На специална пресконференция днес в ДК „Борис Христов“ бе представена програмата на две предстоящи и паралелно провеждащи се събития, организирани от Регионална занаятчийска камара – Пловдив, с подкрепата на общината. Това са панаир на занаятите – пролетно издание и първият фестивал на занаятите „Споделени нишки“, с акцент ножарство и тъкачество.

В пресконференцията взеха участие Александър Държиков – заместник-кмет по култура и туризъм на община Пловдив, Тони Симидчиева – председател на УС на РЗК – Пловдив, Йордан Илиев – директор на ОИ „Старинен Пловдив“ и Мариана Димитрова – една от най-добрите майсторки по тъкане, член на РЗК.

Пролетният панаир на занаятите отново превзема ул. Райко Даскалов (Малката главна) в дните 16-19 май, за да покаже майсторството на 70 занаятчии от България и Европа и повече от 20 занаята. Те ще демонстрират уменията си на живо пред посетителите. В къщите на Улицата на занаятите паралелно ще се провеждат множество майсторски класове и работилници за деца.

Официалното откриване е на 16 май, в 17.15 часа, а не както беше обявено за 18.00.

Причината е големия празник след финала за купата на България по футбол между Ботев и Локо Пловдив, който ще започне пред община Пловдив, независимо кой от двата пловдивски тима ще спечели.

В петък на стълбите на Каменица се предвижда атрактивен Парад на шапките с творенията на изкусната майсторка Ирина Сардарева, разказа председателят на Регионалната занаятчийска камара Тони Симидчиева. На дефилето с шапки на Сардарева са предвидени и награди за най-добре представените модели. Всички желаещи, могат да се включат и със собствена шапка, донесена от вкъщи, като за най-интересните също ще има награди.

Панаирът на занаятите се организира два пъти годишно  от Регионалната занаятчийска камара в Пловдив. Тази година успоредно ще се състои и фестивал „Споделени нишки. Поглед към миналото – мост към бъдещето“ с участието на майстори ножари и тъкачи.

Той ще върви пред сградата на БНБ в края на Главната и в ателиетата на Улицата на занаятите в Стария град. В рамките на фестивала ще бъде изтъкана черга с дължина 2019 см, в която ще вложат традициите и познанията си 7 майстори от Франция, Русия, Беларус и България. Те ще изработят отделни части от чергата, която после ще бъде събрана в едно. В нея ще има късове, изработени от гражданите и гостите на града, които ще могат да се пробват да тъкат по ръководството на вещ майстор.

Предвижда се последните 19 сантиметра от чергата да бъдат изтъкани от кмета Иван Тотев и от посланиците на държавите, чиито участници посреща форумът, каза Тони Симидчиева. По традиция готовата черга ще бъде дарена. На кого и къде ще бъде решено, след като изделието бъде изработено.

Изключително любопитни гости – майстори ножари, ще се включат във фестивала под тепетата.

Специално от Франция пристига Фред Перин – един от големите майстори в изработката на дамаскови ножове с фиксирани остриета. Перин има богат опит в бойните изкуства. Две години е служил във френската армия. Шампион на Франция по Таекуондо и европейски шампион по фулконтакт. Фред води семинари и обучава елитните части на Франция. Заедно с него под тепетата пристигат Евгений Добрин от Русия и Александр Белъй от Беларус.

Майстор Мариана Димитрова ще разкрие тънкостите на правенето на „колани на кори“. Този занаят се практикува от векове с помощта на дървени плочки с 4 дупки, през които минава основата. В резултат на комбинацията от цветове и преподреждането на корите се получават уникални колани, чиято изработка отнема между 1 седмица и 1 месец, в зависимост от сложността.  Децата също могат да се научат да изработват по-прости модели, а занаятът може да се практикува и сред природата.

Неделята е ден на публиката и всички майстори ще бъдат на разположение на гражданите, желаещи да опитат умения в някой занаят. По време на фестивала и панаира на занаятите ще има множество забавления и за най-малките.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…