13-ото издание на Международния фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“ ще се проведе в Пловдив от 31 май до 6 юни 2019 г. Ще бъдат представени 9 международни събития от 7 държави – Австрия, България, Израел, Италия, Румъния, Япония и Чехия. Програмата включва театър, пърформанс, съвременен танц, творчески срещи, премиера на книга и филмови прожекции.

 

На пресконференция днес в общината с участието на заместник-кметът по култура и туризъм Александър Държиков, Недялко Славов – организатор на фестивала и Слава Младенова, артистичен директор на фондация „Черната кутия“, бяха представени детайли от програмата на 13-тото издание на фестивала,.

 

„Фестивалът е сложен като организация и изисква много и дълга предварителна подготовка, години напред“, разказа Недялко Славов, който отбеляза, че всички участници в предишните издания са влюбени в Пловдив. „Веднъж посетили хилядолетния град, те искат да се връщат отново и отново. Пловдив, градът, е най-големия наш капитал“, каза още Недялко Славов.

 

„Целта ни при селектирането на участниците в програмата е да се постигне добър баланс между театър и танц. Те преливат едно в друго, но ние се стараем да представим разнообразието, което съществува и да обогатяваме програмата – с филми, книги, творчески срещи с изтъкнати, доказани творци и имена“, сподели артистичният директор Слава Младенова.

„Фестивалът „Черната кутия“ е неизменна част от Културния календар на града. Община Пловдив го подкрепя и ще продължава да го прави, защото той е реално, стойностно, културно събитие, което всяка година се надгражда и се развива. И така вече 13 години – с разнообразие от интересни представления и срещи, тази година те са 9 от 7 държави“, каза заместник-кметът Държиков.

Той ще открие официално 13-ия фестивал „Черната кутия“ на 31 май /петък/, в Камерната зала на  Драматичен театър – Пловдив в 19 ч. Първото представление, което пловдивската публика ще види е ROUTES, BODHI PROJECT на Залцбургската експериментална академия по танци – Salzburg Experimental Academy of Dance – Австрия.Преди откриването в 17 часа е творческата среща с любимия филмов и театрален актьор Деян Донков.

Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2019 година.Партньори на 13-то фестивално издание са Министерството на културата,  Италианският културен институт, Посолството на Австрия, Посолството на Белгия, КЦМ 2000 АД, Драматичен театър – Пловдив, Държавен Куклен Театър – Пловдив, Театър А’парт, Културен център Тракарт, Националната гимназия за сценични и екранни изкуства и Фондация „Пловдив 2019“. Официален гост на фестивала ще бъде актьорът и режисьор Деян Донков.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…