Print this page

Дългоочакваната среща с носителя на наградата „Астрид Линдгрен“ Хюс Кайер в програмата на „Пловдив чете“

Никита Банялиева - стажант

"Когато бях на 15, аз и приятелите ми се питахме какви ще станем. Всички те се бяха насочили към изкуството - актьори, художници. Попитах ги, аз какъв ще стана, защото не ме биваше в нищо. И получих отговор - писател. Казах си: "Ами, хубаво, поне ще пробвам" и така 11 години се упражнявах всеки ден, докато най - сетне не издадох първата си книга с разкази." По този увлекателен и самоироничен начин, холандският автор Хюс Кайер разказа на почитателите си в Пловдив, че станал писател почти на шега. И посъветва бъдещите писатели да започнат с кратки разкази, като постепенно се надграждат. „Правило за писане няма, просто ти трябва добра история“, убеден е разказвачът и споделя, че задачата му никога не е била да остави определено и точно послание, а по-скоро иска да предизвиква хората към размишление. Шегува се, че читателите много често откриват безброй неща в книгите му, за които дори той сам не подозира.


Хюс Кайер се включи в „Пловдив чете“ заради издателство „Жанет 45“ и илюстрациите на Люба Халева. Той останал изключително впечатлен от работата по оформлението и заявява, че рисунките на Люба са най-красивите от всички, правени за книгата „Черните камъни“ на другите й издания по света. Така се съгласил да пътува до България за премиерата на книгата. Като част от програмата на фестивала „Пловдив чете“, издателска къща „Жанет 45“ представи „Черните камъни“ в Драматичен театър – Пловдив. Това е втората книга на Кайер, която издателството пуска на пазара, след „Книгата на всички неща“ през 2017 година.  

Авторът е роден през 1942 година в Холандия. Публикувал е над 30 книги за деца и има множество авторитетни награди, сред които и наградата АЛМА на името на Астрид Линдгрен. В родината му казват, че неговите произведения са по-известни от „Малкия принц“. Хюс Кайер е любимец на милиони, заради способността си да вижда света през детските очи. В същото време книгите му се четат и от сериозните възрастни, защото Кайер пише с наслада за всяко нещо, пораждащо интерес у него – от игривите кучета и деца до мрачната действителност на наложените от обществото ограничения и окови. Според автора, е важно всичко да завършва с усмивка. Израснал в семейство на фанатично религиозен баща, който често прибягвал до насилие, по-късно въплатил този тираничен образ в една от книгите си. Кайер е и революционер за времето си, защото пръв въвежда момичетата като главни герои на книгите си, нещо нетипично за Холандия тогава. След тази литературна революция, момичешките и женските образи стават по-често използвани като главни персонажи. Творбите му се отличават с всестранната си насоченост, подходящи са за всеки и пробуждат съзнанието на читателя да погледне на света по нов и различен начин, като подтикват желанието за живот, мечти и свобода.

Хюс Кайер винаги успява да претвори и най-мрачната история във вълнуващо и красиво приключение, а представената книга „Черните камъни“ не прави изключение от това правило. Тя е за тези, които са любопитни да задават въпроси и имат търпение да намерят отговорите заедно с героите, които упорито търсят истината. И когато я открият, ще трябва да решат какво да правят с нея, защото се появява поредният труден въпрос – искат ли останалите да я научат?

Снимка: Манол Пейков

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…