Капана.БГ

Капана.БГ

Театрални костюми и сценографски проекти, илюстрации, творби на живописта, графиката и скулптурата, плакати и видео изпълват двата етажа на Залите за временни експозиции на Градската галерия. С голяма многожанрова изложба Националната гимназия за сценични и екранни изкуства - Пловдив празнува 45 години от създаването си. Поздравленията за рождения ден на единственото по рода си у нас и на Балканите училище получаваха един до друг настоящият директор Николай Томов и предишният - Емилия Арабаджиева, ръководила гимназията 27 години.

Преподавателят от АМТИИ “Проф. Асен Диамандиев” проф. Любомир Караджов поднесе поздравление от името на ректора на Академията проф. д-р Тони Шекерджиева - Новак. В него се посочва високия престиж на училището, в което са завършили повече от 2200 възпитаници, а те “впоследствие са доказали с реализацията си в сферата на изкуствата качеството на полученото образование в гимназията”.

В училището преподаватели и ученици се чувстват като едно голямо семейство, и се чувстват добре в това семейство, сподели своите наблюдения директорът на Градската художествена галерия Красимир Линков, който е свързан с гимназията като преподавател по история на изкуството. По думите му: “В тази изложба се вижда плодът на тези 45 години. Виждаме резултата от професионалното отношение на преподавателите и амбицията на учениците, които се превърнаха в признати артисти. А това, което най-много ни вълнува, е толерантността в училището, добрата приемственост, която много рядко се среща днес. Пожелавам винаги да е младо училището”.

Куратор на настоящата експозиция е Емилия Арабаджиева, която обеща такава обща изложба да се организира вече всяка година, като се обхванат представители от всички випуски на училището. Сега участват: Кольо Карамфилов (посмъртно), Теодор Киряков, Яна Илиева, Краси Райков, Иван Чакъров, Борис Стоилов, Никола Певичаров, Маргарита Иванова, Емил Атанасов, Иван Карев, Ваня Христова, Ева Петкова, София Лазарова, Донка Боева, Ангел Гешев, Александър Захариев, Лина Петрова, Петър Митев, Розалина Панижел, Светлана Желязкова, Димка Якимова, Рада Хаджийска, Илиян Марков, Нели Христова, Мария Митева, Николай Томов, Кирил Иванов, Аглика Чонева - Стоилова, Димитър Марински, Кънчо Касабов, Доротея Христова, Динко Ненов, Господин Чакалов, Тихомир Пенов, Димитър Механджийски.

А сред многобройните гости на бяха новият вицеконсул от Генералното консулство на Република Турция в Пловдив г-н Халит Ислям Таръ и съпругата му.

Изложбата може да се разгледа до 2 юни.


Фото: Христо Русев

Пловдивчаните Керана и Васко Василев срещнаха глас и цигулка за нов радио сингъл. Песента „Една“ е по музика, текст и аранжимент на Керана и е създадена специално за церемонията на наградите Икар, които тази година са под знака на 100-годишнината на Съюза на артистите. Премиерата на дуета се състоя по време на връчването на 47-мите Награди ИКАР на 11 май в Народния театър.

„Забелязах Керана още в „Гласът на България“, изслушах авторските им парчета с групата „Керана и космонавтите“ и си помислих, че би било интересно да направя нещо с нея. Гласът й има страхотен диапазон и тя може да направи каквото си поиска с него. Отделно е много креативна – истински творец, който знае какво иска. За мен беше много лесно, защото тя знаеше как иска да звучи гласа й, как да звучи цигулката и мисля, че се получи вълнуваща песен“, споделя Васко Василев.

Керана определя песента като откровение към близък човек, към себе си, защото вярва, че най-силната връзка, която имаме, е с нас самите.

И двамата с Васко благодариха на Съюза на артистите в България и лично на Христо Мутафчиев за поканата да бъдат част от Икар 2021.

