Римският жилищен квартал, който бе разкрит от археолози под къщата на улица "Цар Асен" бе засипан, а строителството на къщата изглежда ще продължи по план. След като няколко месеца експерти работиха на място в търсене на исторически ценности, в последните дни се очакваше комисия от Министерство на културата. Специалистите от администрацията трябваше да приемат обекта с приключилите разкопки.

Изглежда те не са оценени като достатъчно важни, за да бъдат експонирани в един бъдещ обект. След засипването от тях няма и следа и в бъдещия строеж няма да има и помен за римското наследство на града.

Историята с къщата на улица "Цар Асен" започва през 2015 година. Бившата "Клавирна катедра" към Музикалното училище се рушеше дълги години. Тогава новите собственици започнаха ремонт, който обаче се оказа унищожение. Къщата бе съборена, като подигравателно беше оставен само един ъгъл - две малки стени от старото бижу. Въпреки глобата, новата собственичка - Жанет Павлова, собственичка на веригата магазини Лекси - строежът продължи. При изкопните работи обаче се появи археология, която спря строежа през цялата 2017 година. Екип с ръководител археолог Здравка Коркутова проучваше зоната, като откри римски квартал, както и други останки от средновековието и османската епоха.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…