Общински институт „Старинен Пловдив“ ви кани да посетите специалната Изложба плакати на Божидар Икономов

 

Официалното откриване е на 21 септември (четвъртък) от 18.00 ч. в Къща „Стамболян“, гр. Пловдив, „ул. Кирил Нектариев“ 15 (Къща на художниците).

 

Изложбата включва 30 плаката, създадени от Божидар Икономов в продължение на повече от 30 години и свързани с различни културни събития.

 

12 от плакатите са от фонда на Старинен Пловдив и ще бъдат представени в автентичния им вид на отпечатъци от началото на 80 години в приземния етаж на къщата. Дворното пространство е „озарено“ от специално създадените за външно експониране винили с някои от прочутите музикални плакати на Божидар Икономов, селектирани от колекцията на Международното триенале на сценичния плакат, което беше неизменна част от творческия и житейски път на Божидар Икономов.

 

В сърцето на Стария град в Пловдив ще се докоснете до едни от знаковите плакати на Божидар Икономов, създадени за различни оперни и балетни спектакли на Националната опера, както и такива за оперети и рок опери от репертоара на Музикалния театър „Стефан Македонски“.

 

Със събитието, което се провежда в рамките на Празниците на Стария град до 30 септември 2023 г., се отбелязват 80 години от рождението на художника.

 

 

Големият български художник Божидар Икономов е автор на стотици плакати за театрални и оперни постановки, за филми и изложби. Работил е 13 сезона за Софийската опера и балет, за различни фестивали и издателства и е излагал творчеството си на форуми по цял свят. Съосновател е на Международното триенале на сценичния плакат в София и председател на неговия организационния комитет. Носител е на награди от международни конкурси в Милано, Монс, Бърно и на най-престижните български отличия, включително ордена на Министерството на културата „Златен век“.

 

Божидар Икономов за изкуството на плаката:

 

„Плакатът има криле. Той лети високо в синьото небе и ни гледа оттам с голямо цветно око. Понякога плакатите летят на ята. Красива, стройна редица, около бели облаци с многоцветна дъга. През нощта плакатът грее като луна, като бяла, синя, жълта, червена месечина. Около него звезди. Сутрин плакатите са накацали в града, в дълги редици по огради, фасади. На кръстовищата за тях има клетки, но те обичат да стоят отвън. Ако отминеш, протягат ръка и те хващат. Имат да ти разкажат много неща. Искат да те разсмеят. Могат да те натъжат. През зимата плакатите отлитат в топлите страни. Някои остават… Рисувам плакат. Ще го пусна като цветно хвърчило в небето. Ще тичам след него, докато се откъсне и полети сам. Приятен полет!“

 

Георги Лозанов за автора:

 

„Дари беше влюбен в плаката, самият той приличаше на плакат. Като плаката и той бързо стигаше до хората, лесно преодоляваше бариери и умееше хем да развесели, хем да намери сюжет. Плакатът е градско изкуство – такъв беше и Дари. Остроумен, шарен и предизвикващ.“

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…