Веднага след церемонията Васко Василев замина за серия от концерти в Испания и финализиране на нов студиен проект, посветен на Шопен. В края на месеца пък започва обратно работа в Кралската опера в Лондон, където постепенно продукциите влизат в ритъм на работа от преди пандемията.

„Керана и космонавтите“ довършват в студио дебютния си албум, който предстои да излезе до месец, а за представянето му са планирани серия от концерти по големи музикални фестивали като Music Daze на хълм Бунарджика в Пловдив на 13-ти Юни, Sofia Live Fest на Колодрума в Борисовата градина в София на 20-ти Юни, Vola Open Air на връх Околчица на 17-ти Юли, както и голям самостоятелен концерт на 28-ми Юли на сцената на Sofia Summer Fest в Южния парк в София.  

С алея на здравето на Бунарджика се провежда дванадесетият фестивал „Здравей, Здраве!“ Пролетният празник на здравословния живот в Пловдив тази година е изцяло на открито в уикенда 15 и 16 май от 10 до 18 ч.

„На въздух, на светлина“ е мотото, което обединява лекции, практики, движение и спорт, творчески работилници за всички - малки и големи. Входът е свободен. Мисия на фестивала е да стимулира грижата за здравето във всичките му аспекти - физическо, емоционално, ментално, духовно. Да споделя работещи практики, основани на природни и естествени средства за стимулиране на имунната защита и укрепване на организма.

Той се провежда в още 20 дъщерни градове на страната, които осъществяват самостоятелно дейността си в общност и синхрон с фестивала-майка в Пловдив.

Лекциите ще се състоят на летния театър при спазване на всички противоепидемиологични мерки. В програмата са включени имена като д-р Марчин Илиев, Милка Кьосева, Дамян Попхристов, Иво Величков, д-р Александър Илиев, проф.д.т.н.инж. Жеко Ганев и други.

Спортната програма в алеите около паметника на Васил Левски предвижда функционална тренировка, бойни изкуства, урок по салса, народни танци, пилатес, йога, дихателни практики и др. Традиционно на фестивала участват и изложители на здравословни продукти и услуги.

Фестивалът ще даде тласък и на  пилотната инициатива от кампанията Европейска миля за пробягване на една миля  (1.6км). Всеки включил се и изминал разстоянието става част от дарителска кампания в полза на Клиниката по онкохематология към УМБАЛ „Св. Георги” - Пловдив.

Организаторите предвиждат и тематична разходка с водач през всички локации на фестивала до Альоша и обратно предиобед и следобед в двата фестивални дни. Изминалите пеша разстоянието също  се присъдинят към дарителската кампания „Една миля“.

Фестивалът се открива с лекция на организаторите на тема „Мъдростта на нашето тяло“.  Награди ще получат отличените в тематичните конкурси за рисунка, есе и фотография.

Район „Централен“ подкрепя спорта, физическата активност и всички инициативи за здравословен и пълноценен начин на живот.

Програмата по часове можете да видите на фейсбук страницата на фестивала.

София Филм Фест се завръща в Пловдив след прекъсването подари наложените мерки. Фестивалът продължава в петък (14 май) от 16:00 часа с българския филм на Георги Стоянов и Войчех Тодоров - “Житие”. След смъртта на майка си 13-годишният Иво развива свръхчувствителност в добавка към богатото си въображение и трудния си характер. Той не може да се примири с вината на баща си и фалшивите му интелектуални амбиции като телевизионен режисьор. Бяга от дома си и се сприятелява с безработния Иван, който се превръща в негов ангел пазител.

 

Фестивалните прожекции продължават в събота (15 май) с режисьорската версия на класиката на Фолкер Шльондорф от 1979 година “Тенекиеният барабан”. Филмът е носител на Златна палма за 79-та година и на Оскар за най-добър чуждоезичен филм за 80-та година. Оскар Мацерат е необикновено момче. Още като ембрион той отказва да се роди, докато майка му не му обещава тенекиен барабан за третия му рожден ден. Когато Оскар получава своя подарък, той решава да спре да расте. Дните отминават, а Оскар остава недокоснат от времето. Когато един ден баща му се опитва да вземе барабана, Оскар открива още един свой неподозиран талант – способност да крещи така високо, че стъклата наоколо му се превръщат на сол. От този момент Оскар вече знае как да манипулира хората около себе си…

 

 

Билети на касата на касата на LUCKY Дом на киното (Понеделник - Петък: 16 - 21 часа, Събота - Неделя: 10:30 - 21 часа) и онлайн на boxoffice.bg.

