Капана.БГ

Капана.БГ

 Вижте репетициите с бенда и балета - ВИДЕО

Популярната млада певица Поли Генова представя #1 - първият си голям самостоятелен концерт, след 30 години на сцена, в Античен театър Пловдив. На 30 юли в 20:30 ч. зрителите ще могат да се насладят на иновативен шоу спектакъл със специално създадени концертни версии на познатите й хитове и впечатляваща хореография към тях.

По време на репетициите с бенда си тя обяви, че на сцената ще има един специален гост, за който дори те не знаят и той се намира в корема ѝ. Вижте реакциите на групата в следващото видео.

 

Билети за концерта има във всички каси на Ивентим – билетен център пред община Пловдив, в туристически информационен център на пл. „Римски стадион”, билетна каса на Античен театър, в Градски дом на културата „Борис Христов” и др., както и онлайн.

 

Събитието е с ограничен брой места и ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки.

 

Деца до 7 год. възраст влизат безплатно, но без право на седящо място. Деца от 7-14 год. възраст ползват -25% отстъпка от цената на билета.

 

Часове преди първия си голям концерт на древната сцена Поли, която ще става майка за втори път, пусна видео от зад кулисите с репетиции на балета за шоуто.

Поли Генова опита вкуса на Капана

 

 

Много смях с българска комедия и екшън с комиксов привкус предлага прогамата на Филмови нощи във Филипополис тази вечер. От 21:10 можем да гледаме един от най-касовите български филми в последните години – „Голата истина за група Жигули“. В музикалната комедия ще си забавляваме с историята на бунтарска група от края на 80-те и 90-те. След разпадането си бандата се събира отново 30 години по-късно с много перипетии. Очакват ни много музикални, житейски и семейни вълнения на екрана, примесени с много хумор и прекрасна рок музика.

В късния филм от 23:30 ще се срещнем с комиксовата история на популярния герой G.I. Joe. Това е най-новият филм от известната поредица, който разказва историята на Змийски очи. Той един от най-обичаните от феновете герои, който е част от оригиналната линия играчки, послужила за вдъхновение за популярния франчайз - включващ комикси, видео игри, анимационни сериали и игрални филми.

Програмата на Филмови нощи във Филипополис ще продължи до 2 август. В следващите дни не пропускайте и другите качествени европейски комедии – френският „Сбогом, глупаци!“ и испанският „Докато сватбата не ни раздели“, а на 2 август ще има още една прожекция на „Голата истина за група Жигули“.

Билетите за филмите са на цена от 7 лева, с намаление за учащи и пенсионери – 6 лева. Те могат да се купят от касата на лятното кино „Орфей“ след 19:30 часа или от LUCKY Дом на киното всеки ден след 16 часа. Резервации и онлайн продажба се правят на сайта boxoffice.bg.

 

Зад проекта стои успешното продуцентско дуо у нас Fabrizio Parisi & The Editor и певицата DIA

 

 

След като в последните години етно-хаусът се превърна в безапелационен лидер в музикалните класации и клубовете в България, вече е факт и първият албум изцяло в този стил. Той носи името WIND OF EAST и е дело на най-успешното продуцентско дуо Fabrizio Parisi & The Editor и певицата DIA. A целта му е кратка и ясна – Да вкара българския фолклор в клубовете в цял свят!

 

Проектът съдържа 10 песни. Всяка от тях стъпва на основата на автентичен български фолклор, който е магически претворен от гласа на DIA. Под опитните ръце на Fabrizio Parisi & The Editor обаче песните придобиват изцяло ново и модерно звучене, готови да прескочат границите на България.

 

Фолклорното вдъхновение за WIND OF EAST е събирано от самата DIA от шопската, пиринската и родопската етнографски области. „Обожавам тези кътчета на България и често пътувам из тях. Местните хора пък обожават да пеят. Точно така съм чула, научила и разбрала за всички тези песни, които като пея винаги ме обзема особено чувство“, споделя певицата, която е завършила Националното музикално училище с профил „Народно пеене“. Две от песните в WIND OF EAST черпят своето вдъхновение от македонския фолклор.

