Print this page

Младата актриса донесе в Пловдив приза за изгряваща звезда

Радина Думанян триумфира с Аскеер за изгряваща звезда на българския театър снощи. Младото дарование бе отличено за ролята на Матилда в "Чиста къща" от Сара Рул, постановка Иван Урумов. Радина взе приза само часове, след като обра овациите и на наградите Пловдив в категорията за театрално изкуство.Тя блестя и на сцената на театъра на армията в столицата, където се състоя церемонията по връчването на Аскеерите.

Актьорът и педагог проф. Стефан Данаилов получи "Аскеер-2015" за цялостен принос към театралното изкуство. Наградата за водеща женска роля взе Илка Зафирова за "Г-жа Клайн" от Никълъс Райт на Стилиян Петров в "Театър 199". Герасим Георгиев - Геро грабна водеща мъжка роля за "Семеен албум" на Малин Кръстев в Младежкия театър "Николай Бинев". "Аскеер-2015" за костюмография взе Свила Величкова за постановката на Теди Москов "Каквато ти ме искаш", а за сценография - Чавдар Гюзелев - художник, и Иван Москов - видео, отново за "Каквато ти ме искаш". В областта на театрална музика бе отличен Христо Намлиев за "Антигона" от Жан Ануи, постановка Иван Добчев, театър "София" и за "Момо" по едноименния роман на Михаел Енде, драматизация Веселка Кунчева и Ина Божидарова, постановка Веселка Кунчева, Младежки театър "Николай Бинев".

Наградата за драматургия получи актьорът Малин Кръстев за постановката "Семеен албум", поставена в Младежкия театър. Теди Москов получи "Аскеер" за режисура за постановката "Каквато ти ме искаш" от Пирандело, поставена в Народния театър "Иван Вазов".  Наградата за най-добър спектакъл получи "Къщата на гнева" по Лорка на Диана Добрева, поставян в театър "Възраждане".

Награда за поддържаща женска роля си поделиха Донка Аврамова-Бочева за ролята на Мартирио, Николина Янчева за ролята на Адела, Филипа Балдева за ролята на Ангустиас, Лиляна Шомова за ролята на Магдалена, Яна Кузова за ролята на Амелиа и Жана Рашева за ролята на Понсия в "Къщата на гнева" по Федерико Гарсия Лорка, постановка Диана Добрева, Общински културен институт Театър "Възраждане". За поддържаща мъжка роля беше отличен актьорът Стефан Мавродиев за ролята на Гърти в "Кривите огледала" от Дейвид Линдзи-Абер, постановка Ивайло Христов, Младежки театър "Николай Бинев".


We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…