Одисей и Медея са сред отличените спектакли

 

Най-много награди "Икар" за 2020 година получиха проекти, създадени в Пловдив, когато градът ни бе Европейска столица на културата.

 

Специалната награда получи актрисата Снежина Петрова за проекта "Медея", а Икар с Икар за майсторско техническо осъществяване е отличен "Одисей" на Драматичен театър – Пловдив, по Омир от Александър Секулов и режисьорката Диана Добрева.

 

Отличията бяха присъдени на специална церемония, без публика, в Народния театър "Иван Вазов" снощи. Организатор на наградите е Съюзът на артистите в България.

 

Наградата за най-добър спектакъл е за "Празникът" от Томас Винтерберг, Могенс Руков, Бо Ерхард Хансен на режисьора Явор Гърдев в Малък градски театър "Зад канала".

 

За режисура "Икар" получава Стайко Мурджев за "Слава".

 

За водеща мъжка роля е отличен Йордан Ръсин - за Андрей в "За едно явление от електричеството" по Антон Чехов (реж. Стилиян Петров, театър "Възраждане"), а за водеща женска роля - Елена Димитрова за "Как е" по Самюел Бекет (театрална работилница "Сфумато").

 

При поддържащите роли статуетките отиват при Димитър Банчев за Козме в "Слава" от Питър Куилтър (реж. Стайко Мурджев, Драматичен театър - Пловдив) и Станка Калчева за Чийта Бий в "Най-бързият часовник във вселената" от Филип Ридли (реж. Стайко Мурджев, "Театър 199").

 

За дебют са отличени актьорите от спектакъла "Косвени щети", създаден по книгата "Войната не е с лице на жена" от Светлана Алексиевич (реж. Максима Боева, театър "Азарян", НДК)

 

Най-добрата сценография, според САБ, е на Мариета Голомехова за "Последният човек" по Джордж Оруел (реж. Веселка Кунчева, Държавен куклен театър - Стара Загора).

 

"Икар" да авторска музика отива при Михаил Шишков-син за "За едно явление от електричеството".

 

Наградата за драматургичен текст отива при "13 преображения" от Боян Папазов, а за критика - при Асен Терзиев за "Драмата и английският романтизъм - Уърдзуърт, Колридж, Байрон, Шели".

 

За постижение в кукленото изкуство е отличен Милен Апостолов за музиката в "Меко казано" от Валери Петров (Държавен куклен театър - Стара Загора) и в "Хартиени истории" (театър "Корсар").

 

За най-добър куклен спектакъл е обявен "Пинокио" по Карло Колоди (реж. Тодор Вълов, Държавен куклен театър - Русе).

 

Нина Петровска получава "Икар" за постижения в областта на хореографията, а Стефан А. Щерев за "Нонумент", продукция на "Информбюро" и Музея на хумора и сатирата в Габрово.

 

За дублаж са отличени Ася Братанова за Конча и Монахинята в "Щурите съседи" и Станислав Димитров за Дон Луис в "Шест сестри."

 

Раздадени са и още няколко предварително обявени награди.

 

Николай Балкански поучава "Икар" за постиженията му в областта на цирковото изкуство.

 

Специална награда за чест и достойнство получи режисьорът Никола Петков.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…