Print this page

 

Балет „Арабеск” и оркестърът на Опера Пловдив пренасят постановката на Античния театър чрез един модерен танцов прочит

Балетът „Ромео и Жулиета” от Прокофиев на 24 юни и най-доброто от Гершуин и Григ на 21 юни са предстоящите заглавия в програмата на Opera Open на Античен театър. 

Световната топ пианистка Пламена Мангова е солист на концерта „Великите клавирни концерти” в сряда от 21 часа. Носителката  на  втора награда на престижния конкурс "Кралица Елизабет” се завръща в България, за да представи Гершуин – Рапсодия в синьо и Григ – Концерт за пиано и оркестър на сцената на Античния театър. В програмата на концерта с диригент Станислав Ушев са включени още Гершуин – Един Американец в Париж и Григ – сюита „Пер Гинт” 1 & 2.

Пламена Мангова концертира с водещи оркестри като Оркестъра на Френското радио, Националния оркестър на Белгия, Филхармонията на BBC, Оркестъра на RAI, Московския симфоничен оркестър "Чайковски", Оркестъра на Санкт Петербург, Оркестъра на фестивала във Вербие и много други.  Работи с редица големи диригенти и води майсторски класове в Испания, ЮАР, Япония, България и Белгия.

На 24ти юни/събота/ мултижанровата платформа Opera Open ще представи премиерата на балета „РОМЕО И ЖУЛИЕТА” . Трагичната история за съдбата на двамата влюбени от Верона, гениално пресъздадена преди 420 години в шедьовъра на Уилям Шекспир, ще оживее в музиката на Сергей Прокофиев.  Балет „Арабеск” и оркестърът на Опера Пловдив я пренасят на Античния театър чрез един модерен танцов прочит на пиесата, в който авторският екип начело с хореoграфа Боряна Сечанова разсъждава върху Шекспировите представи за времето и пространството, за истината, познанието, любовта, мястото на човека в мирозданието.  Сценограф е Иван Токаджиев, а костюмите са дело на Николина Костова – Богданова. Диригент на орекстъра е Константин Добройков,  който преди броени дни с изключителен успех дирижира Финалния концерт на оркестъра на БНР за сезона.

Билети за OPERA OPEN се продават на касата на операта в Дом на културата, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.bg.

OPERA OPEN е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019

Пламена Мангова

Пламена Мангова печели втора награда в престижния конкурс Кралица Елизабет в Белгия през 2007 г. и гради забележителна международна кариера. Учи при проф. Марина Капацинска в Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София и след това във Висшето Училище за Музика "Кралица София" в Мадрид при световно знаменития педагог Дмитрий Башкиров. Тя също така е работила с Абдел Рахман Ел Баша в Музикалния Шапел "Кралица Елизабет"  в Белгия и получава съвети от известни музиканти като Леон Флайшер, Кристиан Цимерман , Алисия де Лароча и Андраш Шиф. Тя е сьщо лауреат на престижни международни конкурси за пиано и камерна музика, включително “Палома О'Ши" в Сантандер (Испания) и "Витторио Гуи" във Флоренция.

Пламена свири с водещи световни оркестри, като филхармонията в Ротердам, Филхармоничния оркестър на Радио Франс, Националния оркестър на Белгия, Филхармония на Радио БиБиСи Манчестер, Оркестъра на Италианското Радио и Телевизия в Торино, Симфоничния оркестър "Чайковски" на Московското Радио ,Английски камерен оркестър, Симфония Варсовия, Софийската филхармония и Симфоничния Оркестър на БНР, Петербургската филхармония, Румънската Национална Младежка Филхармония, Хонг Конг Симфониета, Лайпциския Радио Оркестър,  Радио Оркестъра на Мадрид,  Оркестрите на Тайпей, Нова Зенландия, Токийската Филхармония.

