Капана.БГ

Капана.БГ

Понеделник, 11 Декември 2023 13:40

ОИЦ-Пловдив организира концерт и куиз

Областен информационен център – Пловдив ще реализира двудневно заключително събитие по проект „Осигуряване функционирането на ОИЦ-Пловдив през периода 2022-2023 г.“, осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“, съвместно с ансамбъл „Тракия“ и Quiz night Plovdiv.

 

На 11.12.2023 г., в Дом на културата „Борис Христов“ ще се проведе коледен концерт под надслов „Зимна приказка“ на детска танцова школа към Ансамбъл „Тракия“. Концертът, който ще стартира в 19:00 часа, ще се осъществи с подкрепата на Областен информационен център-Пловдив. Експертите на ОИЦ ще бъдат на разположение във фоайето на Дома на културата от 18:00 часа до края на събитието и ще отговарят на въпросите на всички желаещи да се информират за програмите и процедурите за кандидатстване, финансирани със средства от Европейския съюз.

 

На следващия ден – 12.12.2023 г., от 20:00 часа, в Estrella Bar&Dinner, гр. Пловдив ще се проведе специален куиз, с включени въпроси за Европейския съюз и много награди под надслов „EU QUIZ NIGHT“. В интелектуалната битка ще имат възможността да се включат безплатно десетки желаещи, които да покажат знанията си в областта на европейските политики и фондовете на Европейския съюз.

 

И на двете събития ще бъде популяризирана дейността на ОИЦ-Пловдив, както и успешното приключване на проекта, реализиран с подкрепата на Оперативна програма „Добро управление“. Освен това на всички участници ще бъде напомнено, че дейността на Областния център няма да приключи, а ще продължи да се осъществява и след 01.01.2024 г., с финансовата подкрепата на Програма „Техническа помощ“.

 

Областен информационен център – Пловдив е част от мрежата от 27 центъра в цялата страна. Експертите му са на разположение за предоставяне на информация за граждани и организации всеки работен ден в офиса, намиращ се ул. „Авксентий Велешки” 20 (сградата на Общински съвет). Информация за различни възможности за европейско финансиране може да получите и на изнесените приемни на Центъра. 

 

 

За 27-и път фестивалът за българско документално и анимационно кино „Златен ритон“ ще отвори врати за своите зрители в Пловдив от 14-и до 21-ви декември в уюта на Lucky Дом на киното, където ще гледаме рекорден брой филми – общо 90 документални и анимационни филми. Фестивалът се провежда с финансовата подкрепа на община Пловдив и е традиционна част от Културния календар на града от самото създаване до днес.

 

В състезателната програма участват 60 филма, от които 21 анимационни и 39 документални. В паралелната програма „Открити хоризонти“ ще бъдат показани 25 филма, невлезли в конкурса, но показващи любопитна тема или подход.  Още 4 филма ще ни припомнят творчеството на незабравимите Бинка Желязкова и Малина Петрова. Специална изненада за зрителите на Ритона е прожекцията на дигитално реставрирано копие на филма „Балканската война“ – част от проект на Националната Филмотека за дигитализация на стари филми.

 

Официалното откриване на фестивала „Златен ритон“ е на 14 декември, от 18.00 часа в зала 1 на Лъки Дом на киното с филма „100 години хвърча по камъните”, посветен на Атанас Кръстев – Начо Културата.

 

Филмът е създаден с подкрепата на Община Пловдив и Общински институт „Старинен Пловдив“. Премиерата му се състоя на 17.09.2022г., в деня на рождението на Атанас Кръстев, като част от официалната програма на „Празници на Стария град “2022. Изданието бе посветено на 100 години от рождението на Атанас Кръстев – Начо Културата.

 

Творчески екип на филма  „100 години хвърча по камъните”:

Режисьор – Станислава Калчева

Сценарий – Станислава Калчева, Йоана Буковска – Давидова

Оператор – Иван Тонев A.Б.О.

