Капана.БГ

Капана.БГ

25 картини на художника Юли Шумарев – масло върху платно, смесена техника и акрил – подрежда Галерия „Мария Луиза“ на 22 септември. С тях и с романа на Шумарев „Макгахански улици и балади“ (ИК "Жанет 45") ще се пренесем в света на вече изгубеното детство. Изложбата носи името „Последните от Атлантида“ и ще бъде открита в 18 часа.

„Избрах името, защото по някакъв начин има паралел с духа на дебютната ми книга. Мисля, че всеки носи в себе си една Атлантида и това е нашето детство. И всяко е красиво, митично и неповторимо и по подобие на легендарния континет това детство потъва някъде дълбоко в душата ни. Избрах заглавието и защото се чувствам от изчезващия вид на свръхчувствителните носталгици“, допълва пловдивчанинът, който направи свой герой улицата на своето детство „Макгахан“ и я възпя в своя роман с особен сантимент.

 

Такъв сантимент за него е и галерия „Мария Луиза“. По думите му това е едно особено пространство, в което можем да открием духа на историята. Строена преди много време, през годините сградата е била лекарски кабинет (с първия частен рентгенов апарат в Пловдив), през социализма е била сладкарница, а от 30 години е бар:

 

„Сравнително скоро, собственикът Боян Сопаджиев, който е свързан с изкуството, откри галерия в подземието на бара. Това е любимото ми ъндърграунд пространство за излагане на картини. Има неповторима амосфера, която също е свързана нещата, които изчезват като Атлантида“.

 

Голяма част от картините на Юли Шумарев в неговата Атлантида са рисувани тази година за самата изложба. В нея са включени и няколко по-стари творби. На тях обаче художникът отрежда специално място, защото казва, че са „своеобразна машина на времето, която да ни спомня, че всичко тече и всичко се променя“.

 

Изложбата ще продължи три седмици. А за пътуването към детството в „Макгахански улици и балади“, което за Юли Шумарев няма край, ще говори доцент доктор Ани Кемалова от Пловдивския университет.

 

4 от легендарните комедии на Чарли Чаплин стават част от тазгодишното издание на Комедийния европейски филмов фестивал. Любителите на забавните филми ще могат да гледат „Треска за злато“, „Светлините на града“, „Хлапето“ и „Великият диктатор“. КЕФФ ще се проведе от 29 септември до 8 октомври в LUCKY Дом на киното със състезателна програма, в която ще бъдат дадени и две награди – на жури и на публиката. Част от фестивала са и съпътстващи програми, сред които Панорамата Чарли Чаплин и „Най-доброто от КЕФФ“.

 

 

Чарли Чаплин е едно от легендарните имена в киното, роден в Лондон и починал в Швейцария, създал някои от най-добрите комедии, които винаги са свързани също със социални, икономически или политически теми и критика. Четирите филма са сред най-култовите заглавия не само на Чаплин, но и на в историята на световното кино. Всички те са снимани в периода на 20-те и 30-те години от „Хлапето“ през 1921 година до „Великият диктатор“ по време на Втората световна война през 1940 година.

 

 

В останалата програма на фестивала влизат нови филми от европейското кино. В испанския „Нека танцът да започне“ ще се срещнем с разделена от години танго двойка, която се събира отново и се сблъсква със своите спомени и неизживяни желания. Филмът вече е номиниран за поредица награди в Испания, като „Най-добър филм“ и „Най-добър актьор“ на фестивал в Малага, както и на фестивал в Сиатъл, САЩ.

 

С белгийска комедия ще се запознаем чрез H4Z4RD”, в който главният герой попада в игра, в която може да загуби едно от най-обичаните си неща: животът, семейството или автомобила си. В програмата на фестивала е включено и унгарско заглавие – „Започнахме заедно“. Филмът разказва за група приятели от училище, които се събират отново 10 години след гимназията на сватбата на един от тях, а всеки разкрива своите тайни.

 

Комедийният европейски филмов фестивал ще се проведе от 29 септември до 8 октомври, след което ще има и допълнителна програма. Билетите ще се продават от края седмицата на касите на LUCKY Дом на киното – всеки делничен ден след 16:00 часа и в почивните дни от 10:30 до 21 часа, както и онлайн на kinolucky.com. Фестивалът се провежда с подкрепата на Националния филмов център.

