От всички наградени български участници в тазгодишното издание, 14 са от Пловдив с общо 20 награди

Те ще участват в ходеща изложба по Главната в събота

Соня Попова

 

От последния ден на октомври в рамките на месец „Фото салон Пловдив 2020“ гостува в Капана със златните медали в VII-мото издание. Най-високо оценените кадри в изданието от днес са разположени във вътрешната зала на бирения бар на улица „Христо Дюкмеджиев“ 14. Златните медали в шестте раздела са 22 – една впечатляваща цифра, с която е  допълнен трезора на Салона. От всички наградени български участници в тазгодишното издание, 14 са от Пловдив с общо 20 награди. Те ще участват в ходеща изложба по Главната в събота – 31.10., от 16 часа.

 

 

Организаторите на фото салон Пловдив припознаха преди две години мястото за крафт бира в Квартала на творческите индустрии „Котка и Мишка“, като едно от кокетните и чаровни пловдивски местенца, където обичат да споделя най-доброто от всяко свое поредно издание. Те са категорични, че фото изкуството и без това е навсякъде в живота ни, така че, вкарвайки го в необичайни за показване пространства, с нищо не отслабват елитарността на въздействието и влиянието на светлописа върху културните ценности на социума. Напротив, с подобни камерни селекции, те стигат до една доста по-широка и пъстра публика - тази на градския мравуняк, която именно в Капана е един своеобразен мултикултурен фастфууд - микс от кореняци, жители и гости на града под тепетата! И така родни и чуждестранни фототворци срещат нова своя публика, по най-необичаен начин. Домът на занаятчийската бира в сърцето на Капана показва уникалната златна селекция за 2020 година от 22 кадъра.

 

 

Приятната изненада е, че 5 от тях са на български автори – Юлий Василев, EFIAP/b, Светлин Йосифов, AFIAP, Ирина Стоилова, Красимир Кънев и Явор Мичев.

 

На езика на математиците това си е почти ¼ – доста висока котировка на родната фотография в международен конкурс! 

Организаторите са предвидили в 16:00 часа днес голяма група от пловдивски автори и партньори да представят „Ходещата фотоизложба“, която съпътства гостуването на фотосалона в „Котка и Мишка“ от 2 години. (бел. авт.: представянията на изложби от МФС Пловдив в бара са доста повече, тъй като започнаха през 2017-та и освен златни медали са представяли и други тематични селекции). Ходещата изложба обаче, освен че е атрактивна, е и един усмихващ дар към пловдивски фотографи и партньори на МФС Пловдив, които са фенове на салона и участват активно в неговото развитие. Организаторите, Рефлекси ООД отпечатват върху блузки по един избран кадър от самите поканени и след като се срещнат на Джумаята. Правят една бавна разходка по най-дългата в Европа главна улица, като обичайно тя свършва именно в „Котка и Мишка“, където сред златните медали се черпат по една-две пивки бири и разпалено си говорят за изкуството на светлината, което ги събира. След това всеки отнася своята блузка за спомен, който ще споделя късче от МФС Пловдив, където и когато и да я облекат в бъдеще.

 

 

За съжаление тази година, поради все по-тревожната обстановка, бирата и срещата в бара се отлагат за по-спокойни условия и време, но изложбата с медалите ще краси цял месец приятната атмосфера за срещи и разговори,  така че всеки който живее с фотографията, да се чувства поканен да я разгледа!

 

 

В тазгодишното, VII-мо издание на фото салон Пловдив (под патронажи и признания: FIAP 2020/155;  PSA 2020-189;  HPS/012;  APB 2020/002) постъпиха 4441 фотографии от 369 автора от 54 държави от 5 континента. Петчленно жури, от двама чужденци и трима българи, разгледа и оцени всички фотографии в рамките на 3 дни.

 

 

Въпреки сложната обстановка, организаторите успяха да проведат журирането на живо в конферентната зала на хотел „Его“ и в последния ден съдийският екип избра за финалната селекция 1085 фотографии на 323 участника от 51 страни от 4 континента, както и определи всички награди.

 

Най-добрите фотографии спечелиха 163 награди + още 12 награди (по статистика) за автори и фото клубове. Този богат награден фонд, отличи най-високо творбите на общо 103 фотографи от 30 държави.  Акцент в тазгодишното издание беше, че официалния знак на FIAP за най-добре представилия се автор на салона - светло синя FIAP значка - завоюва пловдивския фотограф  Минко Михайлов, AFIAP с общо 18 приети кадъра във финалната селекция, следвани от Светлин Йосифов, AFIAP с 13 кадъра и Явор Мичев с 12.

 

 

Купата на салона вече отпътува за Русия и е за фотография на Алла Соколова, AFIAP. Кадърът и „Това е победа“ също е оценен и със златен медал в раздел „Фотожурнализъм“ и е на плаката за изложбата в „Котка и Мишка“(виж заглавната снимак).

 

 

Плакетът за най-добре представилия се фото клуб, също ще отпътува за Русия към фото клуб „Евразия“, които се представиха блестящо.

 

 

Българските участници спечелиха 49 награди (на общо 30 фото творци) и с голяма гордост можем да заявим, че българските автори представиха напълно достойно България.

 

 

От всички наградени български участници, 14 са от Пловдив с общо 20 награди. Единственият Български фото клуб, Фотографска Задруга Пловдив (ФЗП) също се представи много добре - трима от авторите, членове на клуба, спечелиха 3 награди.

С най-много награди бяха отличени Минко Михайлов, AFIAP от Пловдив  и Светлин Йосифов, AFIAP от Бургас, следвани от Величка Тодорова, AFIAP; QPSA от Пазарджик, Красимир Кънев от Шумен и Юлий Василев, EFIAP/b също от Пловдив.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…