Балет „Арабеск” и оркестърът на Опера Пловдив пренасят постановката на Античния театър чрез един модерен танцов прочит

Балетът „Ромео и Жулиета” от Прокофиев на 24 юни и най-доброто от Гершуин и Григ на 21 юни са предстоящите заглавия в програмата на Opera Open на Античен театър. 

Световната топ пианистка Пламена Мангова е солист на концерта „Великите клавирни концерти” в сряда от 21 часа. Носителката  на  втора награда на престижния конкурс "Кралица Елизабет” се завръща в България, за да представи Гершуин – Рапсодия в синьо и Григ – Концерт за пиано и оркестър на сцената на Античния театър. В програмата на концерта с диригент Станислав Ушев са включени още Гершуин – Един Американец в Париж и Григ – сюита „Пер Гинт” 1 & 2.

Пламена Мангова концертира с водещи оркестри като Оркестъра на Френското радио, Националния оркестър на Белгия, Филхармонията на BBC, Оркестъра на RAI, Московския симфоничен оркестър "Чайковски", Оркестъра на Санкт Петербург, Оркестъра на фестивала във Вербие и много други.  Работи с редица големи диригенти и води майсторски класове в Испания, ЮАР, Япония, България и Белгия.

На 24ти юни/събота/ мултижанровата платформа Opera Open ще представи премиерата на балета „РОМЕО И ЖУЛИЕТА” . Трагичната история за съдбата на двамата влюбени от Верона, гениално пресъздадена преди 420 години в шедьовъра на Уилям Шекспир, ще оживее в музиката на Сергей Прокофиев.  Балет „Арабеск” и оркестърът на Опера Пловдив я пренасят на Античния театър чрез един модерен танцов прочит на пиесата, в който авторският екип начело с хореoграфа Боряна Сечанова разсъждава върху Шекспировите представи за времето и пространството, за истината, познанието, любовта, мястото на човека в мирозданието.  Сценограф е Иван Токаджиев, а костюмите са дело на Николина Костова – Богданова. Диригент на орекстъра е Константин Добройков,  който преди броени дни с изключителен успех дирижира Финалния концерт на оркестъра на БНР за сезона.

Билети за OPERA OPEN се продават на касата на операта в Дом на културата, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.bg.

OPERA OPEN е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019

Пламена Мангова

Пламена Мангова печели втора награда в престижния конкурс Кралица Елизабет в Белгия през 2007 г. и гради забележителна международна кариера. Учи при проф. Марина Капацинска в Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София и след това във Висшето Училище за Музика "Кралица София" в Мадрид при световно знаменития педагог Дмитрий Башкиров. Тя също така е работила с Абдел Рахман Ел Баша в Музикалния Шапел "Кралица Елизабет"  в Белгия и получава съвети от известни музиканти като Леон Флайшер, Кристиан Цимерман , Алисия де Лароча и Андраш Шиф. Тя е сьщо лауреат на престижни международни конкурси за пиано и камерна музика, включително “Палома О'Ши" в Сантандер (Испания) и "Витторио Гуи" във Флоренция.

Пламена свири с водещи световни оркестри, като филхармонията в Ротердам, Филхармоничния оркестър на Радио Франс, Националния оркестър на Белгия, Филхармония на Радио БиБиСи Манчестер, Оркестъра на Италианското Радио и Телевизия в Торино, Симфоничния оркестър "Чайковски" на Московското Радио ,Английски камерен оркестър, Симфония Варсовия, Софийската филхармония и Симфоничния Оркестър на БНР, Петербургската филхармония, Румънската Национална Младежка Филхармония, Хонг Конг Симфониета, Лайпциския Радио Оркестър,  Радио Оркестъра на Мадрид,  Оркестрите на Тайпей, Нова Зенландия, Токийската Филхармония.