 

Известният художник Здравко Йончев ще отбележи със самостоятелна изложба живопис в Градската галерия навършването на достолепните 85 години от рождението си.

 

Откриването е на 26 септември (вторник) в 18:30 часа в сградата на ул. „Княз Александър I“ №15. Изложбата ще продължи до 10 октомври и е с вход свободен за публиката.

 

Здравко Йончев е роден на 25 септември 1938 г. в Пловдив. Учил е в Националната художествена академия в София. От 1976 г. е член на Съюза на българските художници. През 1993 г. създава една от първите частни галерии в страната – галерия „Лукас“ в Стария град, Пловдив, която бързо се превръща в притегателен център и място за срещи с художници и артисти. Той е още илюстратор, оформител на книги, автор на карикатури. Дълги години е работил като говорител в Радио Пловдив.

 

Здравко Йончев е част от поколението пловдивски художници наред с Йоан Левиев, Димитър Киров, Георги Божилов, Енчо Пиронков, допринесли със своето  творческо присъствие за славата на Пловдив като град с неповторима артистична атмосфера.

 

Носител е на Почетния знак на Община Пловдив за цялостен принос в духовния живот на града.

 

В биографията му са вписани множество самостоятелни изложби и изяви в общи представяния в страната и чужбина. Сред тях се открояват участията му в Националните есенни изложби в Стария Пловдив, в изложения в София, Лондон ( Великобритания), Вартбург и Хановер (Германия), н Кувейт, Обединените арабски емирства, Ню Йорк (САЩ) , Рим (Италия). През май 2023 г. художникът представи своя самостоятелна изложба в центъра на хърватската столица Загреб.

 

Милан Бешлич – хърватски художествен и литературен критик и есеист пише за него:

 

„… Той е художник с изразено фигурален произход и наследник на традиционен живописен процес, белязал историята на европейската живопис…

 

От гледна точка на тематичния интерес на художника откриваме разнообразни мотиви, били от ежедневието или от подсъзнателното и метафизичното пространство, както и от сферата, пропита със символичното и метафоричното. Разнообразието от мотиви обаче не е противоречиво, тъй като в своето многообразие те не се отблъскват, а се вплитат в стройна структура, образувана от един и същи живописен процес и стилови компоненти.“

 

Изложбата е част от Есенения салон на Община Пловдив и се осъществява с нейната финансова подкрепа.

Галерия „Димитър Георгиев“ ще представи един от значимите съвременни графици на България Йордан Велчев. Изложбата от 28 графики и рисунки ще бъде открита на 20.09.2023 г.  в навечерието на честванията по случай Деня на независимостта на България.

 

Йордан Велчев рядко представя свои творби на българската художествена сцена, въпреки че през годините на неговия творчески път името му е свързано с проектирането и изпълнението на монументални проекти за естетизация на градската среда в България и с редица изящни илюстрации на десетки книги от български и чуждестранни автори.

 

За своята самостоятелна изложба по повод честването на Независимостта на България авторът е избрал да покаже творби, свързани с историята на България и емблематични български личности – революционери, писатели, интелектуалци, артисти.

 

Публиката ще види портретите на Васил Левски, Христо Ботев, Христо Г. Данов, Борис Христов, Николай Гяуров и други, пресъздадени с характерен авторов почерк.

 

Йордан Велчев е роден през 1946 г. в Пловдив. През 1972 г. завършва Националната художествена академия в София, при един от основоположниците на съвременната българска графика проф. Веселин Стайков и именития български график проф.Петър Чуклев. Член е на СБХ, на Дружеството на пловдивските художници и на Международната асоциация на пластични изкуства. Дългогодишен преподавател по графика и рисуване в НХГ „Цанко Лавренов” в Пловдив.

 

Като изграден график има многобройни участия в изложби на българското изкуство в Германия, Англия, Франция, Полша, Чехия, Унгария, Русия, Молдова, Гърция, Турция. Участвал е в международни форуми и биеналета на графиката – Графична борса в Лайпциг – Германия, графичен форум в Берлин – Германия и др.

 

Негови творби са притежание на Национална художествена галерия, Софийска градска галерия, Национален литературен музей в София, Национален музей на образованието в Габрово, Градска художествена галерия в Пловдив, Музей на възраждането – Пловдив, Археологически музей – Пловдив, общо над 20 градски художествени галерии и музеи в страната, както и частни

колекции по света.

