във Факултета по език, история и география на Анкарския университет. Автор е на книги и изследвания върху българската литература, фолклор и история. Съставител и преводач е на български и турски на различни антологии и сборници.

Пловдивската премиера на книгата е организирана от Издателство „Жанет 45“, Филологическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, и Българско-турския литературен клуб.
Срещата с проф. Мевсим ще бъде водена от д-р Младен Влашки. Началото е от 18 часа.

Хюсеин Мевсим пише в книгата:

Посвещавам на светлата памет

на моите родители

с любов и преклонение,

неподвластни на Смъртта

„Хюсеин Мевсим е въплъщение на две големи основополагащи за европейската култура идеи – първата е просвещението като път към успеха (тъкмо училището, образованието помага на детето от с. Козлево, Кърджалийско, да стане професор на уважаван в света университет – Анкарския), а втората е, че свободната воля и инициатива са по-силни от обстоятелства, които могат да ни изглеждат дори като съдбовни.“

д-р Младен Влашки

Откъс от Земя пределна.НЯКОЛКО ПРЕДВАРИТЕЛНИ ДУМИ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…