Есенното издание на XII МФ "Дни на музиката в Балабановата къща" се открива на 16 септември от 18:30 ч. в Балабанова къща с виртуозен концерт на Йоанна Каменарска и Надя Димитров. МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” е част от Културния календар на Община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Фондация Музикартисимо, Министерство на културата.

Билети в мрежата на Ивентим.бг и на място преди концертите.

Йоанна Каменарска е сред най-изявените музиканти в днешно време. Родена през 1978, тя учи първоначално при Йосиф Радионов в родния си град София, а от 1995 до 2004 - при Руджиеро Ричи и Игор Озим в Моцартеума в Залцбург, като посещава и майсторски класове на Игор Ойстрах, Леонидас Кавакос, Гьорг Куртаг и др.

На 10-годишна възраст се среща с първия си ментор, именития български диригент Влади Симеонов, с когото, след спонтанно проведено прослушване, предприема турне в Италия като солистка на Филхармония „Пионер” с концерт от Й.С. Бах.

Йоанна Каменарска е носител на трета награда от международните конкурси „В. А. Моцарт” в Залцбург и първа от „Недялка Симеонова” в Хасково’ 2002. Изнася редовно концерти в Европа, Япония и Южна Америка.

Като солист се изявява успешно с Берлинския симфоничен оркестър, Берлинския радиооркестър, Нюрнбергските симфоници, Полската камерна филхармония, оркестъра на Моцартеум - Залцбург, Моцартовия камерен оркeстър, Хамбургския филхармоничен оркестър, Хамбургските симфоници, Камерата Хамбург, Кодай филхармония - Дебрецен, Гьор филхармония, Щутгарския камерен оркестър, както и със симфоничните оркестри на София, Русе, Варна и много други в родината си.

Соловият й репертоар обхваща музикалното творчество от Барока до съвременността. Тя работи с диригенти като Пол Гудуин, Денис Ръсел Дейвис, Калман Беркеш, Пиер Булез, Мартин Пантелеев, Любка Биаджони, Найден Тодоров и много други. Канена е постоянно за участие в престижни фестивали и концертни турнета.

В областта на соловата и камерна музика Йоанна Каменарска може да бъде чута и като барокова цигуларка и виолистка. Изпълнението й на Концерт за виола и оркестър от Фр. Хофмайстер е оценено от пресата като „Световна класа!”, а представянето в бароковия й рецитал, озаглавен „Бах и неговите предшественици” в Залцбург, я окачествява като „феноменален изпълнител с изключителна стилистична компетентност”. Йоанна работи съвместно с бароковия камерен ансамбъл „Hamburger Ratsmusik”, отличен двукратно с наградата „Еcho”. Партньорството й с шведския пианист Пер Рундберг oставя ред ценни записи за немските, шведските и българските радио -и телевизия, както и голям брой осъществени концерти с обширен репертоар и интеграли на сонатното творчество на Моцарт, Бетховен и др.

Каменарска си партнира на сцената с пианистката Ирина Георгиева, Мойсес Фернандес Виа, Фумико Ширага, Надя Димитров, както и с други музиканти от световен ранг, като Симоне Янг, Карл Лайстер, Алоис Брандхофер, Радован Владкович, Михаел Мартин Кофлер, Владимир Менделсон, Райнхард Гьобел, София квартет и Фауст квартет. Цигуларката придобива и педагогически опит, посредством майсторските си класове в Япония, Австрия и Германия, като член на жури в международния конкурс „Тонали” в Хамбург /2010/ и в новосъздадената от Кристина Сандулова инициатива „Stage 4 Kids” Hamburg /2016/.

От 2018 тя преподава оркестрова практика на всички студенти по цигулка във Висшето училище за музика и изпълнителски изкуства в Хамбург. През сезона 2007/2008 Йоанна Каменарска работи като концертмайстор на Симфоничния оркестър на Северното Радио - Хамбург. В този период тя печели конкурса за концертмайстор на Хамбургските филхармоници и заема това място от 2008. Канена е като гост/концертмайстор на редица други оркестри, като Симфоничен оркестър на Западното радио - Кьолн, Камерата Залцбург, Щутгартски камерен оркестър и Deutsche Oper - Берлин. Осъществява голям брой записи за немското, австрийското, шведското, испанското и българското радио и телевизия. Дебютният й компактдиск „Initio”, реализиран в партньорство с пианистката Ирина Георгиева през 2014 за „Гега ню”, представен и в Хамбург през 2015, се радва на изключително позитивен отзвук. Тази година се очаква и издаването на нов компактдиск - „Landscapes” с пианиста Мойсес Фернандес Виа, записан в Music Center Tanglewood, САЩ, с произведения от Фр. Шуберт и Енджохани Раутаваара.

Йоанна Каменарска свири на цигулка „Николаус Галиано” от 1751, предоставена й за ползване от анонимен собственик на инструмента. Актуалните й и бъдещи изяви на локални и международни сцени са многобройни.

От 2017 тя инициира дългосрочен проект с благотворителна цел в Музея за занаяти и изкуства - Хамбург. Съвместно с пианистката Надежда Табакова-Димитров /Бремен/, в кооперация с фондацията „Аrs&Humanitas e. V.” през 2017 бяха изпълнени всички Бетовенови сонати, а през 2018 - интеграл на Брамсовото творчество за цигулка и пиано, като средствата от концертите са дарени за децата на Отец Иван в Якимово, България с цел устройството на поликлиника в селото. Творческото сътрудничество на двете музикантки продължава с концерт през ноември в забележителната църква Unser Lieben Frauen Kirche в Бремен. През 2019 Йоанна е поканена за участие в голямата зала на новопостроената Елбска Филхармония в представянето на мащабната творба на Оливие Месиен „Квартет за края на времето”.

Надя Табакова - Димитров е родена в София в семейство на музиканти. Баща ѝ - композитора Крум Табаков, е първият ѝ учител, пианистката Гина Табакова е неин ментор през цялостното ѝ развитие на музикант. От 6-годишна възраст започва да учи пиано при проф. Лидия Кутева. Завършва Софийското музикално училище в класа на Мариана Шикова и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Лили Атанасова. Участвала е в многобройни майсторски курсове у нас и в чужбина.

От 1997 живее и работи в Швейцария и Германия, където се изявява като солист и камерен изпълнител. Изнасяла е рецитали в Хановер, Карлсруе, Бремен, Кайзерслаутерн. Като камерен музикант си партнира на сцената с камерзенгер Михай Замфир, Инес Кьолер, Мартина Иунг, Давид Чанг и др. Заедно със съпруга си - баритона Иван Димитров, изнася множество концерти във Франция и Испания.

През 2012 реализират първия си съвместен проект с концертмайсторката на Хамбургската филхармония Йоанна Каменарска, с която през 2017 изпълняват интеграл на сонатите за цигулка и пиано от Бетовен, а през 2018 - интеграл на сонатите на Брамс, като концертите се състоят в огледалната зала в музея за занаяти и изкуства в Хамбург. През 2007 започва да се занимава и с преподавателска дейност. Нейни ученици са носители на престижни награди на конкурси в Германия.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…