 

Цена на билетите: 8лв; студенти, ученици и пенсионер - 6лв. Карта за 5 прожекции: 35лв.

 

Пловдив да се превърне в новата столица на карнавала – такава е амбицията на фестивала за улични изкуства 6Fest, който предстои от 14 до 16 май. Това ще бъде и първото издание на 6Fest под тепетата с няколкодневна мултижанрова програма с цирк, театър, танци, музика, огън. От създаването си през 2017 г., 6Fest иска да вдъхне нов живот на карнавалните традиции у нас.

 

Седмо подред в историята на фестивала, за Пловдив това ще бъде четвъртото издание на 6Fest. За първи път уличният фестивал гостува в творческия квартал Капана за един ден през септември 2019 г. като част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата. На сцена „Ядрото“ и по уличките на Капана 6Fest показа куклен театър, съвременен цирк, улична магия, артисти на кокили, огнено шоу. Фестивалът обяви и кампания “Заедно на Карнавал”, като призова и публиката да дойде с карнавални костюми и маскирани, за да превърнем заедно - каквото е мотото на Пловдив 2019 - Капана в Душата на Карнавала.

 

През юли 2020 г. 6Fest за първи път стана част от Културния календар на Община Пловдив. Отново с еднодневно издание, 6Fest направи танцово-карнавално шествие по главната пешеходна улица на Пловдив “Княз Александър І”, в което участие взеха над 100 танцьори от 7 местни танцови групи. След края на шествието фестивалът продължи с малки “концерти” на улични музиканти в квартал “Капана”.

 

В края на октомври 2020 г. 6Fest направи няколкодневно издание в Пловдив, което за първи път у нас представи фестивална програма само с улични огнени спектакли.

 

В предстоящото издание на фестивала за улични изкуства основните локации на събитията ще са площад „Централен“, Цар Симеонова градина и Главната в Пловдив. Акцент в първата фестивална вечер на 14 май е "Латино нощ" - танцово-китарен спектакъл с кубинските танцьори и певци от La Cubania Original и китариста Радослав Талев. Вторият фестивален ден 15 май ще започне с цирк и актьори на кокили в Цар Симеоновата градина с Combino Project. Не пропускайте джаз и суинг дефилето на Марица брас бенд по Главната от Джумая джамия до Виенски павилион, както и съвместният им спектакъл с танцьорите от Линди Хоп Пловдив. Вечерта ще продължи с диджей сет отново в джаз и суинг стил, така че танците продължават и слез залез слънце. В последния фестивален ден 16 май седмото издание на 6Fest ще бъде закрито със „Свръх огън“ - артистите от "Дивинитас" ще използват над 15 огнени уреда и пироефекти като огнени ветрила, факли, мечове, обръчи, змии, криле и огнено слънце, а финалът ще бъде специален горящ надпис.

 

 

Ето и пълната фестивална програма на седмото издание на 6Fest:

 

 

14 май 2021 г. (петък)

 

19:30 - 19:50 ч.
Площад “Централен” в участъка между Цар Симеонова градина и Централна поща
"Необичайни срещи" - пантомима
Невена Денчева и Стела Кръстева

 

20:40 - 20:50 ч.
Площад “Централен” в участъка между Цар Симеонова градина и Централна поща
"Канатица" - огнено шоу
Антония Николова

 

21:00 - 22:00 ч.
Площад “Централен” в участъка между Цар Симеонова градина и Централна поща
"Латино нощ" - танцово-китарен латино спектакъл
Радослав Талев и La Cubania Original

