Print this page

Специалните прожекции ще са между 12 и 18 март в рамките на София Филм Фест в Пловдив

В рамките на тазгодишното издание на София Филм Фест в Пловдив (12 до 24 март) ще върви и панорама на едно от най-големите имена в турското кино – режисьора Нури Билге Джейлан. Неподражаем и истински магнетичен, философският, леко тъжен и изпълнен със специфично чувство за хумор стил на Джейлан не оставя равнодушни зрителите.

Панорамата ще се проведе в Lucky Дом на киното от 12 до 18 март. Зрителите ще могат да видят пет от най-успешните му филми, включително и премиерата на новия му филм “Дивата круша” (2018).

Ретроспекцията започва с филма “КЛИМАТИ” (2006), днес (12.03) от 19 часа. Филмът е емоционален портрет на интимните отношения на една двойка, разказ за разпадането на връзката между университетския професор Иса (в ролята е самият Джейлан) и доста по-младата от него Бахар (ролята е поверена на съпругата му – Ебру).

На 14 март (четвъртък) от 19 часа е прожекцията на “ТРИ МАЙМУНИ” (2008). Филмът проследява историята на политик, по невнимание убил човек с колата си през нощта на безлюден път. Избягал от местопрестъплението, той убеждава с обещание за сериозна сума дългогодишния си шофьор да поеме вината му. Ала унижението от тази сделка става причина за допълнителни усложнения в драматичното битие на семейството на шофьора…

На 16 март (събота) от 18.15 часа е началото на “ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ В АНАДОЛА” (2011). Филмът представя живота в малко провинциално градче през призмата на криминална история, умело преплетена с мотиви от разкази на Чехов. Джейлан ни запознава с един полицейски комисар, един следовател, местния доктор и двама предполагаеми убийци, които издирват труп, заровен нейде в полето, и в процеса на търсене стигат до важни житейски истини…

В неделя (17 март) отново от 18.15 часа можете да гледате носителят на Златна палма от Кан 2014 – “ЗИМЕН СЪН”. Филмът е дълбока и съзерцателна история за хотелиера Айдън в малко градче, чиито културни претенции и самодоволство са сринати през една паметна зима. Действието се развива сред живописния зимен пейзаж на Кападокия.

На 18 март (понеделник) в 20 часа е премиерата на новото заглавие на Нури Билге Джейлан – “ДИВАТА КРУША” (2018). Специален гост на прожекцията в Пловдив ще бъде актрисата Хазар Ергючлю. Нежен, човечен и изящно заснет филмът е своеобразна елегия, посветена на мечтите и родното място – и как завръщането към тях понякога е причина за особен, сладко-горчив вкус на носталгия.

София Филм Фест в Пловдив се случва с подкрепата на Община Пловдив.

Онлайн билети можете да откриете на www.boxoffice.bg.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…