Сътрудничеството й с диригенти включва Сър Колин Дейвис, Миунг-Вун Чунг, Сър Андрю Дейвис, Емануел Кривин, Валтер Велер, Максим Венгеров, Яп Ван Зведен, Дмитрий Юровски,  Жилбер Варга, Кристиан Мандеал,Жан Бернар Помие и българските диригенти Емил Табаков, Георги Димитров, Пламен Джуров, Станислав Ушев и Мартин Пантелеев.

Запален камерен музикант, тя е партнирала с блестящи имена от световната сцена като Борис Березовски, Аугустен Дюме, Михаела Мартин, Нобуко Имаи, Паскал Морагес, Алексей Огринчук, Александър Князев, Франс Хелмерсон, знаменитите струнни квартети "Изаи" и "Микеланджело ", значителни български инструменталисти като Светлин Русев, Албена Данаилова, Мила Георгиева и др.

Пламена е свирила в зали като Берлинска Филхармония,  Дворец на изкуствата Брюксел, Сантори в Токио, Кенеди Сентър Вашингтон, Концертгебау Амстердам,  Залата Херкулес в Мюнхен,  Дома на Бетховен в Бон,  филхармониите във Вилнюс и Рига, Саут Банк Сентър в Лондон, Гевандхаус Лайпциг, Концертната зала на Московската консерватория и филхармонията в Люксембургска Филхармония, водещите Парижски сцени - Театр На Елисеите, Театър Шатле, Аудиториум Лувр, зала Плейел, залата на Консерваторията "Верди" в Милано на престижни фестивали като Проекта на Марта Аргерич в Лугано, фестивалите в Вербие, Нант и Токио, знаменитият френски пианистичен фестивал Ла Рок Д'Антерон, Фестивалите в памет на Ростропович в Москва и Баку, както и престижния фестивал на Радио Франс в Монпелие, Йерусалимския Фестивал за Камерна Музика , Баховата Академия в Штутгарт и др.

На нейния първи солов CD (с творби от Шостакович) бе присъдено изключително рядкото отличие "Златен Диапазон на годината 2007" на парижската критика,а следващият с камерна музика от същия композитор и със сопраното Татяна Мелниченко, цигуларката Наталия Пришепенко и виолончелиста Себастиан Клингер, е носител на наградата Суперфоник на люксембургското музикално списание Пицикато. Нейният солов диск с творби на Бетовен (спонсориран от белгийската банка Fortis), е високо оценен от France Musique и Diapason, като “изключителен", блестящи критики получават и записите на Бурлеската на Рихард Щраус  (2008) и Брамс - Концерт за пиано № 1 (2010) с Националния оркестър на Белгия и Валтер Велер .Последният е високо оценен от големия английски критик Брайс Морисън в лондонското списание Gramophon. Последният й диск също с висока оценка, е записан с виолончелиста Александър Князев и е посветен на Цезар Франк и Изаи.

В края на 2015 г. Пламена Мангова получи наградата на Класиик ФМ Радио и СМТДБ „Кристална лира“ в категорията "Инструменталисти“ .

Бъдещите ангажименти на пианистката включват концертно сътрудничество с оркестъра на Щаатскапале Берлин и Пабло Херас-Касадо по покана на главния директор на оркестъра Маестро Даниел Баренбойм, празничен концерт с оркестъра на Варшавската опера , със Софийската филхармония, и Маестро Гилберт Варга, рецитал и камерна музика в Москва (на Фестивалът на Святосляв Рихтер "Декемврийски нощи" в Пушкинския музей), в залата на Петербургската Филхармония , на Фестивала за камерна музика в Йерусалим, на известния французки клавирен фестивал в Ла Рок Д’Антерон с филхармоничния оркестьр на Марсилия под палката на Маестро Лауренс Фостер ,в Атенеул Роман в Букурещ с Румънската Младежка Филхармония под диригентството на Кристиян Мандял ,на фестивала "Мартенски Музикални Дни» в Русе ,с Латвийскиа Национален Оркестьр в Швейцария , ще проведе майсторски класове в испанския град Сантандер и в Музикалния Университет в Канзас Сити в Америка.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…