 

Колкото разнообразни са автентичните песни, вдъхновили WIND OF EAST, толкова стилово разнообразен е и самият албум. В него намират място както дийп хаус и тек хаус, така и джекинг груув и дори EDM. Всяка песен в албума е получила ново име, тъй като, стъпвайки върху фолклорния мотив, екипът е създал чисто нови песни. Заглавията идват сами, отразявайки единствено емоцията, която носи всеки трак.

 

DIA, Fabrizio Parisi & The Editor използват „Стани ми порти отвори“, „Ах, минав в гора“, „Чичовите конье“, „Мари, Марийко“, „Що ти са очи плакали“, „Пуста младост“, „Седнала е Яна“, „Вено, пиле“, „Ой, месечино“ и „Бела Бека“, за да създадат „Wind of East“, “The Wood”, “Take Me”, “Summer Illusion”, “Tearful”, “Clockstopper”, “White Box”, “Over the Sunrise”, “Moonlight” и “My Funky World”.

 

„Крайно време беше да затворим кръга и да издадем цял албум с хаус музика, вдъхновен от автентичния български фолклор“, споделя Fabrizio Parisi, чийто трак Sunbeams продължава да бъде в ТОП 100 на българския еърплей 4 години след премиерата си.

 

„Решението да го направим с DIA беше най-лесното нещо. Целта е този албум да влезе в хаус средите в целия свят“, допълва The Editor.

 

Записите са направени в студиото на Владо Захариев от „Сигнал“ – New Spirit. Всички вокали, беквокали и оркестрации на гласа пък са дело единствено на DIA, която участва и в аранжимента на десетте песни от Wind of East.

 

Албумът излиза от MonoShake и се реализира с подкрепата на Музикаутор.

 

Това е най-важната и интересна част от Културния календар на града за 2022-ра

След 3 дни (в понеделник) започва приемането на документи за кандидатстване по Компонент 1 „Фестивали и значими събития“ от Наредбата за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата, част от календара на културните събития на Община Пловдив“ за 2022 г.

Това е най-важната и интересна част от Културния календар на града, тъй като обхваща организирането и провеждането на значими фестивали, биеналета, панаири на изкуствата, отделни събития в различните видове изкуства, социализация на културно историческото наследство, неформално образование в сферата на културата, стимулиране на иновативни практики и експериментални форми и много др. еквивалентни прояви, които се реализират на територията на Община Пловдив.

Кандидатствайки на проектен принцип сега, точно тези събития създават разнообразието и богатството на културния живот на Пловдив през следващата година, когато започва изпълнението на проектите. Подкрепените проекти по Компонент 1, заедно с другите компоненти от структурата на календара са насочени към гражданите и гостите на Пловдив и допринасят за запазване на идентичността на града и утвърждаване на Пловдив като културна столица и творчески град.

Документите за кандидатстване по Компонент 1 „Фестивали и значими събития“ се приемат ежегодно от 1 до 31 август в годината, предхождаща реализирането на проектите, в Деловодството на Община Пловдив с кореспондент „Дирекция „Култура, археология и културно наследство“; завеждат се в регистър и се разглеждат от комисиите по чл.6, ал.2 в сроковете и по реда, регламентирани в настоящата Наредба.

Документи за финансиране на проекти за 2022 г. ще се приемат от 2 август, понеделник, до 17.00 часа на дата 31 август 2021 г.

Ето и пълният текст на обявата:

Община Пловдив обявява сесия за набиране на проекти по Компонент 1 „Фестивали и значими събития“ от „Наредба за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата, част от календара на културните събития на Община Пловдив“ за 2022 г.

 1. Юридически статус на кандидатите за финансиране:
 • юридически лица с нестопанска цел; търговци по Търговския закон; кооперации по Закона за кооперациите;
 • юридически лица, създадени със закон или с акт на орган на изпълнителната или местната власт;
 • самоосигуряващи се пълнолетни физически лица, упражняващи свободна професия, вписани в Регистър БУЛСТАТ.

 Не могат да кандидатстват за финансиране лица, които:

 • са обявени в несъстоятелност или са в производство по несъстоятелност;
 • се намират в ликвидация;
 • имат непогасени изискуеми публични задължения към държавата или към Община Пловдив;
 • не са изпълнили коректно проект по предоставено от Община Пловдив финансиране по настоящата Наредба за предходните три години.