Музика – Георги Цветков

Режисьор по монтажа – Огнян Иванов

Звук на терен – Благомир Алексиев

Музикално- звукова концепция – Благомир Алексиев

Пост продукция – АРС Диджитъл студио

 

С участието на:

Йоана Буковска-Давидова

Иван Шишков – племенник на Атанас Кръстев

Рени Шишкова – галерист, галерия „Червеното пони“

Антоанета  Пердикацева – уредник в ОИ“Старинен Пловдив“

Мими Никова – бивш служител на Управление „Старинен Пловдив“

Галина Ропова – фондохранител в ОИ“Старинен Пловдив“

Русалия Кирова – балерина, съпруга на Димитър Киров

Стефан Мавродиев – актьор и приятел на Атанас Кръстев

Любо Маджунов – бивш служител на Управление „Старинен Пловдив“

Вежди Рашидов – художник, скулптор и приятел на Атанас Кръстев

Гласът на Начо Културата – Руси Чанев

Сянката на Начо Културата – Стефан Попов 

Креативен продуцент Йоана Буковска

Продуцент АРС Диджитъл студио

 

Времетраене 35 мин.

 

Програмата на фестивала е достъпна тук: www.zlatenriton.bg,

Билетите са в продажба онлайн тук: https://kinolucky.com/programing/index както и на касата на киното. 

Понеделник, 11 Декември 2023 13:37

Пролетта ще подрани в галерия Лабиринт

В края на годината в галерия Лабиринт пролетта ще подрани, благодарение на природните пейзажи на пловдивския живописец Кирил Иванов.

 

Кирил Иванов е от младото поколение пловдивски художници с отличителен личен почерк, спечелил си заслужено внимание от ценителите на изкуството. Кирил Роден през 1980 г. в гр. Пловдив, завършва местното „СХУ за сценични кадри“, специалност „Театрална живопис и бутафория“. Продължава своето творческо развитие в магистърските програми „Живопис“ и „Църковна живопис“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Автор е на над 10 самостоятелни изложби, взема участие и в редица колективни и съвместни такива. Доказал се артист, удостоен с Награда за млад автор на ДПХ – Пловдив (2017), Първа награда от Пленер – Пловдив (2011) и Награда на Фондация „Атанас Кръстев – Начо Културата“ (2005).

 

Предстоящата изложба „Живопис“ е плод на поривите на художника за временно бягство от суетата на града, нуждата от уединение сред природата и възвръщане към простотата и уюта на своята къща на село. Картините на Кирил Иванов успяват да пресъздадат красотата от усещането за застиналост и безвремие, пренасят ни в гората, на полето, в собствената му градина, където царят мир, покой и тишина. Съчетанието на ярки и земни тонове, прецизността на рисунъка и неповторимия поглед на автора вдъхват поетичен живот на порутени, изоставени постройки и вещи, белязани от времето. Топлите и студени багри на разцъфналите полски цветя радват очите със своята свежест, живост и чистота. С непоколебимата си енергия творбите му ни вдъхновяват към съзерцание на видимото и невидимото в заобикалящия ни свят.

 

Освен маслена живопис върху платно, в изложбата ще могат да се видят и най-новите му опити с живопис върху керамика.

 

Изложбата може да бъде видяна от 12-ти до 31 декември в галерия Лабиринт, Пловдив, ул Ангел Букурещлиев 1. Не я пропускайте!

Kristijan Azirovic Orchestra е гаранция за истински музикален купон, а пивоварница FRIK&S е най-новото място за епични събития и забавление под тепетата

 

Има нещо магическо и сакрално в сръбската музика. Както казват – наслада за душата и щастие за сърцето. А какво по-добро обещание за незабравимо посрещане на Новата година от цяла вечер в музикални ритми и весели хора около теб!?

Пивоварница FRIK&S е локацията, а Kristijan Azirovic Orchestra са нашето предложение за епично парти този 31-ви декември. Те са двукратни победители на фестивала в ГУЧА. Това е най-мащабният балкански фолклорен фестивал за духова музика, на който се надсвирват повече от 160 музиканта, оцелели след елиминации между почти 2000 любители на тромпета и духовите инструменти. Всичко това се случва пред публика, която надхвърля 600 000 души, а редица познавачи сравняват преживяването дори със световноизвестни събития като Glastonbury, Reading, Burning Man или Coachella.

