Седмица на съвременното изкуство 2019

Категория
Изложби
Дата
2019-09-01 19:00 - 2019-09-30 19:00
Място
Баня Старинна

Световноизвестните имена Бил Виола и Яйои Кусама ще бъдат представени за пръв път в България в рамките на едно от най-обещаващите издания на Седмица на съвременното изкуство. Изложбата ще се проведе на две места – в традиционния дом Баня Старинна, и в СКЛАД в Тютюневото градче, а едно от интересните съпътстващи събития – филмът за Яйои Кусама ще се случи в LUCKY Дом на киното. Откриването на „Изкуство. Без граници. Пловдив“ е тази неделя (1 септември) от 19:00 в Баня Старинна, а творбите ще останат в пространствата до 30 септември.

Изложбата е разделена тематично, спрямо пространствата, в които се излагат различните произведения. В Баня Старинна ще видим по-лични неща, мястото предразполага към уединение, докато в СКЛАД творбите са по-екстровертни, повече насочени към социалното и общественото – като връзка с тютюневия град и неговата история, разказват кураторите Емил Миразчиев и Илина Коралова.

Голямото име в изложбата е Бил Виола. Неговата работа „Мъченици. Земя, Въздух, Огън, Вода“ ще бъде изложена в Баня Старинна. Видео творбата засяга темата за обръщането на човека от прагматизма и материализма към духовните ценности, пише в текста към изложбата. В СКЛАД ще можем да видим по-социално насочените творби на Уте Рихтер, чиято завеса ще ни накара да се замислим дали надеждата е положително или лошо нещо. Зад нея е инсталацията на швейцарката Делфин Райст „Непрекъснат растеж на консумацията“.

Освен тях ще видим интересната видео творба, засягаща темата за бежанците на Юлиян Розефелд, както и творби на група FAMED, пловдивската група 7+1, Ния Пушкарова, Надя Генова, Севдалина Кочевска и други. Акцент в програмата е филмът за Яйои Кусама – известната със своите точки японска артистка, който ще бъде показан в LUCKY Дом на киното на 3 септември от 19 часа.

 
 

Всички Дати

  • от 2019-09-01 19:00 до 2019-09-30 19:00
 

Powered by iCagenda

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…