Множество находки от разнообразни епохи, но нищо сензационно - това са откритията на археолозите под къщата на улица "Цар Асен". Строителството на мястото на унищожената красива сграда - бивша Клавирна катедра на Музикалното училище, съборена миналата година, бе забавено от изскочилата археология под земята. 

Проучвателите са открили находки от античността, сред които римски квартал в близост до външната крепостна стена на Филипопол. Освен тях са открити различни монети, погребения, керамика от различни периоди. Вижда се, че мястото е обитавано, макар и по различни начини, през цялата история, но няма никакви сензационни открития, разказа за "Под тепето" ръководителят на проучванията археолог Здравка Коркутова. Тя добави, че проучвателите са работили в добро сътрудничество с инвеститорите на обекта.

Археолозите все още довършват проучванията на мястото. След като приключат всички открития - движимо наследство ще бъдат предадени на Археологическия музей на Пловдив, както е по закон. Очаква се комисия от Министерство на културата да приеме обекта след края на археологическите проучвания, след което инвеститорът трябва да се съобрази с предписанията, след което може да продължи и строителството на обекта си.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…