7 места на българското Черноморие, които не са за изпускане

Цяла година чакаме лятото, а когато времето настъпи, планирането на ваканцията край морето е най-любимото нещо на всички. Не може да си представим горещините без очакването за онзи отпускарски момент, в който ще се опънем на хавлията/шезлонга и единствената ни работа ще е да решим колко точно да стоим на плажа. Той вероятно е и едно от задължителните условия, които могат да превърнат почивката ни в истински рай. Искаме да е хубав, просторен и с чиста вода, а именно това е причината днес да подберем за нас някои предпочитани места, където може да откриете голяма част от търсените предимства.

Истината е, че въпреки заклеймяването на България като държава, която е бетонирала крайбрежието си, тук все още може да попаднете на голямо разнообразие от плажове – както не толкова населени и комерсиални, така и превърнати в местенца с нонстоп купон. Единствено от личните ви предпочитания зависи къде точно ви се почива този уикенд.

Синеморец може да не е оживен морски курорт, но със сигурност е едно от най-съхранените и живописни селца по българското Черноморие. Той е идеалният вариант за всички, които искат да се насладят на пълноценна почивка и райски плажове. Курортът е най-южната точка на българското Черноморие. Разполага върху живописен полуостров в Югоизточна България, на мястото, където река Велека се влива в Черно море и на около 6 км от границата с Турция. Плажовете там са цели 4, като от тях ще откроим два:

Плаж Липите – красив, малък залив, запазил красотата и дивото в себе си. Заобиколен е от красиви хълмове и гора, което го прави много привлекателно място. До него се стига по пътечка, започваща от южния край на централния плаж Бутамята. Има и път за автомобил, но ако колата ви не е 4х4 може да си спестите това преживяване. Морето в плаж „Липите” е много тихо и спокойно. Заливът е така разположен, че не е толкова ветровито и затова няма вълнение. Плажът не се отдава на концесия и поради тази причина няма спасители, шезлонги и чадъри. Също така няма заведения.

Плаж Силистар – На 5 км южно от село Синеморец по пътя за село Резово е отбивката за последния плаж преди границата с Турция. По около 1 км разбит път, лъкатушещ през гора, се достига до обширен паркинг. След няколко метра се открива невероятна гледка. Силистар е може би най-красивият залив по нашето Черноморие. Там водата почти винаги е спокойна, а през лятото е топла и много чиста. Плажът е с дължина около 1 км и ширина около 50 м. и е покрит със златист пясък. За любителите на плуването, брегът е много приятен и плавно преминаващ в дълбочина, а гмуркачите трябва да внимават с подводните пещери, защото има вероятност от водовъртежи. Плажът е едно от предпочитаните сърф места по нашето Черноморие.

Следващото място е пълна противоположност на спокойствието на крайграничния район. Плаж Дюни е един от най-луксозните на българското Черноморие. Част е от едноименното ваканционно селище, което е на територията на национален природен резерват още от социалистически времена. Плажът на селището е с дължина 4,5 км и ширина над 100 м и е покрит с фин пясък. Морето тук става постепенно дълбоко, а самата ивица е носител на наградата „Син флаг“ за чиста околна среда. Заливът е удобен за уиндсърф и други морски спортове.

Плаж Шкорпиловци има най-дългата и широка плажна ивица на българското Черноморие. Той е с дължина 13 км и на места е широк 100 м. Пясъкът е фин и златист, а морето набира дълбочина постепенно и е подходящо за плуване, дори и ако не сте виртуоз във водна среда. Точно зад плажа се намира защитената местност „Камчийски пясъци”, а още по на север са лонгозните гори по устието на река Камчия.

Централният плаж в Албена е още един носител на „Син флаг” и един от най-хубавите в северната част на Черно море. Типична за него е просторната пясъчна ивица, плитко море и намираща се в близост зеленина. Комплексът е затворен, а той е охраняем и редовно се почиства и поддържа. Не е препълнен със заведения и е много удобен за семейна почивка.

Плаж Болата е малко заливче с пристанище край Калиакра. В тази част на българското черноморие, морето е спокойно и красиво. Плажът е чист и приятен, а водата плитка, бистра и прохладна. Заливът е отлично място за гмуркане и подводна фотография. Това е и единствения резерват в България, включващ в пределите си и акватория. Посетителите могат да се полюбуват на скалните масиви с издълбани в тях пещери. През Болата протича къса рекичка, която се подхранва от множество извори. На мястото, където тя се влива в морето, се образува живописно устие на лагуна.

 

Плажът Варвара и Дарданелите – не са с особено голяма площ, но са запазени чисти и предлагат достатъчно място за туристите, които ги предпочитат. Плажът има средиземноморски облик и чисти, прозрачни морски води. Дарданелите пък са любими на гмуркачите, защото са обградени от скалисти заливи.

Имате ли и вие любимо кътче на Черно море?

Източник: Mall Plovdiv

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…