На откриването в галерия „Капана“ на 2 декември в 18.00 часа ще бъдат представени също книги и албум

 

Известният специалист  в областта на историята на изкуството проф. Аксиния Джурова ще открие на 2 декември в 18 часа в галерия „Капана“  експозицията „Атон в рисунки и фотографии“. Изложбата е създадена от Мирослав Дачев и Андрей Янев и е заключително събитие след срещите на авторите с публиката в София, Бургас и Гоце Делчев през настоящата 2022 г., в която се навършват 10 години от първото представяне на рисунки и фотографии от Света гора.

Първата изложба през 2012 г. в Бургас се ражда след почти десетилетие на поклоннически и изследователски пътувания на Мирослав Дачев и Андрей Янев до Атон. Тя е последвана от множество представяния през последните 10 години, като всяка следваща експозиция включва и непоказвани преди това, фотографии и рисунки.

Андрей Янев е художник, чието име свързваме с множество изложби живопис в България и чужбина, с редица творчески национални и международни проекти, с престижни награди в областта на изкуството. Атон е една от основните теми на неговото творчество, чрез която е разпознаваем както в България, така и в различни европейски държави, в САЩ и Китай.

Мирослав Дачев е професор по семиотика на изкуството в НАТФИЗ „Кр. Сарафов” и член-кореспондент на БАН. Автор на осем тома от поредица „Атониада”, която излиза с благословия от Атон и е част от колекциите на всички Светогорски манастири, на различни световни библиотеки и на Ватиканската библиотека.

Пловдивската изложба ще може да се разгледа до Коледа.

По време на откриването на 2 декември, известният медиавист, филолог и антрополог проф. днк Мария Шнитер ще представи книгите с изследвания на Мирослав Дачев от 8-томната поредица „Атониада“, както и албума към изложбата.

 

Още за експозицията, за авторите и тяхното навлизане в света на Монашеската „република“ – Атон можете да научите на podtepeto.com.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…