„3-ти октомври е особено специален, щастлив ден. Точно преди 30 години Германия се обедини. С това и с падането на Берлинската стена Европа се прероди. Оттогава отново се съединява това, което си принадлежи. Копнежът към свобода е неделим. Бранденбургската врата, дотогава символ на разделението, се превърна в символ на единството, справедливостта и свободата. Всичко това празнуваме с приятелите си в България.“, каза посланик Кристоф Айххорн.

Историческата изложба „Преломът на Изток. Живот в преход” ще бъде открита на 14 октомври 2020 г., от 11.00 часа, във фоайето на Дом на културата „Борис Христов“ (ул. „Гладстон“ 15).

 

Тя е посветена на първите години след обявяването на Германското единство през 1990 г. и акцентира върху опита на хората в Източна Германия, натрупан по време на прехода. Техният живот, както и ежедневието на хората в Източна Европа, включително и в България, коренно са се променили след историческия прелом през 1989-та/1990-та година. Неин автор е историкът - публицист Щефан Волле и е издадена от Федералната фондация за преосмисляне на диктатурата на ГЕСП съвместно с пълномощника на федералното правителство за новите федерални провинции.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…