Национален Бунраку театър от Осака гостува в Града под тепетата

8-метрова кукла, водена от петима актьрои в синхрон, в специално създаденият за програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и вдъхновен от японския традиционен куклен театър за възрастни Бунраку, спектакъл "Принцът на морето и принцът на земята"

Соня Попова

"Духът на японската кукла Бунраку” включва представление и лекция на японския традиционен куклен театър за възрастни Бунраку. Национален Бунраку театър от Осака гостува в Пловдив и може да бъде видян днес в Държавен куклен театър от 19 часа.

Ще бъде представен откъс от популярна Бунраку пиеса и запознаване на публиката с особеностите на всеки от елементите на стила куклен театър Бунраку. С участието на: Масюки Кониши, Казухико Маеда, Юя Обицу, Кеи Саито.*

Национлният Бунраку театър има за цел да пази, развива и предава изкуството на куклената драма в стил Бунраку. Този стил е едно от трите традиционни японски театрални изкуства, наред с Но и Кабуки включени в списъка на Световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Бунраку съчетава три основни елемента - таю (разказвач), музикант и кукловоди. Кукления стил Бунраку е изтънчено сценично изкуство за възрастни, пресъздаващо драматични човешките емоции - и това го прави различно от останалите куклени театрални форми по света.

В неделя на сцената на куклите ще може да видите, специално създаденият за програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и вдъхновен от японския традиционен куклен театър за възрастни Бунраку, спектакъл "Принцът на морето и принцът на земята".

В Токио с майстор Арата

Спектакълът реализиран по идея и текст на режисьора Елена Панайотова в сътрудничество с двама от най-изявените японски кукломайстори, и е световна премиера на японска древна легенеда.

За подготовка на представлението, която е отнела общо 2 години, режисьорът и сценографът му пътваха до Япония, на посещение на Националния Бунраку Театър в Осака, който сега гостува в Пловдив.

Предстоят му участия в Риека Европейска столица на културата 2020 и Междуроден куклен фестивал Иида в Япония 2020.

Оригиналната Бунраку кукла на принцесата в спектакъла е специално изработена в Токио от един от малкото живи кукломайстори в Арата Ковагучи.

Даниела Тенева взима куклата – принцеса Тойотама от майстор Арата в Токио

Изключителна рядкост е да се изработи такава кукла, това вече не се прави и в Япония и тази кукла на Драконовата Принцеса Тойотама е единствената изработена последните 50 години в света. Воденето на Бунраку кукла отнема години трениннг и изискава сложна синхронизация между трима актьори.

В спектакъла образът на бащата краля дракон на морето е осем метрова кукла водена от 5 актьрои в синхрон.

Ако сме поблазнили любопитството ви, може да прегледате това видео за още.

Сценограф на спектакъла „Принцът на морето и принцът на земята“ е на Юлияна Войкова-Найман. Участват актьорите: Наталия Василева, Михаела Андонова, Мария Димитрова, Даниела Тенева, Димитър Николов, Велизар Евтимов, Виктор Бойчев, Румен Караманов, Александър Караманов.

Елена Панайотова дебютира през 1995 г. с „Въведение в тяхната картина” – М. Минков в ДТ – Кюстендил, след което прави постановки в Държавните театри в Бургас, Русе и Кюстендил, „Сълза и смях”, „Сфумато”, „Малък градски театър“, „Сатиричен театър“, театър „София“, Народен театър „Иван Вазов“ и много други. На пловдивчани е позната с работата си върху „Сестри Палавееви в бурята на историята“ от Алек Попов, Драматичен театър Пловдив (2015) и Така правят всички жени“ от В. А. Моцарт, либрето: Лоренцо да Понте, Държавна Опера Пловдив (2018).

*Проектът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 с Фокус: Японска култура, която се осъществява в партньорство с Фондация „EU-Japan Fest“. Спектакълът е част от проект "Духът на японската кукла: създаване на куклено-театрален спектакъл и обмен на японски артисти", който се осъществява от Държавен куклен театър Пловдив. Седмицата на японското куклено изкуство е и част и от юбилейните чествания “30 дни на японската култура в България” организирани от Посолство на Япония в България със съдействието на фондация "ДЕН ГРИ".

2 comments

  • Comment Link NOLAVA 7 Piece Yoga Mat Set NOLAVA 7 Piece Yoga Mat Set Мар 29, 2023

    Hi there friends, its wonderful paragraph concerning cultureand entirely explained, keep it up
    all the time.

  • Comment Link Goodrx albenza xr Goodrx albenza xr Авг 11, 2022

    ၂၀၂၀- ဧ ၄ Bu maskeler düzgün kullanıldığı sürece takan kişiyi de korumak için N95 solunum maskelerini, Covid-19 hastalığına dair sıkça
    sorulan.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…