Изложбата в библиотеката може да бъде видяна до края на месец октомври

На 21 октомври в 16.00 ч. в изложбеното пространство Изкуствотека – фоайе втори етаж на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив, ще бъде открита изложба от съхранени снимки от архива на Групата на пловдивските фотодейци, просъществувала в периода 1980 – 1989 г. Куратор е доц. Никола Лаутлиев. Тя включва 36 фотографии от автори като Захари Джевизов,  Милан Христев, Димитър Йончев, Соня Станкова, Недко Недев, Неделян Нешев, Тхомир Пенов, Чавдар Найденов, Слави Калинов и др. Изложбата е в рамките на програмата „Международни дни на фотографията“ /16-31 октомври/.

 

През 1977 г. в Стария Пловдив на ул. „Стамат Матанов“ №36 се открива Къщата на фотографията, която бързо се превръща в национално място за творчески търсения и дейност. В началото на осемдесетте години се създават окръжните творчески групи на фотодейците, като пловдивската е първа за страната. Творческата база е къщата на фотографите. Там се събира архив, включително и художествен. След 1989 г. към държавното фотографско предприятие се създава фотографско студио, което приема този архив. След приватизацията структурата изчезва и архивът е оставен на произвола на съдбата. Благодарение усилията на доц. Никола Лаутлиев част от него е спасен и съхранен. Запазени са десетки и стотици фотографии на пловдивски автори. Сега доц. Лаутлиев щедро дари съхраненото на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив.

 

Изложбата в библиотеката може да бъде видяна до края на месец октомври.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…