Младата пловдивска художничка Петя Доненчева предлага ярка реалистична живопис в своята самостоятелна изложба „Танц на цветовете“, която ще се открие на 3 ноември между 17:00 и 19:30 ч. на двата етажа в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ №15. За нея това е първо гостуване в Градска художествена галерия - Пловдив.

 

Петя Доненчева работи предимно маслена живопис в жанровете натюрморт и пейзаж. Природата „която ни заобикаля и се променя през сезоните и годините“ е сред водещите теми в творчеството ѝ. А стремежът е „всеки да намери нещо от себе си във видяното като спомени от пътувания, от детството, от безбройните красиви места из България и запомнени гледки. Предизвикването на емоция у наблюдаващия е главната цел и върховна награда на всеки творец“ – убедена е младата авторка.

 

В нейните произведения се откроява и темата за Ориент, който я привлича със своята загадъчност, непреходност и приказност. „Обединяващото начало е моето виждане за детайла, цвета и формата, която преминава в трите измерения и, надявам се, ще остане в четвъртото – времето“ – подчертава художничката.

 

„Танц на цветовете“ ще може да се види до 23 ноември.

Петя Доненчева:

Родена е на 04.04.1989 г. в Пловдив в семейство на художници.

 

Взима участие в редица детски и ученически изложби, в конкурси по рисуване още от годините на началното си обучение. Участва и в няколко годишни изложби на Алианс Франсез.

 

Завършва Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ - Пловдив със специалност живопис. Активно участие в изложбите, организирани от училището – национални и международни.

 

Първата ѝ по-значима изява е през 2006 г. в галерия „Бовиел“, Пловдив, съвместно с майка си и сестра си - също художници. Следва  отново изложба под надслов „ Майка и дъщери“ през 2007 г. в Регионален етнографски музей - Пловдив.

 

През 2008 г. завършва Висше училище за приложни изкуства „Нидерхайн“ в Крефелд, Германия.  Същността на учебния процес там е съчетанието на класически техники със съвременни методи и подход към изкуството. Набляга се на допира до различни материали като дърво, метал, керамика, текстил и стъкло, както и тяхното визуализиране чрез компютърни програми.

 

През 2009 и 2010 взима участие в изложби живопис във Валанс, Франция.

 

През 2016 г. има самостоятелна изложба в галерия „Филипополис“, Пловдив.

 

Творбите на авторката са притежание на много галерии и частни колекции в страната и чужбина.

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…