На тържествена церемония в Брюксел българският еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел връчи престижната Европейска награда за литература за 2021 г. на писателя Георги Бърдаров и още 12 лауреати от различни европейски държави. Българският лауреат заслужи отличието за романа си „Absolvo te”, вдъхновен от истински истории, които са отдалечени във времето, но свързани чрез съдбата на героите и нуждата им от прошка.

 

„Силата на писателите e в способността им да покажат на нас, читателите, какво е да сме човешки същества, да ни позволят да споделяме истории, мисли и чувства. Такива са носителите на Европейската награда за литература, които по завладяващ начин чрез своето творчество ни разкриват  културното многообразие и литературното богатство на нашия континент“, заяви Мария Габриел при връчването на отличията. Тя отбеляза приноса на програма „Творческа Европа”, която подкрепя превода и популяризирането на повече от 450 книги всяка година. За 2021-2027 г. програмата е с увеличен бюджет от 2,4 милиарда евро и поставя силен акцент върху книгите, литературните преводи и книгоразпространението. 

 

 „Програма "Творческа Европа" разпознава изгряващите звезди на националните литератури. Продължаваме подкрепата за европейските културни и творчески сектори, превода, международното популяризиране и продажбата на книги. Стремим се да подпомогнем креативността, многообразието и богатството на съвременната европейска художествена литература. По този начин ще допринесем за разпространението на литература в Европа и засилването на интереса към чуждестранните литературни произведения“, коментира още българският еврокомисар.

 

Европейската награда за литература стартира през 2009 г. и оттогава са отличени 148 творби и техните автори. Инициативата обхваща 41 държави, които са част от програма „Творческа Европа“. Наградата улеснява достъпа на гражданите до съвременната европейска литература, повишава видимостта и осведомеността за европейските писатели.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…