Помага на родителите при проблеми с тийнейджърите

 

Мозъкът на тийнейджъра създава нови мрежи, хормоните бушуват, поривът към самостоятелност зове – назрява перфектна буря за семейни конфликти. Родителите са изправени пред трудна задача. Но има помощ.

 

Тази практична книга за отглеждане на тийнейджъри в днешния свят взема под внимание научните открития за този етап на развитие, „превежда“ поведението на подрастващите и показва на родителите как е най-добре да реагират в момента и дългосрочно.

 

Книгата представя над 100 ежедневни сценария, описващи реални ситуации – как да постъпите, когато тийнейджърът затръшне вратата на стаята си пред лицето ви, как да се справите с тревогите за онлайн безопасността, за натиска на връстниците, за учебната работа, секса и много други.

 

Научете как да създавате атмосфера на подкрепа и да общувате уверено с тийнейджъра, за да му помогнете да посрещне житейските предизвикателства.   

 

Наскоро излезлият наръчник „Как мисли тийнейджърът?“ (изд. Книгомания) се превърна в настолно четиво за немалко родители, чиито деца в момента преминават в т.нар. трудна възраст. Изданието е част от международна копродукция на престижното издателство DK и продължение на вече популярната у нас книга „Как мисли детето?“. Авторите Танит Кери и клиничният психолог д-р Ангард Ръдкин отново предлагат практическа детска психология за модерни родители, като на страниците на „Как мисли тийнейджърът?“ „разиграват“ над 100 сценария на най-често срещаните проблеми, с които ще се сблъскате, по време на съзряването на вашето дете от 13 до 18 години. Ценното в наръчника са предложените отговори, които ви насочват как да действате в момента на случването и в дългосрочен план. Сценариите са съпътствани и от съвети, за да ви предпазят да не уязвите неволно тийнейджъра и това да се превърне в емоционален проблем в бъдеще.

 

Книгата е разделена на три части, като последователно се проследява какво се случва в мозъка на подрастващите в различните възрастови групи: 13 – 14 години, 15 – 16 години и 17 – 18 години. Макар умовете им да не се характеризират с разсъдливост и предсказуемост, то изследванията на съвременната наука никога досега не е била толкова развита, че да ни даде научни обяснения защо децата реагират по съответния начин. В ситуациите в книгата се редуват „тя“ и „той“ роли, но повечето ситуации се отнасят и до двата пола.

 

Предложените над 100 ежедневни сценария, в част от които със сигурност сте били участници, целят да се потуши напрежението, да се избегнат или предвидят тревожни ситуации и да ви дадат идея за стратегия в дългосрочен план как да подобрите взаимоотношенията си с тийнейджъра. Не забравяйте, че на първо място трябва да покажете съпричастност, да общувате открито и да внесете усещане за спокойствие и сигурност, а не с нотка на раздразнение да обобщавате, че и други имат същия проблем – така само ще превърнете проблемните моменти в „експлозивни“.

 

Този интензивен период на растеж има и положителна страна – способността за учене е много по-голяма. Затова авторите съветват родителите да намалят „натякването“ и да внимават с прекомерните наказания, защото така карат тийнейджъра да „изключи“ или да превключи в режим „борба или бягство“, което няма да доведе до нищо градивно в общуването ви. По-уместно е да се предложи подкрепа, напътствия и изслушване. Грешен подход на родителя е да се подведе и да потушава всички бунтове на младия човек и да премине към абсолютна закрила и „опекунство“ – така пък го лишавате да се превърне в самостоятелна личност, която умее да поема отговорност за постъпките си и умее да се справя и без вас. Приемете, че в този период мозъкът им се развива и са устроени да търсят вълнения и да рискуват. Енергията и оптимизмът им ще внесат живителна в струя във вашия собствен живот, казват авторите на „Как мисли тийнейджърът?“.

 

 

13 – 14-годишните: Все още разчита на подкрепата на родителите си, преустройството на мозъка и хормоналните „приливи“ причиняват прибързани действия, реакции и думи. Най-често срещаните ситуации в този период се отнасят до подреждането на стаята, хигиенните навици и външните промени на тялото, социалните мрежи, проблеми с приятелите, сравняването с успеха на останалите деца в класа и др.

