Завършила Националната художествена академия със специалност „Живопис“ едва преди три години, Станка Александрова вече прави своя сериозен дебют със самостоятелната си изложба в Градската художествена галерия (Зали за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“№15, първи етаж) .

 

От 25 февруари до 16 март ще могат да се видят нейните живописни платна, които тя представя под заглавието „Утрото винаги е различно“. 

 

„Фокусът на работата ми е върху естествената среда и по-конкретно върху усещането, което напоследък ми внушава - усещане за живото състояние и за процеса на развитие. Вглеждайки се в ясното, свежото време, долавям трептенето на средата, движението на въздуха - сякаш всичко пулсира и диша.“

 

За младата авторка, която “вече се е вписала в популярното арт общество на с. Белозем”, галеристът Ганю Генев казва: „Интровертно концентриран, естет и поет на тишината и паузата, Станка Александрова съвсем органично заема своето място в добрата традиция на белоземските художници, а и в голямото семейство на пловдивските артисти."

 

Откриването на изложбата е на 25 февруари между 17 и 19 часа при спазването на всички противоепидемични мерки: носене на защитни маски, пазене на дистанция, дезинфектиране на входа.

 

 

Галеристът Ганю Ганев за Станка Александрова:

 

 

"По правило изборът на заглавие на изложба или каква да е форма в изкуството дава идея за синтез на художественото посягане или личностната характеристика на автора. В случаят дебютната изложба на Станка Александрова "Всяко утро е различно"  преповтаря впечатленията от развитието ѝ със своята последователност в "автор". Автор, който умее да открие във всеки случаен поглед чар и "утро" ( метафората от заглавието), да развие художествената интерпретация в спомен. Тонално живописният маниер на Станка е разположен в преходния регистър, където се роят впечатления, настроения, дисонансни акордации, без които основите тоника, доминанта не могат да мръднат от корените си. Интровертно концентриран, естет и поет на тишината и паузата, Станка Александрова съвсем органично заема своето място в добрата традиция на белоземските художници, а и в голямото семейство на пловдивските артисти."

 

 

Станка Александрова за експозицията:

 

 

„Фокусът на работата ми е върху естествената среда и по-конкретно върху усещането, което напоследък ми внушава - усещане за живото състояние и за процеса на развитие. Вглеждайки се в ясното, свежото време, долавям трептенето на средата, движението на въздуха - сякаш всичко пулсира и диша.

 

 

Слънцето е ново всеки ден и всяко утро е различно. Именно при утринното време това усещане е най-силно. Това чувство трае само секунда и стига за много време напред. Природата, заедно със светлината са основен елемент в работите ми именно заради душевната бодрост, яснотата и спокойствието което носят. Опитах се да предам това настроение в картините си, чрез изграждането на екстериорни пространства с интерес към променливостта на светлината. Композициите са изведени от ежедневието ми - ясно  провокирани от натурата. Интересна ми бе връзката между тялото и пространството. Как то бива обгръщано и се слива с естествената среда. Преплитането на живата и неживата природа и контрастът между тях ме провокира да изследвам особения им баланс.“

 

Образование:

 

2014 – 2018 - Национална художествена академия - София, специалност ,,Живопис”, бакалавър

 

2015 - Международна студентска програма ,,Еразъм + ”, Факултет за изящни изкуства в Universitat de Barcelona, Барселона, Испания

 

2009 - 2014 - Национална художествена гимназия ,,Цанко Лавренов” - Пловдив

 

Участия в изложби:

 

2020 – Национална изложба „Пролетен салон на жените художнички” ХГ „Христо Цокев” - Габрово

 

2019 - Национална изложба за изобразително изкуство – ХГ „Димитър Добрович” – Сливен.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…