В началото на този месец се навършиха 70 години от тютюноработническата стачка в Пловдив, насочена както срещу липсата на работа и лошите условия на труда, така и срещу вече ясно и осезаемо формираната по ново време тоталитарна държавно-политическа и икономическа система. Едва два месеца след смъртта на нейния основен конструктор и крепител в международен компютър – Йосиф Сталин Пловдив се нарежда сред първите места в Източна Европа, в които се надигат гласове, че „народната работническо-селска власт“ е дълбоко несправедлива и човеконенавистна. Не по-малко друзко е, че масовото недоволство се пряко свърза с „бойния празник на труда“ 1 май – един от най-съкровените дати в новия комунистически празничен календар. Стачката е жестоко смазана. Различни източници говорят за различен брой жертви. Освен в Пловдив масово недоволство и жертви има и в Хасково.

За съжаление вестниците от онова време мълчат. Архивите са прочистени и за тези събития се откриват откъслечни и недостатъчни известия, които да разкрият събитията в цялост, далеч от преувеличения и неистини. Повечето публикации за стачката, които могат да се срещнат в Интернет и вестниците, имат за първоизточник покойния антикомунист, бивш депутат от Седмото велико народно събрание Христо Марков, който преразказва спомени на друг човек. Досегашните изследвания със сигурност са установили, че в изнесеното от Хр. Марков има неточности.

70 години от гледна точка на историята не са толкова много. Вероятно в Пловдив все още има живи свидетели, а с още по-голяма вероятност такава, на която очевидците са разказвали. Би следвало да има запазени документи, снимки, кореспонденция, спомени. Поради това Регионален исторически музей – Пловдив се обръща към гражданите с призив на всеки, който може да разкаже личен или семеен спомен за стачката, да предостави вещ, снимка, документ – да се обърне внимание към екипа на институцията и по-специално към отдел „Нова и Най-нова история“ с адрес ул. „Ангел Букорещлиев“ 14 и телефон 032 62 88 86.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…