 

Йордан Велчев е носител на награда от Министерството на културата за принос в съвременната българска култура. Два пъти номиниран за награда „Пловдив”.

 

Изложбата може да бъде разгледана от 20.09.2023 г. до 27.09.2023 г. в галерия „Димитър Георгиев“ – Пловдив.

Спектакъл по любимата приказка на Андерсен „Малката русалка“ ще изнесат възпитаници от НУМТИ „Добрин Петков”, Национална гимназия за сценични и екранни изкуства и Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Пловдив. 

За спектакъла децата и младежите няколко месеца провеждаха репетиции с професионални преподаватели и режисьори, демонстрирали пред подрастващите тайни на сценично поведение. По време на творческите работилници подрастващи от 4 до 20 години със специални образователни потребности се подготвяха заедно със свои връстници от арт училищата в града.

За театралното представление децата  изработваха сценични костюми, рисуваха декорите, обучаваха се да правят артистичен грим, влизаха в ролите на героите от Андерсеновата приказка, адаптирана от директора на Ресурсния център д-р Катя Стоилова.

Докато част от децата работиха по създаването на спектакъла, в мобилното ателие по приложно изкуство към УМБАЛ „Свети Георги“ течеше сериозен творчески процес. Там пациентите от Детската клиника подготвяха поканите за представлението. Ръководител на заниманията бе художникът Ивелина Петрова, която е и арт терапевт в болничното заведение.

След първата артистична изява на сцената на Националната гимназия за сценични кадри,  децата се чувстват още по-уверени. Всеки откри актьора в себе си и голяма любов лъха от сцената. Щастлива съм, че с огромно желание очакват следващите две излизания на сцената – в Асеновград и в Медицински университет – Пловдив. Режисьорът Димитър Атанасов - Шърата е прекрасен професионалист и дава изключително голямо спокойствие, провокира артистичния потенциал на всеки един участник. Благодаря за професионализма на всички преподаватели и участници в „Заедно творим“ от Гимназията за сценични кадри, както и на психолозите и педагозите от Ресурсен център – Пловдив“, сподели организаторът на инициативата Ели Шопова. 

Детският спектакъл ще бъде представен на 21 септември 2023 г. от 15 часа в залата на Градската библиотека в Асеновград. Отново там ще бъде открита и изложба на изработените с много любов картини и апликации от малки пациенти на Детска клиника към УМБАЛ „Св. Георги“, както и на деца със специални образователни потребности. „Малката русалка“ ще може да бъде видяна и на 29 септември 2023 г. от 17 часа в Медицински университет – Пловдив.

Постановката се осъществява от Национално сдружение партньорство и единство, Община Пловдив, НУМТИ „Добрин Петков”, Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, Медицински университет – Пловдив, Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Пловдив и Детска клиника към УМБАЛ „Свети Георги“ и се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Автор: Екатерина Кючукова

„Камерна сцена Пловдив“ кани пловдивчани и гости на града на едно много специално събитие. С концерти на млади и талантливи изпълнители, популярната платформа стартира нова линия в ежегодната си програма – Камерна сцена Пловдив JR.

 

На 28 септември, четвъртък, от 19.00ч. в Първо студио на Радио Пловдив концерт ще изнесе уникалният перкусионен ансамбъл „Престо” – една от забележителните камерни формации на НУМТИ „Добрин Петков” – Пловдив. Основател и художествен ръководител на ансамбъла е преподавателят по ударни инструменти Пенчо Пенчев, който бе удостоен с приза “Кристална лира” 2022 – награда на Съюза на българските музиканти и танцови дейци за работата му като педагог. Ансамбъл „Престо“ е в състав: Александър Вичев – солист, Аглея Канева (вокал и перкусии), Живко Иванов (барабани), Ира Илиева (вокал и перкусии), Веселин Стефанов (перкусии) и Антон Костадинов (вокал и перкусии).

 

В програмата ще чуем произведения на световни композитори с уникални аранжименти за перкусионен ансамбъл – Дейв Брубек, Джийн Кошински, Otto Wit, Небойша Живкович, Николай Р.Корсаков , Панчо Владигеров , Хенг Лиу, Рей Чарлз, Джон Кейдж, Арам Хачатурян, Петко Груев Стайнов, Георги Обретенов.