Стилът, в който се изявяват музикантите, е балкански и бохемски, точно като за Пловдив, а предложението за новогодишната нощ включва още:

– Деликатесно плато сирена и сушени меса, плодове, мед и ядки
– Терин от гъши дроб, канапе от сладко царевично кексче, домашно сладко от смокини
– Гръцка салата с прясно осолено сирене, нефилтриран зехтин, риган, кростина
– Руска салата за споделяне през цялата вечер
– Домашно изпечена поркета, сладък винен сос, билкови печени картофи, глазирани моркови на грил
– Шоколадова стаут торта с ягоди
– Баница с късмет
– Шампанско

А за пивоварница FRIK&S ви гарантираме, че ще четете и чувате много още. Тя отвори врати буквално преди два месеца, на мястото на най-старата пивоварна в квартал Каменица, и оживи емблематичния комин, който всички забелязват отдалече и където сега се произвежда крафт бира и се случват ежеседмично мероприятия.

Начинанието е подето от екипа на едно от най-култовите места в столицата – Маймунарника. Целта им е да го превърнат в част от културната карта и календар на Пловдив, за да предложат на жителите и гостите на Града под тепетата неповторимо изживяване, изпълнено с тематични събития и качествена местна бира и храна.

Във FRIK&S ще откриете три основни неща – крафт бира, директно от казана, крафт храна, приготвена на момента, и крафт музика, изпълнена на живо. През делничните дни може да се насладите на дневни менюта за обяд, а акустичните им вечери са истинско удоволствие за слуха и определено си струва да замените централните пловдивски локации с нещо по-различно.

Пивоварница  FRIK&S определено не е място, което може да пропуснете. Не само екипа и подхода им към пловдивската публика, но и майсторството на главните готвачи и разнообразието от занаятчийско пиво – са обещание към всички нас, че те са тук, за да останат и да изпълнят културния живот под тепетата с още повече стойност!

 

През последните десет години джаз певицата Мирослава Кацарова създава ежегодно по една нова концертна програма, която се отличава със специфичен музикален материал, нова звучност, силни, умни аранжименти, разказани истории. Paloma, както е заглавието на новата поредица от концерти, се появява след  Singin’n’Swingin’, Desafinado, April In Paris, Cinema, Blue Moon Songs Of Billie Holiday, The New Standards, Electronic Dreams, Bluetronic и „Като в картина на Шагал“. Paloma, точно като старата мексиканска песен. Една от любимите версии на Мира Кацарова на тази песен е на Каетано Велосо. Особено важен акцент в този своеобразен музикален, но и филмов разказ, който предстои в Пловдив и София, ще бъде преработката на познатите стари латино песни. Оркестрациите за струнния квартет са неконвенционални в съзвучие с типично джазовата рехармонизация, силно подчертана от класическото джаз трио: пиано, бас, барабани. 

 

С тези нови аранжименти на пианиста Мирослав Турийски ще изпратим старата и ще посрещнем новата година на 28 декември от 21:00 ч. в Bee Bop Cafe, Пловдив (билети на място с предварителна резервация) и на 12 януари от 19:30 ч. в Софийска градска художествена галерия (билети в мрежата на Eventim).

 

„Тиха и сладостна носталгия по черно-белите филми на XX век, по техния саундтрак и естетика, по наивните им, но автентични настроения – това е фокусът на новата ни концертна програма. Внимателно и с любов съм избрала музикални теми, които ме изразяват и отговарят на идеала ми за песен: мелодична, красива линия, със съвършено втъкан текст в нея. В програмата съм подбрала песни с фини препратки към магическия реализъм на латиноамериканската култура като Cucurucucu Paloma, Samba de Bencao, Manha de Carnaval (Black Orpheus), Desafinado, Amapola, Mas Que Nada, Dindi и още други, повечето от тях свързани с филми. Миро Турийски е претворил стария музикален материал и преосмислил темите в него така че да звучи модернистично, но и носталгично и с уважение към оригинала“, разказва Мирослава Кацарова. 

 

С нея на сцената ще бъдат още Мирослав Турийски (пиано), Младен Димитров (барабани), Александър Леков (бас) и струнен квартет Perfect – Ивелина Христова и Диляна Давидова (цигулки), Мария Венкова (виола) и Антоанина Юрганджиева (виолончело).  

 

С тези концерти Мирослава Кацарова отбелязва и още една годишнина – тази на 22-ия рожден ден на предаването ѝ по Jazz FM Radio – Desafinado.

