В първото издание на „Гурмето под тепето“ пловдивчани и гости ще опитат за първи път бирата на Стария град – „Трите хълма“

 

Новата крафт бира е резултат от сътрудничеството между община Пловдив и „Каменица“ АД, а „Гурмето под тепето“ обещава удоволствие за небцето с традиционни пловдивски деликатеси

 

В периода 15-18 септември 2022 г., на пл. “Стоян Чомаков“ №1 в Стария град на Пловдив, Сдружение „Филибелийски майсторлъци“ организира първото издание на събитието „Гурмето под тепето“. Форматът е продължение на последователните усилия на община Пловдив и туристическия бранш за насърчаване на туристическия поток към града, популяризирането местната кухня и преоткриването на алтернативни локации за провеждане на събития. В рамките на първото издание на фестивала, на пловдивчани и гости на града ще бъдат представени приготвени на BBQ традиционни пловдивски деликатеси и вкусотийки от пловдивският регион, хлебни печива, лютеници, подправки по традиционни пловдивски рецепти и много други изненади.

 

Кулминация на събитието ще бъде премиерата на бирата на Стария град – „Трите хълма“. Община Пловдив и пивоварна „Каменица“ АД обединиха усилия в партньорство и ще изненадат всички почитатели на пивото с нова бира в познатия стил "пилзнер", но прочетена на крафт език. Събитието се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2022-ра година.

 

На специална пресконференция днес в Заседателната зала на община Пловдив, с участието на Пламен Панов - заместник-кмет по "Култура, археология и туризъм", г-н Владан Матич – изпълнителен директор на „Каменица“ АД, Костадин Шанков - председател на СНЦ "Филибелийски майсторлъци" и Иван Карагьозов –майстор пивовар, бяха представени детайли и акценти от програмата на новия фестивал и информация за крафт бирата „Трите хълма“.

 

Стартираме официално нашата инициатива в града избран за „Най-добра туристическа дестинация“ за 2022 г. за създаване на „бирата на Стария град“.  Искаме тази крафт бира да бъде още една причина хората да идват в града ни и да посетят Стария град.  „Трите хълма“ ще се предлага единствено на територията на резервата. Трите хълма – име с отношение към историята на Стария град, което бе избрано с демократично гласуваме между три предложения.  Предстои подписване на споразумение за партньорство с Каменица АД, което да бъде гласувано от ОбС, Бирата ще се отличава като дизайн и вкус“, разказа заместник-кметът Пламен Панов.

 

От името на екипа на Каменица бих искал да изразя радостта и благодарността ни за възможността да участваме в този чудесен проект на Община Пловдив. Каменица като най-старата бира на България, която съществува и до днес, и Пловдив, като най-старият град в Европа, имат една уникална и неразривна връзка помежду си, а именно – силата на историята и традициите. Като родното място на Каменица, Пловдив винаги ще бъде много близък до нашето сърце. Ето защо, за нас е чест на мястото, където преди 141 години започва да се вари бира в Пловдив, днес да можем да варим бирата на Стария град – Трите хълма. Вярваме, че това партньорство за създаването на един страхотен продукт, какъвто е занаятчийската бира, ще допринесе към развитието на културния и социалния облик на Пловдив, който да стане още по-благоприятен за жителите си и още по-привлекателен за туристи“, каза  г-н Владан Матич – изпълнителен директор на „Каменица“ АД.

 

За „Гурмето под тепето“, което в първото си издание гостува на „Празници на Стария град 2022“, разказа Костадин Шанков. първото издание участват 9 фирми, като идеята е всяка година да се надгражда и да се увеличава удовлетворението от кулинарния туризъм.

 

Пълноценната наслада от храна и напитки е невъзможна без сетивата да са в състояние на айляк. Именно това са ви приготвили членовете на Сдружение „Филибелийски майсторлъци” в първото издание на „Гурмето под тепето“. Очакват ви удоволствия за небцето с традиционните пловдивски деликатеси бабек и бумбар, допълнени от запечени резенчета зрял свински врат. Всичко това гарнирано с винени и разхлаждащи коктейли, кафета, латета и домашни лимонади. Сладостта ви очаква с изумителни авторски шоколади, кремове, ядки, палачинки със зелени смокини. Френската пекарна ще представи типично пловдивски храни. Ще има и още много изненади - хранителни и музикални, защото на сцена ще има и вечерни концерти“, разказа Костадин Шанков.

 

Официалното откриване е на 15.09.2022 г., в 18:00 ч. на площада пред Туристически информационен център на ул. „Д-р Стоян  Чомаков” №1, а от 16 - 18.09.2022 г. хранително-питейните зони очакват посетителите по ул. „Съборна” и площад пред Туристически информационен център на ул. „Д-р Стоян  Чомаков” №1 от 11:00 – 22:00 ч.  

Очакваме Ви на „Гурмето под тепето” в Празници на Стария град 2022. Елате и бъдете първите опитали бирата на Пловдив!

Станете част от създаването на най-новата кулинарна история на древен Пловдив!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…