 

 • Не се финансират:
 • Предложения за проекти, за които кандидатите са получили финансиране с общински средства по друга линия или от общинска фондация „Пловдив 2019“.
 • Придобиване на авторски произведения в областта на изобразителното изкуство, музиката и литературата и др.;
 • Честването на лични юбилеи, бенефиси и др. подобни;
 • Предложения за финансиране организирането или участието в събития извън Община Пловдив.
 1. Необходими документи за участие в конкурса:

Предложенията следва да съдържат:

 • Попълнена Апликационна форма и Бюджет в съответствие с Приложение №1 – в един екземпляр на хартиен носител и един екземпляр на електронен носител. Бюджетът се попълва задължително в Ексел и на електронния носител се записва работният файл;
 • Попълнени декларации по образец в съответствие с Приложение № 5, Приложение № 6, Приложение №13 и Приложение № 14 – в един екземпляр на хартиен носител;
 • Документ за собственост на обекта за провеждане на събитието или друг документ, доказващ съгласие на собственика за провеждане на събитието /ако е приложимо/ – в един екземпляр на хартиен носител. За събития, провеждани на открито, не се изисква представяне на документ.
 • Нотариално заверено пълномощно – в случай, че предложението за участие не се подава от законен представител на кандидата.
 • Документи /в оригинал или официално заверени, ведно с легализиран превод на български език/, удостоверяващи актуалното състояние на кандидата и/или данни относно публичните регистри, в които се съдържа подобна информация – за чуждестранни лица.

 При подаване на документи по електронен път, всички изискуеми документи се попълват в един екземпляр.

По преценка на кандидатстващите за финансиране могат да бъдат представени допълнителни материали за дейността им, декларации за партньорство, подкрепителни писма, отзиви в медиите, рекламни материали и други данни, удостоверяващи обстоятелствата по предложението.

По преценка на комисиите по чл.6, ал.2 могат да бъдат изискани допълнителни сведения и доказателства, удостоверяващи попълнените в предложението и приложените документи данни.

Подадените документи не подлежат на връщане.

 1. Място и срок за подаване на документи
 2. Документи се подават в деловодството на Община Пловдив, пл. „Ст. Стамболов“ № 1, ет.1, в срок от понеделник 2 август до 17.00 ч. на 31 август 2021 г.
 3. Документи се подават в запечатан плик с надпис „За участие в конкурс по Компонент 1 от „Наредба за финансиране на инициативи в сферата на културата“.
 4. Върху плика трябва да бъде изписан кореспондент „Отдел „Култура, археология и културно наследство“ и точното наименование на кандидата.
 5. Документи се подават и по електронен път на адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., подписани с електронен подпис на кандидатстващото за финансиране юридическо или физическо лице в срок до 17.00 ч. на 31 август 2021 г.

Подадените документи не подлежат на връщане.

Формуляри за кандидатстване могат да бъдат изтеглени от сайта на Община Пловдив – раздел „Култура“ http://www.plovdiv.bg/item/culture/

Следващото събитие от поредицата „Лято в Капана 2021“ е тази вечер - на  30 юли, петък,от 21 часа, когато лятото продължава с концерт на на Little Big Band. Почитателите знаят, че това е камерния състав на добре познатия на пловдивчани с многобройните си концертни изяви „Биг Бенд Пловдив“, с диригент Николай Гешев и солист Едит Унджиян. 
 
Инициативата „Лято в Капана 2021“  представя разнообразни културни събития - концерти, изложби, представяне на книги и литературни четения, камерен театър и танц, артистични инсталации, дегустации на храни и напитки, които се случат на различни локации в любимия квартал – на сцена "Ядрото", ул. "Абаджийска", паркинга на ул. Константин Стоилов" и други.
 
Събитията се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и са част от Културния календар на града за 2021 година.

 

Лятното им турне „VIVA ITALIA“ е под съпровода на Симфониета-Враца

 

Българската публика ще се наслади на очарователния вокален квартет, който привлича почитатели с популярни хитове от Родината на белкантото.  *Четиримата италиански тенори* е името на сензационния вокален квартет, който пристига у нас за пореден триумфален гастрол. Младите певци се завръщат на българска сцена с концерт-спектакъла "VIVA ITALIA“, след изключително успешното си гостуване в България през изминалия сезон, с поредица от концерти с Врачанските симфоници.

 

Концерт-спектакълът " VIVA ITALIA“ включва популярни арии и канцонети, чрез който българската публика ще се докосне до магията на италианското белканто.