Сътрудничеството й с диригенти включва Сър Колин Дейвис, Миунг-Вун Чунг, Сър Андрю Дейвис, Емануел Кривин, Валтер Велер, Максим Венгеров, Яп Ван Зведен, Дмитрий Юровски,  Жилбер Варга, Кристиан Мандеал,Жан Бернар Помие и българските диригенти Емил Табаков, Георги Димитров, Пламен Джуров, Станислав Ушев и Мартин Пантелеев.

Запален камерен музикант, тя е партнирала с блестящи имена от световната сцена като Борис Березовски, Аугустен Дюме, Михаела Мартин, Нобуко Имаи, Паскал Морагес, Алексей Огринчук, Александър Князев, Франс Хелмерсон, знаменитите струнни квартети "Изаи" и "Микеланджело ", значителни български инструменталисти като Светлин Русев, Албена Данаилова, Мила Георгиева и др.

Пламена е свирила в зали като Берлинска Филхармония,  Дворец на изкуствата Брюксел, Сантори в Токио, Кенеди Сентър Вашингтон, Концертгебау Амстердам,  Залата Херкулес в Мюнхен,  Дома на Бетховен в Бон,  филхармониите във Вилнюс и Рига, Саут Банк Сентър в Лондон, Гевандхаус Лайпциг, Концертната зала на Московската консерватория и филхармонията в Люксембургска Филхармония, водещите Парижски сцени - Театр На Елисеите, Театър Шатле, Аудиториум Лувр, зала Плейел, залата на Консерваторията "Верди" в Милано на престижни фестивали като Проекта на Марта Аргерич в Лугано, фестивалите в Вербие, Нант и Токио, знаменитият френски пианистичен фестивал Ла Рок Д'Антерон, Фестивалите в памет на Ростропович в Москва и Баку, както и престижния фестивал на Радио Франс в Монпелие, Йерусалимския Фестивал за Камерна Музика , Баховата Академия в Штутгарт и др.

На нейния първи солов CD (с творби от Шостакович) бе присъдено изключително рядкото отличие "Златен Диапазон на годината 2007" на парижската критика,а следващият с камерна музика от същия композитор и със сопраното Татяна Мелниченко, цигуларката Наталия Пришепенко и виолончелиста Себастиан Клингер, е носител на наградата Суперфоник на люксембургското музикално списание Пицикато. Нейният солов диск с творби на Бетовен (спонсориран от белгийската банка Fortis), е високо оценен от France Musique и Diapason, като “изключителен", блестящи критики получават и записите на Бурлеската на Рихард Щраус  (2008) и Брамс - Концерт за пиано № 1 (2010) с Националния оркестър на Белгия и Валтер Велер .Последният е високо оценен от големия английски критик Брайс Морисън в лондонското списание Gramophon. Последният й диск също с висока оценка, е записан с виолончелиста Александър Князев и е посветен на Цезар Франк и Изаи.

В края на 2015 г. Пламена Мангова получи наградата на Класиик ФМ Радио и СМТДБ „Кристална лира“ в категорията "Инструменталисти“ .

Бъдещите ангажименти на пианистката включват концертно сътрудничество с оркестъра на Щаатскапале Берлин и Пабло Херас-Касадо по покана на главния директор на оркестъра Маестро Даниел Баренбойм, празничен концерт с оркестъра на Варшавската опера , със Софийската филхармония, и Маестро Гилберт Варга, рецитал и камерна музика в Москва (на Фестивалът на Святосляв Рихтер "Декемврийски нощи" в Пушкинския музей), в залата на Петербургската Филхармония , на Фестивала за камерна музика в Йерусалим, на известния французки клавирен фестивал в Ла Рок Д’Антерон с филхармоничния оркестьр на Марсилия под палката на Маестро Лауренс Фостер ,в Атенеул Роман в Букурещ с Румънската Младежка Филхармония под диригентството на Кристиян Мандял ,на фестивала "Мартенски Музикални Дни» в Русе ,с Латвийскиа Национален Оркестьр в Швейцария , ще проведе майсторски класове в испанския град Сантандер и в Музикалния Университет в Канзас Сити в Америка.

 

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…