Стартът е на на 9 март от 18:30 часа с предпремиерно излъчване на най-новия филм на сръбския режисьор Душан Милич „Мрак“. Неговият автор лично ще представи в Пловдив копродукцията между Сърбия, Дания, България, Италия и Гърция

Филми от целия свят с множество номинации за престижни награди стават част от фестивала София филм фест в Пловдив. Основната програма ще се проведе между 17 март и 27 март на обичайното си място – LUCKY Дом на киното. Стартът е на на 9 март от 18:30 часа с предпремиерно излъчване на най-новия филм на сръбския режисьор Душан Милич „Мрак“. Неговият автор лично ще представи в Пловдив копродукцията между Сърбия, Дания, България, Италия и Гърция.

В програмата на фестивала влиза най-добрият израелски филм за 2021 година „Отърси се от грижите“. Той е носител на наградата от фестивала в Йерусалим. Копродукцията разказва за Алма – богата вдовица, която предоставя дома си на самотната майка Марина. Двете превръщат вилата в убежище на хора в затруднение, което преобръща живота им.

„Сбогом, Леонора“ е носителят на наградата за най-добър филм на европейските кинокритици ФИПРЕССИ в Берлин. Филмът разказва за невероятните приключения на праха на Пирандело и мъчителното пътуване на урната му от Рим до Агридженто, където ще се състои погребението му 15 години след неговата смърт.

Лентата „Бриджит Бардо завинаги“ ще ни изпрати в 20-те години в социалистическа Полша. Малкият Адам живее сам с майка си, която е преследвана от Държавна сигурност. Когато един ден отива на кино и гледа „Презрението“ на Годар, той се пренася в гримьорната на Бриджит Бардо и нейния свят на филмови и музикални звезди.

Още по-далеч в историята ще пътуваме с „Вкусно“. Филмът е с номинации за най-престижната френска награда „Сезар“ за най-добър художник и най-добри костюми. Историята разказва за пред-революционна Франция през 1789 година, когато гастрономията е изцяло в ръцете на аристократите. Горделивият готвач Мансерон е уволнен, след което започва история на отмъщение и страст, довела до създаването на първия ресторант във Франция.

В друга интересна френска лента на режисьора Клер Дени ще видим Жулиет Бинош. „Двете страни на острието“ разказва за двойката Жан и Сара. Един ден Сара вижда общият им приятел от преди години Франсоа, след което двамата започват работа заедно. След това нещата излизат от контрол.

„Легендата за краля-рак“ е вълнуваща приказна история от съвремието. Италианският филм ни разказва за конфликта между Лучано и местен принц за правото да преминават през една порта. Лучано се превръща в престъпник, който е заточен в далечната Огнена земя в търсене на митично съкровище, с което ще изкупи греховете си. Филмът е номиниран за „Златна камера“ на фестивала в Кан.

Фестивалът се провежда с помощта на Община Пловдив и е част от Културния календар на града.

 

1 comment

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…