Пловдивският средновековен фестивал „Животът в Пловдив през Средновековието“ се организира от Фондация „Българско историческо наследство“, финансиран е от Община Пловдив и е заложен в Календара на културните събития на Община Пловдив за 2018 г.

Фестивалът ще се проведе на 23 и 24 юни 2018 г. в парк „Младежки хълм“, гр. Пловдив, и ще представи пред жителите и гостите на града уикенд, потопен в средновековна атмосфера, през който те ще имат възможност да научат нови и любопитни подробности за живота в Пловдив и на Балканите през периода ΧΙΙΙ–ΧV век. За това ще допринесат 120 участника в събитието.

Ще бъде представени автентичен военен лагер, бойни демонстрации, средновековни занаяти и исторически достоверни реконструкции на обичаи, костюми и въоръжение. Гостите ще могат да вкусят храни и напитки, приготвени по средновековни рецепти, да стрелят със средновековен лък, да играят на средновековни игри, да се посмеят на средновековен шут, както и да се включат в част от демонстрираните занаяти: ковачество, грънчарство, кожарство, шивачество, плетене на ризници, сечене на монети, тъкане и бродиране, изработка на бижута, книги и писма, иконопис, вещерство.

Посетителите ще могат да видят и чуят още средновековна поезия, обширна презентация за средновековната европейска фехтовка, популярни сказки за живота на обикновения човек и аристокрацията и обяснения на тънкостите на професиите, които са се упражнявали през Средновековието в нашия град. Ще бъде показана възстановка на народния празник Еньовден (Лятното слънцестоене) по начина, по който се е празнувал през Средновековието. Освен това ги очаква вдъхновяващ концерт на гостуващите за първи път в Пловдив средновековни музикални формации Ambient Folklore, Der Dudelgeist, Eriney, KsANa и Куцулан, които ще ги пренесат с очарованието на музиката си и старинните си инструменти в далечната средновековна епоха.

Ето и цялата програма на фестивала:

Петък (22.06.2018)

Рок концерт в чест на посрещането на участниците и построяването на средновековния лагер
18.00 – Начало
„Plastic Bo.“
„Polygon“
„Нещо цветно“
„Grimaze“

Събота (23.06.2018)

Целодневна програма: музика на живо, стрелба с лък; игри; военен лагер; занаяти (грънчарство, ковачество, кожарство, леярство, вещерство, шивачество, плетене на ризници, монетосечене, кореспонденция, тъкане, бродиране, ювелирство, иконопис, изработване на книги, калиграфия, кулинария).
Постоянна изложба: „България в средновековната картография (XIII–XV век)“
10.00 – Откриване
10.30 – Всекидневието на Балканите през Средновековието (сказка на доц. Димитър В. Димитров – Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“)
11.00 – Състезание по средновековна стрелба с лък
11.30 – Писмени и археологически данни за средновековния град Пловдив (сказка на доц. Камен Станев – Кирило-Методиевски научен център – БАН)
12.00 – Средновековна европейска фехтовка (открит урок на Школата за историческа фехтовка „Мотус“)
14.00 – Прожекция на документалния филм „Симеон – великият между царете“: „Син на мира“ (1 еп.)
15.00 – Прожекция на документалния филм „Симеон – великият между царете“: „Литературата на Златния век“ (4 еп.)
16.00 – Латинското Филипополско дукство във фолклорната памет на българите(сказка на д-р Калин Йорданов – Софийски университет „Св. Климент Охридски“)
16.30 – „Кентърбърийски разкази“ (средновековна театрална постановка)
17.00 – Състезание по средновековна стрелба с камък
17.30 - Състезание по средновековно надбягване с чували
18.00 – Турнир със средновековно снаряжение и въоръжение
18.30 – Възстановка на средновековния празник на лятното слънцестоене (Еньовден)
19.00 – Раздаване на награди на посетителите
19.30 – Концерт на „Der Dudelgeist“
20.20 – Концерт на „Ambient Folklore“
21.40 – Концерт на „Куцулан“

Неделя (24.06.2018)

Целодневна програма: музика на живо, стрелба с лък; игри; военен лагер; занаяти (грънчарство, ковачество, кожарство, леярство, вещерство, шивачество, плетене на ризници, монетосечене, кореспонденция, тъкане, бродиране, ювелирство, иконопис, изработване на книги, калиграфия, кулинария).
Постоянна изложба: „България в средновековната картография (XIII–XV век)“
10.00 – „Персевал, или Разказ за Граала“ (средновековно куклено представление)
10.30 – Българското изобразително изкуство през Средновековието (сказка на д-р Тотка Григорова – Кирило-Методиевски научен център – БАН)
11.00 – Средновековни танци
11.30 – Средновековни боздугани от България (сказка на доц. Стоян Попов – Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“)
12.00 – Турнир със средновековно снаряжение и въоръжение
12.30 – Култове на български светци през Средновековието (лекция на доц. Димо Чешмеджиев – Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“)
13.00 – Състезания по средновековно дърпане на въже
13.30 – Представяне на средновековна европейска поезия (в оригинал и в превод)
14.00 – Прожекция на документалния филм „Симеон – великият между царете“: „Столицата Велики Преслав“ (5 еп.)
15.00 – Прожекция на документалния филм „Симеон – великият между царете“: „Владетелска идеология“ (10 еп.)
16.00 – Медовината през Средновековието – извори и технология на производство (сказка на Здравко Пеев, създател на българската медовина „Meadly“)
16.30 – Смешки на средновековен шут
17.00 – Средновековен робски пазар
17.30 – Състезание по средновековно хвърляне на копие
18.00 – Средновековен български шрифт и орнамент (сказка на Антоанета Кисьова – Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство)
18.30 – Състезание по средновековна борба
19.00 – Раздаване на награди на посетителите
19.30 – Концерт на „KsANa“
20.30 – Концерт на „Eriney“
21.45 – Огнено шоу на кокили на „Fireter“

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…