Избрани от дигиталния гид Lost in Plovdiv екопътеки, близо до Града на тепетата, решението коя и кога да посетите, оставяме на вас 

Петя Банкова, стажант

Високите температури са най-големият минус на иначе прекрасното лято в Пловдив. Ако живеете в Града под тепетата, или го посещавате често, гарантираме, че ви се е случвало да се отнасяте в мисли за хладно прекарване на деня на сянка сред природата. Ето защо екипът на Lost in Plovdiv се включва точно навреме с предложения за екопътеки близо до Пловдив.

Понятието „близо” е спорно, отнасяйки се до разстояния, затова уточняваме, че избраните екопътеки са на 30-60км от любимия Пловдив. В списъка ни има 8 предложения – по едно за всеки оставащ уикенд до края на лятото, а решението кое и кога да посетите, оставяме на вас.

Екопътека Равнища над с. Дедево е първата и най-близка екопътека от осемте, които можете да използвате за убежище в жегата. Намира се на 30км от Града под тепетата и времетраенето на маршрута е около половин час. За да стигнете до крайната точка на екопътеката, следвайте жълтата маркировка по черния път преди хижа Равнища и дървените указателни табели. Скалата, част от екопътеката, се нарича „ръба на свободата в България” и „скалата на края на света”.

Продължаваме с близките предложения и „Зелената пътека”, която отново се намира на 30км от Пловдив. Можете да съчетаете маршрута с посещение на Бачковския манастир, защото началото ѝ е точно срещу портата на манастира. „Зелената пътека” е от онези места, за които се чудим дали изобщо съществуват, защото изглеждат като извадени от филм – водопад, красива природа, чешми и беседки – перфектните условия да избягате на хладно.

Третата ни препоръка е екопътека „Могила”, с. Дряново в Пловдивска област, която започва от центъра на селото и е с дължина 14км. Дължината ѝ обаче не трябва да ви плаши, защото природата е изключително красива и има изградени 5 места за почивка с беседки и пейки, както и чешми със студена изворна вода. И ако това не е достатъчно – на местата за отдих и по маршрута на пътеката стават прекрасни снимки.

Следващото предложение е по-далечно – на около 50км от Пловдив се намира екомаршрутът до връх Драгойна. Към върха можете да се изкачите по два пътя, единият е от с. Буково и е по-кратък, а другият е от с. Драгойново и е по-дълъг – около 3 часа. Маршрутите завършват с тракийско светилище на върха, което е проучено през 2004-2006 година, но така и не добива голяма популярност.

Екопътека „Комин дере” е много посещавана през есента, пролетта и лятото заради лекия преход и сравнително краткия маршрут, който е около 4км. Започва от една от махалите в гр. Лъки и разполага с 3 беседки за отдих, информационни табели и панорамна площадка с прекрасна гледка. В района живеят много животни – лисици, белки, златки и сърни, затова не е изключено преживяването ви да включва и среща с някое от тях.

На около 50-60км от Пловдив се намира екопътека „с. Белица-Кръстова гора” с дължина 12км, която започва от Манастирски комплекс „Кръстова гора” и както се разбира по името – завършва в с. Белица. Тя е от тези места в природата, където просто се чувстваш у дома, независимо от кой край на България или света идваш. Маршрутът разполага с масички, столчета и беседки за почивка, както и с информационни табели за ориентиране, освен задължителната маркировка.

А ако искате разходката ви в природата да има и леко романтичен привкус, правилният избор е екопътека „Пътят на сърцето” в с. Борово. Тя всъщност е приключенска екопътека и е съставена от три самостоятелни похода – „Походът на Усмивката”, „Походът на Вярата” и „Походът на Светлината”. Началната им точка е църквата „Рождество Богородично” в селото, като там има информационна табела за трите похода. Те са маркирани в три различни цвята – жълто, червено и синьо, а средната продължителност на прехода е около 2 часа.

Последното предложение е подходящо за семейства с малки деца заради краткия маршрут от 830м – екопътека Снежанка при пещера Снежанка, на 5км от гр. Пещера. Пещера Снежанка разполага с паркинг, а маршрута по екопътеката може да бъде изминат за около час и половина. Забавни и мотивиращи табелки са част от маршрута на пътеката, което прави изживяването още по-приятно. А ако имате желание преминаването на маршрута може да бъде съчетано и с посещение на красивата пещера Снежанка.

Ако все още се чудите какво да правите в летните горещини в и извън Града под тепетата, гидът Lost in Plovdiv е на ваше разположение, за да ви даде забавни идеи.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…