 

15 май 2021 г. (събота)

 

18:00 - 18:45 ч.
Цар Симеонова градина, Виенски павилион
"Circus surprise" - цирково-музикално представление
Combino Project

 

19:00 - 19:30 ч.
По маршрут от Джумая Джамия по ул. “Княз Александър І” до Виенски павилион в Цар Симеонова градина
Дефиле на Духов оркестър
Марица брас бенд

 

19:30 - 20:30 ч.
Виенски павилион в Цар Симеонова градина
Танцово-музикален спектакъл
Марица брас бенд и Линди Хоп Пловдив

 

20:30 - 22:30 ч.
Виенски павилион в Цар Симеонова градина
Джаз и суинг вечер - музикален диджей сет
Falshimento

 

16 май 2021 г. (неделя)

 

19:30 - 20:00 ч.
По алеите в Цар Симеонова градина
Артисти на кокили
Клуб по огнени изкуства “Divinitas”

 

21:00 - 21:20 ч.
Площад "Централен", пред Военен клуб
Свръх огън - огнен спектакъл
Клуб по огнени изкуства “Divinitas”

 

 

Входът е свободен, при спазване на актуалните към момента противоепидемични мерки. Фестивалът се провежда с подкрепата на Община Пловдив като част от културния календар на града за 2021 г.

 

 

 

Подробна информация за фестивала и програмата, както и за участващите артисти може да следите в специалното Facebook събитие 6Fest Plovdiv 2021 | Фестивал за улични изкуства https://www.facebook.com/events/360574648382888/ .

 

 

 

 

Изложбата „Силата на илюзията" представя 19 млади пловдивски автори със своите представи за илюзията-живот. Тази изложба е и дебют за най-младите творци, току-що напуснали студентската скамейка. Тя е предизвикателна и любопитна в очакването ни какво мислят, желаят и търсят младите. Какви са мащабите на техните мечти и смелостта в изразяването им.

 

Изложбата ще се открие на 18.05.2021г., вторник, от 17:00 до 19:00ч. в изложбена зала „2019“ на ул. „Гладстон“ 32.

 

Куратори: Никола Минчев и Женя Бозукова

 

Всичко, което виждаме е илюзия. Днешните граници между реалност, илюзия, игра и истина са по-размити от всякога. Един "свят с главата надолу". Илюзията привлича вниманието ни към заблудата на зрението и подсилва очакването.

 

Днес художниците могат да предизвикат почти всичко: пространство, време, тяло - нищо не е оставено скрито от експеримента-игра. Нашите умове са склонни да създадат ред в общия хаос. Илюзията е особена сила на изкуството, разкрита в човешкия опит.

 

В деня на откриването очаквайте интересна изненада, както и изпълнение на джаз със скулптура, превърната в уникален контрабас - пленителна илюзия и настроение.

 

„Силата на илюзията“ се осъществява с подкрепата на община Пловдив като част от Културния календар на града за 2021 година.

 

 

 

 

Телевизионната водеща и лекар д-р Неделя Щонова събрала 75 истории в продължение на 10 години, върху 4 континента

 

 

 

Д-р Неделя Щонова е дипломиран лекар, специалист невролог. Има защитен дисертационен труд в МУ София. Темата на нейната дисертация е посветена на изключително иновативна, авангардна и актуална област от съвременната неврология – емоции, стрес и атеросклероза.

 

 

Дебютната книга на популярната телевизионна водеща и автор на единственото в телевизионния ефир здравно предаване, „Духът на здравето“ (част от „Преди обед“), което налага стандарти в съвременната здравна журналистика, базирани на научни факти, е с поетичното заглавие „Хвърчило към рая“. Изданието излиза с логото на „Книгомания“ и ще се разпространява по книжарниците от 17 май. На следващия ден от 18,30 ч. в клуб „Kino Cabana“ пък ще се състои премиерата на книгата – със специалното участие на джаз легендата Васил Петров. Водещ на събитието ще бъде журналистът Костадин Филипов, а сред приятелите на сцената, които ще поздравят Неделя Щонова, са проф. Златимир Коларов, д.м.н., акад. проф. Лъчезар Трайков, д.м.н., журналистът Георги Тошев и други.

