Първо българско издание на „Произходът на тоталитаризма“, основополагащия труд на Хана Арент, донесъл ѝ международна известност, излиза от печат на 2 юни, а официалната премиера на книгата, организирана от Дипломатическия институт към МВнР и Издателство „Колибри“, ще се състои на 6 юни, вторник, от 19:00 ч. в РЦСИ „Топлоцентрала“.

„Произходът на тоталитаризма“ (превод: Камен Лозев, Ирина Васева, 633 стр., 45 лв., художник на корицата: Кирил Златков) се издава за първи път на български език в нейната цялост и включва трите ѝ основни части: Антисемитизмът, Империализмът, Тоталитаризмът. Това е най-ранният труд на Хана Арент, публикуван през 1951 година. Книгата светкавично предизвиква широка дискусия в научните среди с интерпретациите, които не се вписват в доминиращите парадигми. Разгледани са предпоставките за възникването и последвалия възход на антисемитизма в Европа през XIX век; пътят на новия империализъм от 1884 г. до началото на Първата световна война, появата на расизма като идеология и съвременното му приложение като идеологическо оръжие. Тоталитаризмът е дефиниран като „нова форма на управление“, която се различава от други форми на политическо потисничество, като деспотизъм, тирания и диктатура. Съветският и нацисткият тоталитарен режим, анализирани паралелно, са определени като по-късна и зловеща трансформация на европейския колониализъм.

Хана Арент (1906–1975) – американски философ, политолог и публицист от германски произход, е сред най-влиятелните политически мислители на XX век. Следва философия в университетите в Марбург, Фрайбург и Хайделберг, където нейни учители са Мартин Хайдегер, Едмунд Хусерл, Карл Ясперс. През 1933 г. емигрира от нацистка Германия в Париж, а през 1941 г. в САЩ. Научен директор на Conference on Jewish Relation; главен редактор на издателство Schocken Books; изпълнителен директор на Jewish Cultural Reconstruction, Inc. Преподава в редица американски университети – в Бъркли, Принстън (първата жена, избрана за редовен професор през 1959 г.), Чикаго, в нюйоркското New School of Social Research. Сред най-известните ѝ произведения са „Произходът на тоталитаризма”, „Човешката ситуация”, „Айхман в Йерусалим”, „Между миналото и бъдещето”, „Човечеството в тъмни времена” и др.

Le Monde поставя „Произходът на тоталитаризма“ сред 100-те най-значими книги на XX век, а National Review я класира на 15-о място в своя списък на най-добрите нехудожествени книги на века.

Представянето на „Произходът на тоталитаризма“ ще се състои на 6 юни (вторник) от 19:00 ч. в РЦСИ „Топлоцентрала", пространство „Сцена бар". В рамките на събитието книгата ще се предлага с отстъпка.

Изданието е осъществено в сътрудничество с Дипломатическия институт към министъра на външните работи на Република България в рамките на проект DFPO-1.004-0001-C01 „Стратегическо сътрудничество между България и Норвегия в подкрепа на международните ангажименти на България за борба с антисемитизма и опазването на еврейското наследство“, финансиран от Фонда за двустранни отношения на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм.

19 comments

 • Comment Link Qtnofc Qtnofc Сеп 26, 2023

  atorvastatin canada atorvastatin 10mg drug buy norvasc 5mg without prescription

 • Comment Link Rxkuqq Rxkuqq Сеп 25, 2023

  buy azithromycin 500mg without prescription prednisolone 10mg without prescription neurontin online order

 • Comment Link Lxzyil Lxzyil Сеп 23, 2023

  isotretinoin generic order amoxil 250mg sale purchase azithromycin without prescription

 • Comment Link Qccqsb Qccqsb Сеп 22, 2023

  buy omnicef 300 mg pill brand lansoprazole prevacid 15mg usa

 • Comment Link Nfslxx Nfslxx Сеп 18, 2023

  cenforce 100mg generic buy chloroquine aralen ca

 • Comment Link Whowek Whowek Сеп 10, 2023

  order enalapril purchase vasotec without prescription purchase lactulose generic

 • Comment Link Dcwncy Dcwncy Сеп 07, 2023

  order ferrous 100 mg ascorbic acid drug buy generic betapace for sale

 • Comment Link Nfvhin Nfvhin Сеп 06, 2023

  buy generic pyridostigmine piroxicam 20mg sale order maxalt for sale

 • Comment Link Wraqtt Wraqtt Сеп 04, 2023

  order prasugrel for sale how to get detrol without a prescription detrol order

 • Comment Link Wyeitj Wyeitj Сеп 01, 2023

  fludrocortisone 100mcg us order dulcolax pills order imodium 2mg sale

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…