Капана.БГ

Капана.БГ

На 1 октомври от 18.30 ч. Мими Николова, изпяла с дълбоко чувство и непреходно въздействие едни от най-красивите български песни, сред които шлагера “Замълчи, замълчи”, ще ни срещне със златни хитове от музикалната ни съкровищница в акомпанимент на пианиста Самуел Ефтимов.

На концерта си в „Дни на музиката в Балабановата къща“ Мими Николова ще направи специален жест към Пловдив с посветената на Стария Пловдив песен „Вечерен сняг“ по музика на Георги Генков и текст на пловдивския поет Иван Теофилов. Ще прозвучи и „Вечер над Орлов мост“ от Бенцион Елиезер и Виктор Самуилов, която Мими Николова записва с триото на Милчо Левиев „Джаз фокус’65“ през 1967 г. и до днес е представила само веднъж с Милчо Левиев в дует със съпругата му Вики Алмазиду. „Замълчи, замълчи“ и „Малката креолка“ от композитора Петър Ступел, „Когато луната изплува“ и „Недей ми казва тази вечер сбогом“ от Патриарха на песента Йосиф Цанков, „Синьо“, „Мостчето на влюбените“ и „Двата бряга“ от Иван Стайков, както и джаз стандарти ще бъдат включени в програмата на 1 октомври, а водещ на срещата ще бъде програмният директор на Jazz FM радио Светослав Николов.

Билети в мрежата на Ивентим и на място преди концерта:
 

Отскоро той концертира с инструменталното трио „Ралченица“, в което му партнират Атанас Уркузунов – китара и японската флейтистка Мие Огура

Една от най-ярките звезди на съвременната българска и световна музикална сцена, създател на уникален стил, който съчетава виртуозност, мелодичност, богата хармония и импровизация -  Петър Ралчев свири с почти всички именити музиканти в народната музика и променя представите за акордеона, съществуващи до момента.

По пътя на професионалното си израстване, Петър Ралчев музицира с известни наши солисти и оркестри: Иво Папазов – Ибряма, Теодосий Спасов, Ангел Димитров, Пейо Пеев, Стоян Янкулов – Стунджи, Йълдъз Ибрахимова и др.

Необичайното трио „Ралченица“, чиято музика е пропита от български народен фолклор, е по идея на японската флейтистка Мие Огура, чиято творческа дейност съчетава изпълнения с Дуо Уркузунов  и солов композиторски проект „Спирална мелодия“, който жъне успехи на световната сцена.  Мие е съпруга на известният наш китарист Атанас Уркузунов, считан за един от най-добрите композитори и китаристи  от своята генерация.

Насладете се на изпълненията на трио „Ралченица“ на 08.10.2022г. от 19:00ч. в Студио 1- БНР, Пловдив. GuitArt фестивал се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града.

Билети в мрежата на Ивентим и на място.

Пловдивско певческо дружество "Ангел Букорещлиев" и Камерна певческа формация "Слънчеви гласове", с диригент Илиян Тиганев, ще зарадват гражданите и гостите на Пловдив на 1 октомври с подбрани изпълнения на стълбите на Каменица от 11 часа

 

Пловдивско певческо дружество "Ангел Букорещлиев" и Камерна певческа формация "Слънчеви гласове", с диригент Илиян Тиганев, ще зарадват пловдивчани и гостите на града с безплатен концерт за втори път през тази година. Събитието ще се състои на стълбите на "Каменица" от 11:00 ч. на 01.10.2022 г. То е подарък от изпълнителите за Световния ден на музиката.

Репертоарът на двата състава е от обработени български песни и песни от известни композитори. В концерта ще се включи и младият даровит акордеонист Никола Косов. Събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив.

ППД "Ангел Букорещлиев" води началото си от далечната 1895 година в къщата на Никола Попов, където се събират 18 ентусиазирани почитатели на музиката, които решават да създадат хор. За диригент е поканен Ангел Букорещлиев - учител по пеене в Пловдивската мъжка гимназия. Няколко месеца по-късно на 4-ти март 1896 г. се провежда учредително събраниe, на което любителския мъжки хор е преименуван на Пловдивско Певческо Дружество. Член 1 на неговия Устав гласи: "Певческото дружество се създава, за да развива и разпространява българското и славянско пеене и въобще художествената музика" за първи негов председател е избран словенецът Антон Безеншек.

