Тази седмица е пълна със събития, заради които си струва да излезем от вкъщи - премиери на книги, късо кино, театър. А има и още

7 май

Променяне - Йоана Буковска

“Променяне” е първият моноспектакъл на Йоана Буковска-Давидова и един от първите театрални спектакли в Европа с добавена реалност.

“Променяне” е драматизация по книгата “Промяна” на актрисата Лив Улман (изд. Колибри) и отбелязва едновременно нейния 80-годишен юбилей и 100-годишнината от рождението на режисьора Ингмар Бергман.

Темата на драматизацията в „Променяне“ – дело на самата Йоана - е именно Актрисата. Актрисата, която има много лица, без никой да познава истински нейното собствено лице - постоянно скривано от героините и подменяно от манипулативното отразяване на живота ѝ в медиите. Нейното истинско “Аз” се разкрива чрез истории и хора, през лични страхове от детинство, до вътрешна несигурност на работеща майка, с емоционални женски пропадания и творчески върхове или сривове. Лив Улман пише книгата си почти на възрастта на Йоана, затова и границите между двете се размиват, за да се разтворят в изповедното пространство на Актрисата като човешко същество.

Освен чрез емоционалната си човешка страна, “Променяне” ще ангажира зрителя, като обедини публиката, актрисата и сцената чрез иновативни технологии в театралното пространство.

Спектакълът ще допълни театралната условност с елементи от добавена реалност и 3D Mapping през личните смартфони на зрителите, които пожелаят. Така те ще участват пряко в създаването на реалността на сцената и телефонът – враг номер едно на актьора и публиката в театралната зала – ще стане инструмент в създаването на първото по рода си в България представление-амалгама на театър със специални ефекти от киното, в реално време на актьорското изпълнение.

Драматичен театър Пловдив
19 часа

Публична лекция на Петко Танчев

Петко Танчев ще се срещне с младежи с интереси към аудио-визуалните изкуства.

Неговата работа като автор комбинира пространствено мислене и експерименти с инструменти за визуално програмиране и интерактивни технологии в областта на инсталацията и пърформанса. Петко Танчев създава интердисциплинарни проекти за театри, музеи и фестивали и често колаборира с артисти от различни творчески сфери. Неговите виртуални светове преосмислят аспектите на физическата действителност, като я изпълват с нов смисъл и значение.

През 2019-та година Петко Танчев е номиниран за награда „Пловдив“ в раздел „Аудио-визуални изкуства, фотография и операторско майсторство“ за „Мултимедиен дизайн и сценография на оперния спектакъл „Мадам Бътерфлай“ – Opera Open 2018.

Петко Танчев е магистър по сценография и докторант в специалност „Дигитални изкуства“ на Катедра „Изкуствознание“ в Национална Художествена Академия, София. От 2016-та преподава Инструменти за визуално програмиране и Видеомапинг в същата специалност. В последните две години е куратор на модул за дигитални изкуства "Creative Media Lab" в Нощ/Пловдив. През 2013-та съосновава аудио-визуален колектив Мелформатор, а през 2018-та творческото студио SenseLab.

Събитието е част от литературния фестивал „Младият Пловдив чете“, който среща деца и младежи с писатели, художници, преводачи, артисти.

АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев", зала „Иван Спасов“
13 часа

8 май

Премиера на романа "Лепири" от Радослав Гизгинджиев в Пловдив

Авторът на бестселърите „Рай“ и „Повече от любов“ Радослав Гизгинджиев ще представи своя проект „Лепири“, вдъхновен от мистичните български народни песни за вампири.

Какво е провокирало писателя да се вгледа в едни от най-мистичните български песни, ритуали и вярвания? Авторът ще ни провокира не само да се вгледаме в огледалото, което отразява най-интимната част от душата ни, а нещо повече. Ще ни предизвика да преминем през него и да си зададем въпроса: Кой всъщност е вампирът?

Bar CRAFT
18:30 часа

Късо кино с Jameson

В шестото издание на КЪСО КИНО ВЪВ ФАРГО за 2019 ще видим последните два финалиста за наградата Jameson тази година - традиционна част от Международен София филм фест. Наградата провокира млади режисьори в България да представят своите филми и дори да създават нови за участие в конкурса Джеймисън.

Филмите, които ще видим:

СЛЕД ЧАСОВЕТЕ
България, 2018, 20'
Режисьор:
Григор Антонов
Сценарий:
Симеон Венциславов
С участието на:
Александър Бенев, Цвети Попова

В малък град, в който властва безразличието и отчуждението, две деца са принудени да направят нещо нежелано, защото са изгубили надежда да намерят разбиране и подкрепа.

