На 29 септември 2021 г. от 20.00 часа на древната сцена на Античния театър,  пловдивчани и почитатели на Мелпомена ще имат възможност да видят спектакъла "ФЕДРА" - гостуващо представление от афиша на  Театър "Азарян " София.

„Федра” на старогръцки означава блестяща, сияйна. Новият спектакъл на Бойка Велкова е по текст на Петър Пламенов и музика на Теодосий Спасов. Автор на сценографията и костюмите е Бояна Бъчварова, хореографията е дело на Филип Миланов. В ролите ще видим Бойка Велкова, Пламен Манасиев, Михаил Сървански, Севар Иванов и Петя Силянова.

Пиесата, основана на митовете за „любовните отмъщения” на незачетената богиня Афродита, не следва строго древните образци – нито Еврипид, нито Сенека или интерпретацията на Расин от века на Класицизма, а показва Федра като съвременна силна, осъзната и пронизана от страст жена, която притежава изключително чувство за красота и лично достойнство.

Семейните отношения разкриват извечните проблеми за любовта, доверието, близостта и общуването, но видени с очите на днешния постмодерен човек, разглезен от изобилието, навикнал на безгрижие и безчет забавления, но все още способен на големи страсти и копнеещ за автентичен житейски смисъл.

Затова все още обичаме да разказваме стародавни истории, не само, за да си доставим удоволствие, но и за да открием истината за спасението си, поне чрез думи. Защото всеки човек е призован сам за създаде от потока на случайността историята на своя живот, и да открие смисъла на своето съществувание.

Билетите на цена 15,20, 25 лева се продават в цялата мрежа на Eventim.bg и онлайн, както и на касата пред Община Пловдив, на Античния театър, в Дома на културата „Борис Христов“ и ТИЦ на пл. Римския стадион.

Спектакълът гостува в града под тепетата с подкрепата на Община Пловдив.

 

Творчески екип, създал спектакъла:

 

Федра/Сияйната/

 

от Петър Пламенов

 

Режисьор: Бойка Велкова

 

Сценография: Бояна Бъчварова

 

Музика: Теодосий Спасов

 

Хореография: Филип Миланов

 

 

Действащи лица и изпълнители:

 

Федра – Бойка Велкова

 

Тезей – Пламен Манасиев

 

Иполит – Михаил Сървански

 

Агатон –  Севар Иванов

 

Диотима – Петя Силянова

 

 

Театър „Азарян” 2021

 

 

Анотация:

 

Древните гърци вярват, че любовта надарява душата с криле... Щом обикне, тя проглежда за истината, припомня си Небето, откъдето е дошла, закопнява за вечната светлина и се научава да лети. Митът за Федра е един от най-вълнуващи въображението ни разкази, веднъж заради необичайната тема „любовното отмъщение” и съпротивата срещу всевластието на Афродита, и втори път защото откровено се повдига въпроса: ако любовта не е само страст, но и същност на битието, защо за човека се превръща в изпитание на съдбата? Ако любовта не е нашето спасение, в какво лежи то? Според древния стих: „Да обичаш, значи да виждаш красотата и да не се боиш от светлината й”.

 

„Федра” на старогръцки означава блестяща, сияйна. Всички в нейното семейство познават любовта и обичат, но всички те ще бъдат подложени на неподозирана проверка. Способен ли е днешният човек все още на велики чувства, умее ли да обича от все сърце или крие егоизма зад илюзиите си. И полетял, с нелепата дързост на Икар, сам неподозиращ за заслепението си той се извисява в копнежа си до там, че губи восъчните си криле... 

 

А Любовта иска от нас да стенем по-големи от самите себе си, иска трезвост и яснота. Способни ли сме, обаче, да обичаме повече от себе си, да въздигнем другия и да разпознаем в него самата необятност на всемира, да се признаем за победени, но щастливи... Истинската мъдрост, оказва се, е възможна в мига когато осъзнаем, че истината не спира до разума, а продължава и се ражда като смисъл в сърцето...

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…