Съвременна европейска литература в нови български преводи ще бъде представена и тази година на юбилейната Х-та Нощ на литературата. Литературният хепънинг ще бъде на 12 май 2021 г. и в него ще се включат 14 български града – Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, София, Стара Загора, Шумен.

Проектът е иницииран и се организира от Чешките центрове, съвместно с Европейското сдружение на националните културни институти EUNIC от 2006 г. и постепенно към него се включват градове от различни държави. България става част от международната Нощ на литературата през 2012 година, благодарение на Чешкия център в София.

Главни организатори на събитието в България са посолствата и културните институти на европейски страни (EUNIC България и други), Столична община, Представителството на Европейската комисия в България, Фондация „Детски книги“.

В градовете организатори и координатори на Нощта на литературата са общините в партньорство с библиотеки, читалища, младежки организации и други.

Избрани откъси от европейската литературна сцена ще разкрият магията на големите и малките литератури. Началото е в 18:00 ч. като един откъс ще се повтаря на конкретно място до 21:30 ч. Така публиката ще пътешества из града и ще може да посети различни места за четене.

Четенията ще започват на всеки половин час с продължителност около 15 мин, за да има време и за придвижване. Слушателите ще имат възможност да избират измежду откъси от книги, преведени от немски, френски, датски, италиански, черногорски, полски, английски, ирландски, португалски, македонски, чешки, словенски, унгарски, шведски, френски, норвежки.

Откъсите от книгите са избрани от главните организатори на Нощта на литературата 2021: Чешки център, Столична община, Австрийско посолство, Посолство на Белгия, Британски съвет, Гьоте-институт, Датско посолство, Представителство на Европейската комисия в България, Посолство на Ирландия, Институт „Сервантес“, Италиански културен институт, Полски институт, Институт „Камойш“, Културно-информационен център на Република Северна Македония, Посолство на Република Словения, Унгарски културен институт, Френски институт в България, Посолство на Конфедерация Швейцария, Посолство на Швеция, фондация „Детски книги“.

Програма за 12 май 2021 г.:

Народно читалище „Алеко Константинов – 1954 г.“

бул. „Шести септември“ № 160

18.00 – 21.30 ч.

Ще се четат откъси от „Детски влак“ на Виола Ардоне и „Ученикът на Джойс“ на Драго Янчар

ОИ „Старинен Пловдив“

Къща на Верен Стамболян

ул. „Кирил Нектариев“ № 15

18.00 – 21.30 ч.

Ще звучат откъси от „Балада за един счупен нос“ на Арние Свингер и „Глава, пълна с радост“ на Огнен Спахич, представени от актрисата Даниела Танева-Костова.

Народна библиотека „Иван Вазов“

ул. „Авксентий Велешки“ № 17

20.00 – 21.30 ч.

Актрисата Мария Генчева ще чете откъси от книгите „Бьорнстад“ на Фредерик Бакман и „Звездни дневници“ на Станислав Лем

„Бии Боп кафе“ (Bee Bop Café)

ул. „Гладстон“ № 1

18.00 – 21.30 ч.

Актьорът Златко Павлов ще чете откъси от „Клетвата“ на Фридрих Дюренмат и „21 начина да умреш“ на Сара Енгел

Народно читалище „Шалом Алейхем – 1945 г.“

ул. „Христо Г. Данов“ 20

18.00 – 21.30 ч.

Ще се четат откъси от „Детски влак“ на Виола Ардоне, „Берлински блус“ на Свен Регенер, „Вечно чужда“ на Стефан Хартманс, „Анежка“ на Викторие Ханишова, „Театър 1: Енигматични вариации“ на Ерик-Еманюел Шмит

Четци в нощта ще бъдат Емилия Каменова и студенти от ПУ”Паисий Хилендарски” гр.Пловдив, специалност „Актьорство за драматичен театър” от класа на Лео Капон.

Народно читалище „Хр. Г. Данов – 1904 г.“

бул. „6-ти Септември“ 128

18.00 – 21.30 ч.

Ще могат да бъдат чути откъси от книгите „Бьорнстад“ на Фредерик Бакман, „Анежка“ на Викторие Ханишова, „Детски влак“ на Виола Ардоне, „Глава, пълна с радост“ на Огнен Спахич, „21 начина да умреш“ на Сара Енгел, „Вечно чужда“ на Стефан Хартманс

„Винтидж хаус кафе“ (Vintge house café)

ул. „Гладстон“ №15, ДК „Борис Христов“

18.00 – 21.30 ч.

Актьорът Ивайло Христов ще представи откъси от „Преображения“ на Владимир Мартиновски и „Берлински блус“ на Свен Регенер.

Народно читалище „Назъм Хикмет  – 1922 г.“

ул. „Мортагон“ 6

18.00 – 21.30 ч.

Членове на младежкия литературен клуб и студенти от ПУ „Паисий Хилендарски“ ще се четат откъси от книгата „Сняг“ на Джон Банвил.

Народно читалище „Възраждане  – 1922 г.“

ул. „Стоян Чалъков“ 1

18.00 – 21.30 ч.

Ще звучат откъси от книгата „Театър 1: Енигматични вариации“ на Ерик-Еманюел Шмит и „Детският влак“ на Виола Ардоне, представени от Рамела Бохосян и Елена Диварова.

 AVR Ателие Веселин Русев

ул. „Найден Геров“ №5

(вход откъм Главната улица, ул.  Княз Александър Батемберг, срещу H&M)

18.00 – 21.30 ч.

Ще бъдат представени откъси от книгата „Swing time“ на Зейди Смит.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…