 

15 – 16-годишните: Приятелствата укрепват, тийнейджърът е уверен, но все още е импулсивен и поема необмислени рискове. Най-често срещаните ситуации в този период се отнасят до експериментите с външния вид, джобните пари, темата за безопасния секс, проблеми с храненето, подкрепата при учене и отношенията с учителите, родителите като коректив.

 

17-18-годишните: Тийнейджърът мисли все по-рационално и уравновесено, проявява повече емпатия, която ви сближава. Най-често срещаните ситуации в този период се отнасят до корекции по тялото и желание за татуировки, състояния на тревожност и депресия, наркотиците и тютюнопушенето, нощуването на интимни партньори вкъщи, безпокойство за бъдещето и др.

 

Откъс: ИСКАМ НОВ ТЕЛЕФОН

 

 

За по-малките тийнейджъри е важно да се чувстват приобщени и одобрявани. Детето ви усвоява социални умения и създава нови приятелства. С вещите, които има, понякога „откупва“ чувство за принадлежност.

 

 

Сценарий: Дъщеря ви се оплаква, че старият телефон „я излага“.

 

 

За повечето деца да получат смартфон е ритуално събитие, бележещо началото на гимназиалния етап. То обаче подхранва съревнование кой има най-новия модел. Смартфоните са ценена и видима вещ, понеже са постоянно в ръката на тийнейджъра. В резултат са символ номер 1 за статута му.

 

 

Вероятно си мислите: Отчитате, че джаджите и телефонните й сметки ви струват достатъчно. Възможно е обаче да се разтревожите, че ще се чувства унизена пред приятелите си, защото не можете да й осигурите нов телефон.

 

 

Какво мисли тя:

 

Телефонът й вероятно изпълнява отлично предназначението си, а именно – при нужда да се свързва с вас и вие с нея. Тя обаче общува чрез него и да има най-новия модел й се струва важно. Възможно е да се дразни, че старият е бавен особено ако приятелите й зареждат по-бързо приложенията и снимките си.

 

Възможно е да иска най-новия модел, за да впечатли връстниците си.

 

Има изострена чувствителност по отношение на социалните сравнения. Вероятно се притеснява приятелите й да не помислят, че родителите й не могат да си позволят нов телефон.

 

Тийнейджърите са склонни да поставят на първо място своите нужди. Нищо чудно да смята, че именно на нея й се полага нов модел, дори вашият телефон да е по-стар.

 

Вместването сред връстниците е важно за тийнейджъра – вещите понякога подхранват чувството му за принадлежност.

 

 

Как да реагирате

 

 

В МОМЕНТА

 

 

Отчетете желанията й

 

Първият ви подтик вероятно е да кажете „не“, но рискувате да я разстроите още повече. Покажете съпричастие с думите: „Разбирам колко много искаш нов телефон“.

 

 

Проверете какво имат приятелите й

 

Тийнейджърите преувеличават. За да се ориентирате, попитайте колко нейни приятели имат нов модел – „всички“ или само един съученик.

 

 

Разберете какъв е проблемът според нея

 

Тийнейджърите са склонни да виждат света в черно-бели краски. Дали „отписва“ телефона си, защото му липсва определена функция? Или е необходим изцяло нов модел?

 

 

Обсъдете предимствата на по-старите телефони

 

Обяснете, че новият телефон увеличава риска да я ограбят, а и ще се притеснява да не го счупи.

 

 

В ДЪЛГОСРОЧЕН ПЛАН

 

 

Обсъждайте символите на социален „статут“

 

Вероятно смята, че най-модерният телефон ще й спечели популярност. Споделете, че според научните изследвания тийнейджърите се чувстват най-добре сред приятели с подобни притежания.

 

 

Покажете й как да разчиства снимките

 

Хилядите изображения забавят телефона. Научете я да изтрива излишните снимки, за да не го претоварват.

 

 

Давайте пример

 

Овладявайте порива да си купувате модерни джаджи. Говорете откъде идват стоките; обсъждайте етичната търговия и как консуматорството уврежда и природата, и човека.

 

Предложете й да го заслужи

 

Ако изпълнявате всяко желание, ще приема щедростта ви за даденост. Нека спестява за телефон до рождения си ден или й предложете начин да заработи известна сума.

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…