Градската среда, която обитаваме и културното наследство, завещано ни от поколенията е отговорност, която имаме към целия град. В поредица статии ще се опитваме да ви показваме примери за отношениети към тази градска среда и тези сгради и обекти културно наследство. Заедно със съвременното отношение към тях, ще ви припомняме и тяхната история. Тематично ще избираме един период от пловдивската история, като ще ви представяме добър пример, лош пример на недостатъчно добра поддръжка и грозен пример – в който отношението на собствениците вреди на културната ценност или на градската среда. Това е рубриката ни „Добрият, лошият и грозният пример“.

Днес темата е архитектурата в годините след Освобождението. Макар и по време на Османското владичество контактите с Европа да не са спирали, след възстановяването на българската държава – а в случая с Пловдив и Тракия, създаването на Източна Румелия – те стават в пъти по-активни. Както е известно, много архитекти от Западна Европа пристигат в България, с което подпомагат развитието на младата ни държава. Градоустройството на Пловдив все още е здраво стъпило на основите, поставени преди над 120 години от арх. Йосиф Шнитер. Оттогава датират и много сгради с повече от век история, оформили облика на града ни. Как се грижи обаче пловдивското общество за тези постройки, издигнати след Освобождението, но навършили 100 години?

Добрият пример: Екселсиор

Една от най-добре запазените сгради – поне отвън – е тази на кино „Екселсиор“, сега – търговски център. Построена през 1912 година от софийския архитект Александър Ставрев, тя няма най-щастливата съдба. В първите години след отварянето си след инвестиция на големия тютюнопроизводител Едмондо Вакаро България навлиза в поредица войни, от които излиза разорена и с обедняло гладно население. Надеждата на Вакаро да създаде и издържа модерен киносалон пропада в бедния град.

След като продава сградата, пред края на 20-те и 30-те тя отново става дом за култура. През последните години тя вече е тотално променена. Екселсиор се превърна в търговски център с напълно подменен интериор. За разлика от някои свои съседи по Главната, тя обаче запази своята фасада и не промени драстично визията на улицата. На подземните етажи пък може да видим и част от Римския стадион. И въпреки, че на горните етажи властва търговията, то културната история на сградата донякъде все още напомня за себе си именно долу – с различните спектакли, срещи, изложби и други културни събития, които се случват сред седалките на стадиона на Филипопол. 

Така, макар и с коренно променен интериор, Екселсиор си остава един от добрите примери за запазена сграда в екстериор – съвсем наскоро бе направен лек, но много внимателен и важен ремонт на фасадата, а в интериор – с променени функции, които въпреки новата икономическа обстановка, отново запазват културна насоченост.

Лошият пример: Къщата на Обрейков

Един от по-тъжните примери от периода е сградата, иронично, на един от най-богатите пловдивчани от края на XIX и първата половина на XX век – Стефан Обрейков. На големия предприемач и благодетел дължим толкова много в Пловдив – Търговската гимназия и Промишленото училище, образовали хиляди пловдивчани през годините, Пловдивския панаир и куп благотворителни инициативи, за които Обрейков не е афиширал името си.

Независимо, че е бил от най-богатите пловдивчани, той не строи огромен палат, а обикновена по размер – но и много красива къща в центъра на града. На улица „Софроний Врачански“, малко под Кукления театър Обрейков прави първият постоянен дом за своето семейство. Тази къща е издигната в последното десетилетие на XIX век по проект на Емануил Лупос. 

До днес тя е една от най-старите, все още съществуващи в квартала постройки. Уви, грижата за нея е нулева и ситуацията ѝ се влошава с всеки следващ ден. Темата за нейното състояние е повдигана неведнъж, но изглежда нито собствениците, нито местната управа проявява инициатива за нейното укрепване. А към момента то е наложително не само от гледна точка на състоянието на културната ценност, а и на здравето на преминаващите, тъй като обективно сградата е опасна за преминаващите.

Грозният пример: Болницата на д-р Малама

Сгушена на пресечката на „Отец Паисий“ – улица „Патриарх Евтимий“ е една къща, която рядко привлича погледи. Другият край на улицата, който излиза на площада с фонтана пред общината е много по-атрактивен. Там са заведенията, там е хотел „България“, пешеходната част около Главната, едно време имаше и книжарница… Преминеш ли „Отец Паисий“ обаче улицата сякаш става само транспортна и никой не обръща поглед към сградите. 

Става дума за бившата частна Очна болница на доктор Перикли Малама. Сградата е построена през 1896 година по проект на гръцкия архитект Димитриос Андроникос. Там д-р Малама е организирал своя лечебен комплекс, в който дълги години е лекувал хора с проблеми със зрението от цялата страна. За своята болница той избрал един от най-опитните архитекти, създал една красива сграда.

Малко над век по-късно съдбата обаче не беше така благосклонна с предоставяне на добри архитекти. Невежи строители, с очевидни липси по познанията по история на архитектурните стилове, създадоха един фалшив и грозен макет на класическа сграда преди около 10 години. Новата постройка не само е неумела имитация на болницата на Малама, а е и нелепа имитация изобщо на неокласицизъм. Изцяло измислен е партерният етаж, като е заличена красивата рустика; централната група тънки и високи прозорци е обединена в един голям и широк; имитативното рамкиране с фронтони над прозорците е особено грозно; като цяло – цялата декорация и орнаменти по фасадата са неадекватно нахвърляни нито с някаква логика и разбиране на стила, нито с опит поне за близка имитация на автентичната разрушена сграда. А последният мансарден етаж е черешката на грозната архитектурна торта.

За съжаление примерите за повърхностно пресъздаване и погрешно прекопиране на архитектурни стилове не се ограничава само с тази сграда – макар и тя да е от най-показателните примери за псевдостроителство в града. В следващите броеве на „Добрият, лошият и грозният пример“ ще стане въпрос и за други случаи, свързани с архитектура, детайли в архитектурата или градоустройството – но няма да забравяме и добрите примери. В крайна сметка, за щастие, все още има достойни и кадърни архитекти и не всичко е в упадък.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…