Ансамбълът с художествен ръководител проф. д-р Стела Динкова гастролира с голям успех във френската столица по покана на д-р Елена Радева-Николова от Асоциация за културен обмен „Арт Галерия Константин“- Франция.  

 

Посланието на концерта, по думите на д-р Николова, е: „да предадем на младото поколение най-важните добродетели на българина – да пази културата, традициите, изкуството, артистите си.“

 

Под изписаните с библейски сюжети сводове на катедралата „Св. Елизабет Унгарска“ многобройната публика от французи и българи се докосна и развълнува от живителната сила на българският дух, претворена в изпълненията на състава чрез творбите на Петко Стайнов, Пламен Арабов и Марин Големинов.

 

Като оркестър със силно емоционално въздействие и разнообразен репертоар определи нашите музиканти проф. Арно Дюмонд, световноизвестен класически китарист, композитор и дългогодишен преподавател по класическа китара в Парижката консерватория.

 

„Пловдив е винаги с нас – коментира д-р Радева – той е тук с „Академика“, уникален, вечен, с многовековни традиции и културна столица не от вчера“!

 

Изявите на Китарен ансамбъл „Академика” се осъществиха благодарение финансовата подкрепа на програма „Мобилност” към дирекция „Култура и културно наследство” на Община Пловдив и „Фондация за развитие на артистични таланти“ в лицето на Иван Фратев.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…