На 21 септември, 1897г. Дружеството освещава знамето си, върху което стои девизът: "Песента сдружава, развеселява и утешава". С живота на Дружеството е свързана дейността на диригентите Антон Цариградски, Христо Манолов, Иван Кочетов, Коста Николов, Никола Кенов, Борис Кочев, Светослав Обретенов, Чудомир Делчев, проф. Асен Диамандиев, Месру Мехмедов, Крикор Четинян, Никола Липов и други. Дружеството е обявено за представителен хор на града, а Съюзът на българските композитори става патрон на състав - основно ядро е на хора към новосъздадената през 1953 г. опера, през 1956 - в навечерието на своята 60 годишнина е наградено с орден "Кирил и Методий" - І степен за дългогодишната си творческа дейност.

ПФ „Слънчеви гласове“ е създадена преди 4 години. Съставът е камерен, хористите пеят за удоволствие и от сърце. Имат изнесени редица благотворителни концерти. Във формацията участват момичета от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, НУМТИ „Добрин Петков“ и други учебни заведения в Пловдив. Групата дебютира с концерт на Римския стадион в рамките на проекта Youth Symphony Orchestra „Progressive“ – част от Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ през 2019-а година. Удостоена е с бронзов медал, на Международния фестивал с конкурсен характер „Кръстопът на музите“, гр. София. 2020 г.

На предстоящия концерт участват певиците Мария Хубенова, Гергана Терзиева, Боги Валентинова, Надежда Терзиева, Белослава Танчева и Аделина Налбантова. 

Издателство „Летера“ кани пловдивчани да се включат в четвъртия, последен маршрут от есенното издание на „Духовни маршрути в Пловдив 2022“. На 1 октомври, събота, д-р Стефан Шивачев - историк,  29 г. директор на РИМ – Пловдив, автор на публикации за историята на Пловдивския край, ръководител на международни и национални проекти, ще разкаже и покаже важните места, свързани с историята на Пловдив от периода,  „Когато Пловдив беше столица“.

Началото е в 11:00 ч., сборен пункт е Дондуковата градина.

След Античността и Българското Възраждане през периода 1878–1885 г. Пловдив изживява своя трети звезден период като столица на Източна Румелия. Акценти в разказа са Градската/Дондукова градина,  сградата на Областното събрание на Източна Румелия/Експозиция Музей на Съединението, архитект Пиетро Монтани и творчеството на стотиците чужденци – специалисти в различни области, които работят в Пловдив. Какво става, когато Пловдив вече не е столица?

Проектът е финансиран от Община Пловдив по Компонент 1 „Фестивали и значими събития“ и е част от Културния календар на града. Темите в есенното издание през септември и октомври са „Литература, театър и музика“, „Изобразително изкуство“ , „Литература и история“ и „История“.

Райна Кацарова

Катерина Стойкова живее далеч от Пловдив, от другата страна на океана, в Кентъки. Пише на български и на английски език, също така и превежда. Последната й книга се казва „Американски деликатеси“. Авторката преодолява огромните пространства, за да представи творбата си в Литературния салон Spirt and Spirit, като част от програмата на Пловдив чете 2022 / есен. Присъствието й под тепетата не остава незабелязано. Въпреки наситената със събития вечер, на премиерата се събират едни от най-отдадените пловдивски литератори и автори.
Катерина Стойкова настояваше да посрещне лично всеки гост. Запознаваше се с тези, които вижда за първи път, разпитваше ги с какво се занимават, дали пишат и как са разбрали за представянето. Нейните движения и поглед бяха следени дискретно и запечатани на снимки от годеника ѝ Джон, а тя мило се обръщаше към него със задокеанското „Sweetheart“.

Разговорът с Катерина Стойкова започна обичаната Ина Иванова:
„Добре дошла казваме на Катерина Стойкова, която е окоренена, живее и пише на два езика. Тя е основно поет, издател и преподавател. Автор е на книгите “Втора кожа“ и „Как наказва Бог“ – мой абсолютен фаворит дълги години.“

„Щастлива съм, че съм в Пловдив, сред стари приятели, няма случайни хора на литературни събития.“ За новата си книга, авторката вметна – Гледам да не я чета много, много.

След това разказа как, стъпвайки на американска земя, спира да пише, загубва ритъма на себеподобните си. Тогава светът още бил прекалено голям и тя се чувала с близките си в България веднъж в седмицата за по долар на минута. Броила месеците и годините, в които не е писала, докато работи различни професии. Между другото, Катерина Стойкова е висококвалифициран специалист в областта на компютрите. Завършва Бургаски свободен университет, специалност “Електроника и електротехника” и се преселва в САЩ през 1995-а. Там взема магистърска степен по компютърни науки в Рочестърския технологичен институт и втора, по бизнес администрация, от Вирджиния тек. Работи като хардуер и софтуер инжeнер и мениджър в IBM и Lexmark International. Третата ѝ магистратура е по поезия от “Сполдинг юнивърсити” в Луивил, Кентъки. В един момент получила „бърнаут“. “След това исках да изчезна. Изведнъж обаче се промъкна едно стихотворение на английски! Почувствах се прекрасно! Писането е като нищо друго – почти физическо удоволствие! И оттогава тръгнах отговорно към себе си, но минах по дългия, заобиколния път” ,спомня си авторката.