 

За почитателите и приятелите на Неделя Щонова заглавието „Хвърчило към рая“ не е изненада, въпреки че търсенето му е сложен и интересен процес. Не е изненада, защото стилистиката на предаването „Духът на здравето“, логистиката в процеса на неговото създаване, както и всички професионални вибрации около Неделя Щонова носят необясним аромат на поетичност, вълшебства и добрина. Почти като в света на магическия реализъм, където повествователната стратегия, героите и техните невероятни на пръв поглед приключения приласкават читателя и го водят през тайнствени пътеки и лабиринти, така и тук – крайната цел на тази книга е да се замислим дали нашата гледна точка към болката, страданието и драмите е единствената възможна. Сътресенията в живота на героите от книгата на доктор Щонова са едно голямо огледало, в което наднича вътрешният свят на всеки един от тях. А този свят носи митичното име Мингу. Мингу е доброто вълшебно духче, обладано от силна вяра и непокътнат оптимизъм, което живее във всеки един от нас, с пълната осъзнатост и респект пред чудото, което е този живота. И за да откриете истинската му идентичност, трябва да се гмурнете без спасителен пояс в тези 456 страници.

 

Във всяка една от своите истории, които често са с неочакван край, д-р Щонова съчетава реалност, невероятно силни характери, съдби, образи и магически елементи, пропити с много мъдрост.

 

Още в началните страници от дебюта книга на доктор Щонова ще откриете един екзотичен адрес –ул. „Аугустино Нето“ № 7.Мапуту, Мозамбик. Това ще бъде първият ви ориентир върху картата от невероятни приключения с „Хвърчило към рая“. Това „хвърчило“ води към океани от любов и омагьосващи кръгове от разтърсващи човешки трагедии, сълзи, страст и вяра, построени от авторката майсторски, с невидима лекота. Героите и историите, разказани върху страниците на това магично четиво, са персонажи, които реално съществуват в този понякога ужасяващо страховит, а друг път наистина приказен живот. Те влизат в непрекъсната интеракция със системата от невероятна сетивност на авторката, а тя заедно с тях се вълнува истински, като деликатно и нежно рисува галактическата карта на живота ни – такъв, какъвто не го познаваме, въпреки че живеем в него. А широко отворените, пълни със синева, страст и жизнелюбие очи на Неделя се взират топло и с емпатия във всеки един от героите.

 

 „Събирах и търсих тези 75 истории в продължение на 10 години, върху 4 континента. Прелитах над какво ли не, само и само за да ги открия… и да ви ги подаря за вдъхновение. И всяка една от тях ми показа, че да, Животът наистина понякога ни връхлита с цялата си непредсказуемост, сякаш невидима лъвска лапа идва и с един замах разрушава всичко.

 

Героите в тази книгата са създадени точно от това – от всичко онова, което те са изгубили. В началото, в точка „А” всеки един от тях е изправен пред сериозна житейска драма – стряскаща диагноза, невъзможна любов, рак, трансплантация, ампутация на ръка, проблемно забременяване, загуба на най-свидното, на дете, смърт на любим човек, но в края, в точка „Б”, той, подобно на жар птица, подобно на Феникс възкръсва от огъня и пепелта, а от въглените на мъката си прави един нов път към удивително смислен и пълноценен  живот.

 

 

Това са 75 чудни житейски съдби, като всяка една от тях е вариация на темата „Междузвездни войни“: Силата е в нас и тя винаги е била вътре в нас. Още от самото начало. С нея се раждаме. И никога не бива да забравяме за това. А от героите в моята книга научих, че когато драмата заблъска по дверите на ума и сърцето ти, когато животът или съдбата дойде, връхлети и без милост те хвърли в ада, просто трябва да се умиротвориш, да повярваш и да си спомниш, че там някъде дълбоко вътре в теб се намира всичката мощ на света, с която можеш да дишаш без огорчения, а в душата ти да е красиво, чисто и светло“, разкрива енигмата на книгата си доктор Неделя Щонова.

