Катерина Георгиева: Поставяйки проблемите на сцената театърът стига до хората по-директно, без да сочи с пръст или да прави забележки

Цвета Ерменкова: Дори да променим един човек с този фестивал, ще сме постигнали нещо

Славена Шекерлетова

На първи октомври в Пловдив започва второто издание на фестивала за документален и социално ангажиран театър, а именно „Театър на отговорността - Форум 2018”. Организаторите дават заявка, че през седемте фестивални дни ще разчупят пловдивската сцена с 6 представления, провокиращи не само смях или сълзи, но и малко мисъл. Съпътстваща програма включва една дискусия и две работилници. За идеята на това събитие разговаряме с част от организаторите Катерина Георгиева, завършила „Театрознание и театрален мениджмънт“ и Цвета Ерменкова с магистратура „Кино драматургия“.  Първо ги попитахме какво е за тях театърът.

Катерина Георгиева: На първо място е вълнение, нещо, което може да те събуди от някакъв сън и да те накара да живееш по-активно, адреналин. Театърът, чрез темите, които поставя, може да те накара да отидеш на друго място в мислите си, където си по-жив и по-буден.

Цвета Ерменкова: Средство за изразяване.

Какво е театър на отговорността и има ли обединяваща тема тази година форумът?

Катерина Георгиева: Решихме, че това е театър, от който ние имаме нужда.  Той се занимава с проблеми, които се случват на нас и на другите, но някак не говорим за тях директно. Този театър е една идея по-искрен, защото се занимава с реалния живот. Поставяйки проблемите на сцената стига до хората по-директно, без да сочи с пръст или да прави забележки. В Пловдив не се показва много такъв театър. В България все още не е толкова популярен. За момента това правят основно театър Реплика, "VOX POPULI", "Цвете". Може би има и други.

Тази година фестивалът е много амбициозен с богата програма. Трудно е да се определи една нишка, но може да се каже, че темите се въртят около разрушаването на ценностите и забравата на хора, които са далече от погледа ни, за отговорността към другите и това, което оставяме след нас.

Цвета Ерменкова: Една от причините да направим този фестивал е, че в Пловдив не е стъпил все още такъв тип театър, а нас ни вълнува много. Документалният театър се занимава с общочовешки проблеми и с търсене на техните решения чрез средствата на изкуството. То не е нещо по-различно от друг театър, но стъпва върху реални истории. Мисля, че това е първата крачка в намирането на проблема - когато започнем да говорим за него. Дори да променим един човек с този фестивал, ще сме постигнали нещо. Програмата е много разнообразна. Основният проблем, който е застъпен е за различния човек. Например, това е самотния човек в планината, който живее изоставен и от близките, си и от държавата по някакъв начин. Другият проблем, който поставяме с фестивала е свързан с хората на улицата и това, че те са един невидим герой, който обществото подминава и който реално допринася с нещо за това, което оставаме след нас.

Мен лично всичко ме вълнува от програмата. Работилниците са много интересни. Едната е свързана с повишаване емоционалната интелигентност на хората. Целта е да създаде по-високо ниво на чувствителност, емпатия, да повиши уменията за работа в екип, умения за това как да не изпадаш в конфликт или да разрешаваш сложни ситуации.

На 6-ти октомври ще се състои дискусия в партньорство Асоциация за култура, етнология и антропология „Медиатор“. Темата е „Ролята на театъра извън сцената“. Дискусията е напълно отворена за всички. Ще се обсъждат различни аспекти на въпроса, като основно ще говорим за това как театърът влияе продължително върху публиката, след излизането от залата.
 
„Театър на отговорността” е сдружение, чиято основна цел е да развие международна театрална платформа. Организаторите посочват още: „Основната ни мисия е да създадем мрежа от артисти и организации, които се обединяват около идеите и целите на социално ангажирания театър, проявяващ се в различни сценични форми- конвенционален театър, пърформанс, клоунада, акция, инсталация и други“.

Трейлър на фестивала ТУК

Линк към събитието във фейсбук.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура.

ПЪЛНА ПРОГРАМА:

01.10. – 19:00, Тютюнев град
„Което остава“(документално представление, променада) студио за документален театър "VOX POPULI" и екологично сдружение "За земята"
Билети: на място
Цена: 10лв. (само с предварително записване- 0878260193)

01.10. – 21:00, клуб Фарго
Откриващо парти на фестивала

02.10. – 19:00, Експозиция Георги Божилов- Слона, Скобелевата къща
„Баба Пепи“(документално представление)- "Театър на отговорността"
Билети: на място
Цена: 7 лв.

03.10. – 19:00, Театър HAND
„САМ И“(документално представление)- театър "Реплика"
Билети: на място
Цена: 10 лв.

04.10. – 19:00, Драматичен театър Пловдив
„Одисеята“ по Задочни репортажи за България от Георги Марков- ДТ „Любомир Кабакчиев“ Казанлък
Билети: на касата на Драматичен театър Пловдив

05.10. – 19:00, Национална търговска гимназия
„А ти какво би направил?“ (форум театрално представление)- театър Цвете
Вход свободен (само с предварително записване, местата са ограничени- 0878260193)

06.10. – 13:00 до 15:00, ПУ „Паисий Хилендарски“, зала "Компас"
„Ролята на театъра извън сцената“ – отворена дискусия

06.10. – 19:00, Алтернативно пространство за изкуство и култура "The Space"
„Отвътре навън“- представяне на работилницата за съвременни сценични форми с рък. Магда Шпехт (Полша)
Вход свободен.

07.10. – 19:30, Club VOID
„Делфинът, който ме обичаше“(перформанс)- Колектив 1а, Полша
Билети: на място
Цена: 10 лв.

07.10. – 21:00, клуб Фарго
Закриващо парти на фестивала

Резервация на места може да направите на телефон 0878 260 193. (с изключение за Драматичен театър Пловдив, където резервациите стават на сайта на театъра: https://dtp.bg/или на касата.)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…