Ина Иванова споменава, че текстовете в „ Американски деликатеси“ приличат графично на поезия и съдържанието е било на първо място. Катерина Стойкова се съгласява и допълва, че формата е контейнерът, който носи това съдържание. Формата и граматиката са ключът към читателя, с който да прочете написаното, така, както е искал авторът, понеже не може да му го прочете лично.

Също така, стихотворенията са избрани и разположени чисто визуално на страниците едно срещу друго, когато между тях има някакъв диалог. В едно от произведенията, диалогът е между двата езика - български и английски, и те се редуват сякаш се допълват.

Стана въпрос и за заглавието на книгата, дълго подготвяно, но в крайния му вариант променено наполовина. Авторката сподели и за самия процес по подготовката, за помощта и градивната критика, за избора и за момента, в който си готов да откъснеш произведението от себи си и да го дзадеш на света. Катерина Стойкова прочете няколко текста от новата си книга и от нашумялата „Как наказва Бог“.  

Не останаха без внимание корицата и художественото оформление, дело на Люба Халева. Книгата бе определена от присъстващите, като една от най-цялостните по съдържание и визуално въздействие. Почеркът на авторката, жената на корицата, сякаш застанала на прозорец или люлка, ябълката от придобилото огромна популярност стихотворение и семчиците по страниците.

Раздаването на автографи беше дълго и приятно. Катерина Стойкова е човек, който прегръща, говори с хората от непосредствена близост, старае се да запомни всяко име, усмихва се и те гледа право в очите. Казва ти: „Любовта е дом! Там, където искам да живея.“

Прибираш се вкъщи, отваряш книгата, подреждаш заглавията на няколко стихотворения едно под друго::

Как се казва, когато загърбиш един живот

Как се казва, когато дълго се бориш за нещо

Коя съм аз и как стигнах до тук?

Какво се случва в тези гърди?

И веднага се съгласяваш с казаното от Катерина Стойкова: „Когато не знаеш какво да правиш, обичай повече.“

Литературният фестивал „Пловдив чете“ се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив.
 Иво Величков представя книгата "Хипнозата: същност и техники" в книжарница Хеликон Пловдив-Център.

На 5 октомври от 18.00 ч. доказалият се като професионалист с дългогодишна практика психотерапевт кани на среща-беседа относно хипнозата, психотерапията и различни методи за работа с тялото и съзнанието.

Иво Величков е психотерапевт с повече от 20-годишен опит в областта, автор на „Хипнозата: същност и техники“, многократно издавана у нас и в чужбина. Той е председател на Българска Асоциация по Хипноза, основана през 1999 г. и акредитирана от EAAP (European Association of Applied Psychology.), завършил е философия в СУ, психология в НБУ и клинична хипноза в London College of Clinical Hypnosis, Лондон.

Дългогодишните му интереси към бойните изкуства, трансовите и медитативни практики и различните системи за самоусъвършенстване го отвеждат до множество различни школи по цял свят – от далекоизточните езотерични общества, през западните университети до поделенията на армейските спецчасти. Преподава клинична хипноза на психолози, стоматолози и медици, а също така води семинари за широка публика в сферата на работата с тялото и съзнанието, дихателните практики, ефективната комуникация и други. Подходът му е насочен към отключване на неподозираните знания, умения и естествени механизми, заложени във всеки от нас.

На 3 октомври 2022 г. /понеделник/ в 14.00 ч. в изложбеното пространство на първи етаж на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив ще бъде открита изложбата „Оценката за Шоу“, посветена на ирландския драматург и писател Джордж Бърнард Шоу. Тя включва 13 панела с изображения от живота на Шоу, придружени с текст на български език. У нас авторът е особено популярен с пиесите „Пигмалион“, „Професията на госпожа Уорън“ и „Домът на разбитите сърца“, а също и с афоризми и остроумия.

Изложбата е съвместна инициатива на Посолството на Ирландия в България и НБ „Иван Вазов“ – Пловдив. В откриването ще вземе участие Н. Пр. Мартина Фийни – Посланик на Ирландия у нас.

Страница 1 от 2093

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…