 

Концертите на „Четиримата италиански тенори“ и Симфониета-Враца започват на 15-ти август в Летен театър Бургас. Следват: 17.08 – Black Sea Rama Golf & Villas, 19.08 – Плевен (Двора на Регионалния исторически музей), 30.08 - Велико Търново (Летен теaтър); 31.08 – Сливен (Крепост „Туида“), 02.09 – Петрич, 03.09 – Пловдив(Летен театър Бунарджика), 09.09-София ( сцена Парк-Театър "Борисова градина"),  10.09 – Перник, 11.09 – Созопол(Амфитеатър).

 

Тенорите ALLESANDRO D'ACRISSA, FEDERICO SERRA, FEDERICO PARISI и GIOVANNI MARIA PALMIA, очароват почитателите си в цял свят с пленителните си гласове, артистичност и атрактивни изпълнения на прочути класически хитове.

 

Ще прозвучат едни от най-популярните оперни арии, канцонети, дуети и хорове : Il Lamento di Federico, Che gelida manina, Una furtiva lacrima, La donna e mobile, Nessun Dorma, O sole mio, Torna A Surriento, Volare и много, много други, под съпровода нzа Симфониета-Враца.

 

За допълнителна информация следете страницата на Симфониета-Враца във фейсбук:https://www.facebook.com/VratsaSymphony

 

Билети от касите на залите, мрежата на Ивентим и Грабо.

 

Ансамблите „Тракия“ и „Странджа“ окъпаха в багри и разтърсиха с оригинални и  изключително атрактивни танци, музика, и най-вече с блестящо изпълнение, сцената на Летния театър в общ концерт миналата вечер. Спектакълът „Път през Тракия” е поредната съвместна изява, в която двата професионални ансамбъла зарадваха почитателите на фолклорното изкуство. На 9-ти юли, под ритмите на тракийските танци, артистите изправиха на крака препълнения Летен театър в Бургас.

Доайените на фолклорното изкуство поведоха и своята публика в Пловдив през земите на древна Тракия с помощта на своите танцьори, певци и музиканти в увлекателен, красив и вълнуващ разказ за тази земя, огласена от звънтящи гласове на тракийски невести, тракането от колелетата на шарени каруци, като оживели от най-българските и съкровени родови разкази.

В програмата на концерта бяха представени „Празничен тракийски танц“, „Паликош“, „Тупнато хоро“, „Хасковски сватбени игри“, „Китка пролетни песни, „Ти кога видиш либе“, „На филек“, „Предсватбени настроения“ „Оженили мале“, „Ти ли бе Георги“, „Гергьовден“, „Хоро в ла“, „Разходка“ , „Хей мъри калъм Калино“ и „На сгляда по Димитровден“.

Сред гостите на препълнения Летен театър в Пловдив бяха Диана Саватева, заместник-кмет „Култура, туризъм и спорт“ на община Бургас, Людмила Кутиева - ръководител на Културен център „Морско казино” Бургас, Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, инж. Александър Държиков – Председател на Общински съвет Пловдив, Кирил Велчев – изпълнителен директор на Фондация „Пловдив 2019“, Елена Кантарева – и.д. директор на ОИ „Старинен Пловдив“ и многобройни почитатели на българското фолклорно изкуство от Пловдив и страната.

Двата ансамбъла, в изключителна симбиоза, доказаха отново заслуженото си място на новатори в музикалните и танцови форми, като в техните изпълнения нито за миг не прекъсва връзката на съвременното изкуство с дълбоките корени  на българския фолклор, обреди и легенди. Концерт-спектакълът „Път през Тракия” разкри по един блестящ начин огромното фолклорно богатство на България. На финала под бурните аплодисменти на публиката, на сцената заедно с двата ансамбъла се поклониха и художествените ръководители на ансамблите, проф. д-р Даниела Дженева и Марио Егов.

Бяха поднесени кошници с цветя от името на Димитър Николов – кмет на Бургас, Здравко Димитров – кмет на Пловдив, инж. Александър Държиков – Председател на Общински съвет -  Пловдив и  Ангел Стоев – областен управител на област Пловдив.

„Път през Тракия“ се организира с подкрепата на Национален фонд "Култура", програма „Мобилност“.

Страница 1 от 1934

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…