 

28 декември | 21:00 ч. | Bee Bop Cafe, Пловдив 

 

билети на място с предварителна резервация

 

12 януари | 19:30 ч. | Софийска градска художествена галерия 

 

билети в мрежата на Eventim 

 

PALOMA – нова концертна програма на Мирослава Кацарова с:

 

Мирослав Турийски – пиано и аранжименти

Младен Димитров – барабани

Александър Леков – бас

Струнен квартет Perfect Ивелина Христова и Диляна Давидова (цигулки), Мария Венкова (виола) и Антоанина Юрганджиева (виолончело)

Двата концерта се осъществяват с подкрепата на Министерство на културата.

Вълнуващият благотворителен концерт на певческо дружество “Ангел Букорещлиев” изпълни до краен предел Голямата зала на Градския дом на културата в неделя. Първият светски хор в България обяви матинето с кауза за набиране на средства, които да отидат за ремонт на сградата, в която репетират певците на Сахат тепе.

Припомняме, че то води началото си от далечната 1895 година, когато в къщата на Никола Попов се събират 18 ентусиазирани любители на музиката, решили да създадат хор. За диригент е поканен Ангел Букорещлиев – учител по пеене в Пловдивската мъжка гимназия. Няколко месеца по-късно, на 4-ти март 1896 г., се провежда учредително събраниe, на което любителския мъжки хор е преименуван на Пловдивско Певческо Дружество. Член 1 на неговия Устав гласи: „Певческото дружество се създава, за да развива и разпространява българското и славянско пеене и въобще художествената музика“.

Дружеството е обявено за представителен хор на града, а Съюзът на българските композитори става патрон на състава. Основното ядро на хора се присъединява към новосъздадената през 1953 г. Държавна опера Пловдив , през 1956 – в навечерието на своята 60-годишнина ППД е наградено с орден „Кирил и Методий“ – І степен за цялостна творческа дейност.

Сега диригент на хор „Ангел Бокурещлиев“ е младият, 23-годишен пианист Илиян Тиганев. Неговият чичо – Иван Пенчев, е бил ръководител на дружеството през годините след Освобождението, когато хорът е наброявал 125 души.

Постройката на склоновете на Сахат тепе е издигната преди около сто години с дарения от организацията, но към днешна дата е в лошо състояние, невъзможна за отопление и с нужда от обновяване. Във видеоподкаста „В Капана на Под тепето“ се срещнахме с диригента на хора Илиян Тиганев, който разказа подробности за инициативата и за самия концерт- Благотворителен концерт в помощ на Певческото дружество – ВИДЕО

Новината, че домът на най-старото певческо дружество в страната ще бъде ремонтиран дойде на самия концерт. Съобщи я от сцената лично кметът на Пловдив Костадин Димитров.

По думите му в Бюджет 2024 са заложени пари за издръжка на дружеството в размер на 36 000 лв.

"И сме готови да ремонтираме къщата на Дановия хълм, за да имат камерна зала и нормални условия за репетиции", каза още кметът.

Понеделник, 11 Декември 2023 10:07

Читалищата в „Родопи“ получиха дарение

Читалищата на територията на община „Родопи“ получиха ценно дарение - книги, доказващи значимостта на 3-ти март в българската история. Дарителят е академик Иван Юхновски – учен и общественик, един от най-видните членове на инициативния комитет за запазване на Трети март като национален празник.

акад. Юхновски е гост в община „Родопи“ по поканата на председателя на Об С „Родопи“ Владимир Маринов. Заедно със заместник-кмета Емилия Иванова и кмета на село Брестовица Мария Манолова те го посрещнаха в емблематичната за община „Родопи“ Влахова къща.

Владимир Маринов връчи поредните събрани подписки за провеждането на референдум за национален празник Трети март на акад. Юхновски. Събитието продължава с тематична беседа за това, колко е важно да съхраним националното си достойнство и родова памет.

Трети март обединяваше цялото общество. Българският народ не бива да допусне промяна на националния празник. Иначе директно се оскърбява подобно действие чрез каузата на Ботев, на Левски“, коментира акад. Иван Юхновски.

От името на кмета на община „Родопи“ Павел Михайлов видимият учен и общественик акад. Юхновски получи плакет и благодарствено писмо, с което ръководството на общината засвидетелства воля, че ще продължи да работи за съхранение на българския дух и традиции. 

Още по темата четете в Под тепето

Страница 1 от 2222

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…