XVII
България, 2018, 25'
Режисьор:
Ради Стоянов
Сценарий:
Ивелина Алексиева, Дарина Шопова-Станчева, Ради Стоянов
Оператор:
Росен Савков
С участието на:
Владо Пенев, Ели Колева

Даниел, около 60-годишен бизнесмен, пристига в един, на пръв поглед с нищо незабележителен хотел. Там, сблъсъкът му с младата Моника предизвиква неподозирани промени у него. Оказва се обаче, че хотелът изпълнява една доста специфична функция, която отдавна е в ход.

Специални гости на събитието ще бъдат режисьорът Ради Стоянов, заедно със своя асистент режисьор Мартин Негрев и сценаристката Ивелина Алексиева.

Клуб „Фарго“
19:30 часа
Вход свободен

9 май

Представяне на романа "Хроники на неведомото"

Една невъзможна среща. Между една книга. И едно небе.

Невъзможна. Защото небето никога не е едно. Небето над тепетата? Небето над Родопите? Небето над пирамидите, небостъргачите, океаните...?

Небесата са необятни, те са утроба за копнежи, а цветът им е илюзия, родена от опита ни да прогледнем в непознатото. В непознаваемото. В неведомото.

А книгата... тя не е ли като небето? Необятна. Утроба за копнежи. Илюзия, родена от нечий опит да прогледне в непознатото, в непознаваемото, в неведомото. И да го опише в хроники...

Каним ви на една невъзможна среща. Между една книга. И едно небе.

"Хроники на неведомото" под небето на Пловдив.

FLUCA – Австрийски културен павилион
19 часа

Swingin' Thursdays in May

Thursdays don't mean a thing if it ain't got that swing!

Gingertale е мястото, където се навъртат местните суинг мафиоти. Всеки четвъртък вечер Капана пулсира под техните танци и даже паветата се размърдват в бурния джаз.

На бара се забърква тайнствена смесена напитка, която може да вдъхнови и най-случайния минувач да опита още едно питие, а защо не и танц!

Gingertale
21:30 часа

Остатъкът от деня

Събираме се за 85 път, за да обсъдим номинираната за осем награди "Оскар" класика на Джеймс Айвъри „Остатъкът от деня“ (1993 г.) с участието на великолепните Антъни Хопкинс и Ема Томпсън, базиран по едноименния роман на носителя на Нобелова награда за литература Казуо Ишигуро.

Действието на филма показва в детайли живота и взаимоотношенията в английското имение Дарлингтън Хол през 1930-те години. Картината е обрисувана до най-малки подробности през очите на главния иконом и управител на имението господин Стивънс (Хопкинс) и неговата асистентка икономката госпожица Кентън (Томпсън). Великолепната актьорска игра изобразява по изключителен начин една йерархична структура в строго консервативен микрокосмос от прикрити копнежи и страдания.

Клуб „Фарго“
21 часа

Фестивал на светлините за Деня на Европа

„Фестивал на светлините“ гостува за първи път в България за Деня на Европа 2019. Ще отбележим празника в два поредни дни - на 9 и 10 май, със светлинно и звуково шоу в Европейската столица на културата за 2019 г. Пловдив.

В годината на европейските избори шест арт инсталации ще пречупят вечно актуалната тема за правото ни на избор през античната история и богатото световно културно наследство, като преплетат минало и настояще.

3D филм на тема „Заедно избираме нашето бъдеще“ ще бъде прожектиран върху емблематична сграда в центъра на Пловдив (на площад „Стефан Стамболов“) и ще бъде съпроводен със серия от статични арт проекции в центъра на града:
- на сградата на Община Пловдив;
- светлинни инсталации в Цар Симеоновата градина;
- около водната каскада по стълбите на ул. „Ангел Букурещлиев“;
- на Античния стадион на Филипопол.

На 9 и 10 май от 21.30 ч. жителите и гостите на Европейската столица на културата за 2019 г. ще могат да видят как някои от най-красивите фасади в центъра на града „оживяват“ под цветните светлини на завладяващо 3D мапинг шоу и пет светлинни инсталации. Достъпът до спектакъла и инсталациите ще бъде свободен. За да могат всички желаещи да станат част от празника, 3D филмът ще бъде излъчен няколко пъти в двете вечери.

Източник: Lost in Plovdiv

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…