30 години в кадри: Последната смяна на караула. Събаряне на панелни блокове. Трабант, превърнат в щъркелово гнездо. И площада, на който бе извършен терористичен акт миналата година ...

„Ще ви покажа една единствена снимка, която казва всичко. Когато погледнете очите на тези хора на снимката ще видите всички емоции – радостта, изненадата, сълзите, надеждата, които са били в тях преди 30 години, повече няма нужда да се каже".

Това каза Н. Пр. Кристоф Айхорн - посланик на Германия у нас, по време на откриването  днес изложба в Дома на културата „Борис Христов“, посветена на 30-годишнината  от Обединението на Федерална република Германия.

Припомняме, че на 03 октомври 1990 над Райхстага се издига флагът на обединена Германия с приемането на споразумение за обединението на Западна и Източна Германия. Берлин е избран за столица на новата държава. Започва изтеглянето на съветските войски от територията на ГДР. От страна на СССР договорът е подписан от Едуард Шеварднадзе.

Документалната експозиция започва с черно-бял кадър на смяната на последния караул пред мемориала Нойе вахе.

Тя е под мотото „Преломът на Изток. Живот в преход” и е посветена на първите години след обявяването на Германското единство през 1990 г., като акцентира върху опита на хората в Източна Германия, натрупан по време на прехода. Техният живот, както и ежедневието на хората в Източна Европа, включително и в България, коренно са се променили след историческия прелом през 1989-та/1990-та година.

Автор на изложбата е историкът - публицист Щефан Волле, а тя е издадена от Федералната фондация за преосмисляне на диктатурата на ГЕСП, съвместно с пълномощника на федералното правителство за новите федерални провинции.

Репортаж от откриването и галерия със снимки може да видите в Под тепето

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…