 

Камерна сцена Пловдив се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2023 година. ВХОДЪТ Е СВОБОДЕН!

 

Ансамбълът е създаден през 1999г. През годините във формацията свирят ученици от специалните класове по ударни инструменти. “Престо” е носител на призови отличия от национални и международни конкурси – Младежки джаз конкурс Стара Загора‘ 22- първо място и специална награда, участие на Младежка джаз сцена на Банско джаз фест и майсторски клас с великия джаз барабанист Били Кобъм.

 

Перкусионното дуо Аглея Канева и Александър Вичев през последните две години са отличени с наградите: Absolute Winner, Първо място, категория камерни формации от Международния конкурс в Смедерево, Сърбия The arts appreciation society ULJUS; Първа награда, категория формации от Национален конкурс за млади джаз изпълнители Стара Загора; Първа награда от VIII конкурс за ударни инструменти Пендим – Пловдив, 1 място на Iscart International music colpetition – Lugano , Switzerland. Тази година Фондация „Енчо Керязов“ ги номинира в категория Изкуство – топ 3 на официалната церемония на Античен театър.

 

За първи път в историята на перкусионните ансамбли са включени и вокални изпълнения. С произведенията, които свирят младите дарования печелят не само призови места, но и симпатията на публиката с големият си талант и виртуозността, с която ги изпълняват, а директорът на Jazz FM Светослав Николов ги нарече “Акробатите на ударните инструменти”.

 

Александър Вичев е на 15г и е солист на ансамбъл „Престо“. Свири от 6- годишен на перкусии . Удостоен е с приза “Млад музикант на годината 2021” на БНР . Има богат концертен опит: Сежурне с Шуменска филхармония; Сежурне с Разградска филхармония и участия в майсторски класове в Русе, Амстердам, Грац.

 

Аглея Канева (вокал , перкусии) е на 16г. Занимава се с пеене, водена от любовта си към джаз музиката. Публиката я познава добре от концертите на Арт Войс Център с педагог Руми Иванова. Любимите женски образи ги открива в имена като Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Nina Simone,Diana Krall,Esperanza Spalding и др. Носител е на много призови отличия от международни и национални музикални конкурси. Четири години подред е част от “Успелите деца на фондация Бербатов” в категория поп и джаз пеене. Трета поредна година е част от артистите на младежка сцена на Банско джаз фест. Тази година младото джаз-дарование е специалната изненада в концерта на именития Любомир Денев, благодарение на “Музикартисимо – майсторски класове” на Международният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”.

Вторник, 19 Септември 2023 15:45

Започнаха Празниците на Стария град 2023

С откриване на изложбата „Топография: От ателието до музея“, посветена на 120-годишнината от рождението на художника Златю Бояджиев, на пл. „Римски стадион“ и с концерт на „Мишо Йосифов бенд“ на Античния театър беше поставено началото на ежегодните „Празници на Стария град“.

 

Директорът на Общински институт „Старинен Пловдив“ д-р Елена Кантарева-Дечева и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов откриха Празниците с приветствие към пловдивската общественост и гостите на града от сцената на Античния театър.

 

Д-р Елена Кантарева-Дечева припомни, че началото на събитието е поставено през 80-те години на миналия век и вече има над 40-годишна история. Празниците започват по инициатива на екипа на Старинен Пловдив като еднодневно колоритно събитие, за да се превърнат днес в няколкоседмичен културен фестивал с богата и разнообразна програма. Те популяризират Стария град като място, наситено с автентично културно-историческо наследство, с живот, с престижни артистични форуми и с присъствието на много творци.

 

Старият град е мястото, където материалното и нематериалното културно наследство се срещат и живеят заедно, каза още директорът на ОИ „Старинен Пловдив“.

 

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов сподели, че като един от най-старите градове в Европа Пловдив винаги е покорявал с уникалната си атмосфера и неповторимо очарование, а Празниците на Стария град са традиция, която съхранява духа на Пловдив. Те са различен и автентичен поглед към пловдивската култура, история и наследство, смята Георги Стаменов.

 

В центъра на събитията тази година е популяризирането на движимото и недвижимо историческо наследство на Старинен Пловдив, както и отбелязването на 120-годишнината от рождението на художника Златю Бояджиев.

Страница 1 от 2191

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…