Класическото балетно заглавие „Дон Кихот” от Минкус оживява за първи път на Античния театър, благодарение на международно сътруднчество на постановъчен екип от Украйна, балетната трупа на Македонската опера и балет и Оркестъра на Опера Пловдив в рамките на фестивала Opera Open.  Диригент на спектакъла на 6 юли е Бисера Чадловска (Македония), която се дипломира в Държанвата музикална академия в София.

Балетът “Дон Кихот” е завлядяваща история за вятърни мелници, идеалната жена, истинската любов и всичко между тях. От своето първо представяне през 1740 година във Виена досега произведението от Минкус е сред най-популярните образци на класическия танц.  Постановката на Болшой театър от 1869 година се играе и до днес!

Хорегограф на спектакъла в  Opera Open e Народният артист на Украйна - Виктор Яременко, който има редица международни награди като балетист, а по-късно и като постановчик.  В неговия „Дон Кихот” диалогът между испанското народно танцово изкуство и класическата балетна техника достигат своеобразен апогей. Спектакълът на Македонската опера и балет пристига на Античния театър с пишни костюми, дело на художничката Гана Ипатиева ( Украйна), която „облече” и „Лебедово езеро” на Опера Пловдив.

Водещата балетна трупа на Македония е предвождана от солистите Васил Чичиашвили, носител на Почетния орден на Грузия, и Мими Поп-Алексова Атанасовка съответно в ролите на влюбените Базил и Китри.  В ролята на Дон Кихот публиката ще види балетмайстора на Опера Пловдив – Йордан Кръстев.

За разлика от съвременните хореографски средства в „Ромео и Жулиета”,  заглавието „Дон Кихот” предлага на публиката един класически балетен спектакъл, за да отговори на мулти-жанровото търсене на Opera Open.

Билети за „Дон Кихот” се продават на касата на операта в Дом на културата, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.bg

Opera Open е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…