 

 

И героите, и историите в тази книга са преминали филтъра на суровата реалност.

 

Но оцеляват, защото всеки един от тях пази и се вслушва в своето Мингу. Митичен персонаж, къс обетована земя от разранените дебри на душите ни, кристално чист вълшебен извор и дух, който носи есенцията в тази книга. Мингу намира изумителни начини да се справя с всякакви натрупвания от страх, слабости и разгромяващи поводи за страдание, като овладява емоционалната турбулентност, през която всеки един от нас преминава с доброта, посветеност, надежда, трудолюбие, светлина и сила. „Да заставаш всяка  сутрин пред планината от трудности и проблеми и да ги гледаш право в лицето тия проблеми, при това безстрашно. С благодарност и вяра, че Тя, победата, е там, на върха на твоето копие! Защото Ти носиш шлема на твоята вяра! И гледаш дори на най-трудните дни през една философска увеличителна лупа, която знае как се открива най-светлия смисъл в този понякога съвсем не добър свят…Да обичаш… това е щастие. Да обичаш теглилките и мъката на този живота не е перверзия… не е и мазохизъм… то също е щастие. И също е част от рая“, коментира доктор Щонова.

 

В книгата на доктор Щонова има куп въпросителни и размишления върху преходността на всичко в този свят, тленността ни, болката от загубите, любовта, смисъла на живота и неговата непредсказуемост. Но героите в нея гледат на изпитанията, като на едно „първокласно бинго“ и през лабиринтите на своя катарзис откриват в себе си рая на умиротворението. Още първите страници създават и напомнят блянаот стиховете на Емили Дикинсън:

 

 

За да направиш прерия

 

са нужни пчела и детелина.

 

Пчела и детелина

 

и една мечта голяма

 

Дори мечтата само стига,

 

ако пчела и детелина няма!

 

 

Откъс:

 

 

Неделя е лекар и на душата

 

„Идеята да разкажат за тегобите, вълненията и съдбата на пациентите си е присъща на много лекари писатели – Артър Конан Дойл, Съмърсет Моъм, Арчибалд Кронин, Антон Чехов, Михаил Булгаков, Димитър Димов, Валери Петров, Джойс, Брехт, Шилер.

 

Автентичността на изживяното и случката, реалността на събитията, контакта с конкретния човек държи споделеното здраво в темелите на разказа, на реалистичния, а не на измисления и „изфантазиран“ разказ, който, ако не е прецизно построен, композиран и интересно разказан, навява усещането за неистина и фалш. Ще цитирам по памет Достоевски: „И най-доброто писателско въображение не може да измисли това, което животът може да поднесе…“. При нас, лекарите, хората са изведени от равновесие, те са такива, каквито са с техните силни и слаби, негативни и положителни черти, с тъжнения, вълнения и болки, с погубените мечти и сринати съдби. Това е един неизчерпаем източник на „литературен материал“ за всеки пишещ. Това е и почвата, върху която стъпва д-р Щонова при подбора на разказите в книгата – изживени или споделени с нея съдби на много от пациентите, за които тя се грижи, на техните близки и приятели, защото „болен в семейството означава болест за цялото семейство, като лекуваме болния, ние лекуваме и помагаме на неговите близки“ – нещо, което съм писал и повтарял много пъти. С разказите в тази книга Неделя откликва и на вълненията и надеждите за изцеление и на близките на болния, на неговите деца и приятели, на неговите родители, с умението си на лекар лекува тялото, а на писател – душата.“

 

Из предговора на книгата „Хвърчило към рая“, написан от проф. Златимир Коларов, председател на съюза на лекарите-писатели в България –„Димитър Димов“

 

 

 

 

 

Страница 1 от 1890

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…