Print this page

Сърби и македонци са сред 85-те майстори, които ще вземат участие в пролетното издание на Панаира

Акцентът на 8-то издание е дърворезбата

Само след броени дни започва Пролетния панаир на занаятите в античен Пловдив. На 5-дневното събитие, което ще се проведе от 19-ти до 24-ти април се събират 85 майстори на различните занаяти, като сред тях ще има представители на Сърбия и Македония. Насред Малката главна ще се приготвя и домашна лютеница от членовете на сдружението „Храната на Пловдив“, а тя може да бъде намазана на филии от току що приготвен хляб от хлебарите, които също ще гостуват на занаятчийското събитие.

Председателят на Регионалната занаятчийска камара, Тони Симидчиева подчерта, че акцентът на събитието ще бъде пленерът по дърворезба, в който ще участват майстори от цялата страна. Ще има надпревара, а жури от специалисти в сферата ще излъчат победител. Всеки от участниците ще има на разположение 4 дни, за да развихри въображението си и да интерпретира върху дърво темата Пловдив, която е всеобхватна.

От Гимназията по дървообработване „Христо Ботев“ пък споделят, че специалността „Дърворезба“ не е сред предпочитаната за младежите и тази година няма да има прием за нея. За сметка на това, четирима ученици от гимназията също ще вземат участие в занаятчийския фестивал. Директорът на „Христо Ботев“ сподели, че се включват в Панаира на занаятите с надежда, че ще възкресят специалността в училището.

 

1 comment

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…