Създават мащабен виртуален музей за историята на пловдивския театър по повод 140-годишнината на културната институция

Ще пътува ли „Одисей” извън пределите на страната? Този въпрос си задават много хора още от премиерата на мегаспектакъла преди година. Той стана още по-актуален с фурора, който представлението предизвика в две поредни вечери в Народния театър. Отговор днес дадоха директорът на пловдивския театър Кръстю Кръстев и драматургът Александър Секулов, в рамките на пресконференция, на която Десислава Шишманова – директор на БНТ-Пловдив и режисьор – разкри детайли от заснемането на филма „Одисей”, посветен на едноименния спектакъл.

Кръстев и Секулов не скриха, че турне извън граница е следващата голяма цел за екипа на културната институция и  вярват, че тя може да бъде реализирана. Покани не липсват, сега е нужна подкрепа от страна на държавата и града, за да бъде качен „Одисей” на чужди сцени.

„Успяхме да поставим „Одисей” в Народния театър. Това ни дава кураж да мислим върху гостуването на повече места в България и чужбина. Това е следващата ни цел. Надяваме се на съдействието на „Пловдив 2019” и Министерството на културата. Любопитни сме да покажем това нещо на други култури и да видим как ще го възприемат те”, заяви Кръстю Кръстев. Като допълни, че покани за гостуване на спектакъла в чужбина има, но са нужни средства.

„Водят се разговори и с Министерството на културата в тази посока, и с българския културен институт в Италия например, тъй като първата ни цел е италианската сцена. Търсим помощ и ще го направим, убеден съм”, вярва директорът на пловдивския театър.

Кръстев благодари на колегите си от Народния театър, които са участвали активно в пътуването на „Одисей” до столицата. И издаде, че се работи по идея националният и най-старият театри у нас да направят нещо заедно. В тази посока вече се водят разговори.

„Логистиката на това представление е много сложна. Пет месеца подготвяхме това гостуване в София. Три товарни камиона бяха нужни за пренасяне на сценографията и 24 часа денонощен труд за сглобяването ѝ на сцената на Народния театър. Всичко сякаш се създаде наново заради различните специфики на двете сцени, дори осветлението беше абсолютно ново”, допълни Кръстев.

„Гостуването в София беше особена отговорност. Излязохме извън дома на спектакъла и проверихме реакцията на националната аудитория. Появи се полезно отчуждение- видяхме с малко чужди очи „Одисей”, тъй като не ни бе домашно всичко”, каза драматургът Александър Секулов.

„Лично моите изводи от двете гостувания в София са няколко. Единият е, че видяхме как един 24-годишен човек може да излезе и да смаже претенциозната софийска публика без да му трепне окото или гласа. Константин Еленков игра като всеки друг път на сцената на Народния театър, а това спокойствие е респектиращо. Зрителите в столицата го виждат за първи път в толкова голяма роля. Забележително е това, което направи. Другото забележително е това, което направиха 20-те млади колеги в такава огромна постановка. Тези млади лица ще бъдат запомнени от театрална България”, отбеляза Александър Секулов.

И допълни, че другият извод, който си е направил, е че не е възможно да се очакват подобни резултати, ако не се създадат условия за процес, по който да се работи.

„Одисей” не може да бъде направен с обичайния бюджет, в обичайните срокове. Големият въпрос е от тук нататък какво прави градът и държавата с продукт, който е достоен за навън”, повдигна темата Александър Секулов. И даде пример с държавната политика на Естония по отношение на театъра и „изнасянето” му извън границите на прибалтийската република. „Дано имаме съзнание за това. Държавата е важна тук”, допълни драматургът.

Филмът „Одисей” на БНТ- Пловдив бе определен от Кръстю Кръстев като документ за колосалната енергия и труд, които пловдивската трупа е вложила в създаването на представлението.

„БНТ- Пловдив има привилегията да бъде телевизионния Феми, който да възпее един изключителен процес. Филмът е документ за небивал етап от възхода на пловдивския театър, на който сме свидетели. Пловдивският театър започна да създава реалност, която прави града да изглежда по-висок”, каза Десислава Шишманова и анонсира, че филмът „Одисей” ще бъде излъчен по БНТ 2 тази събота, в 17 ч. Тя подари за архива на Драмата флашка с качена на нея документалната лента.

„Всяко представление има своето раждане и своя край. Този филм обаче ще остане. БНТ направи нещо голямо за паметта на театъра”, отбеляза Александър Секулов. И издаде, че културната институция работи по създаването на мащабен виртуален музей на театралния живот в Пловдив в последните 140 години.

„От близо година и половина имаме човек, който събира историята на театъра, което е много трудно. Надяваме се виртуалният музей да е готов за 140-годишнината на пловдивския театър. В него да бъдат вплетени всички нишки на миналото и историята”, допълни драматургът Секулов.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…